Παρακολουθήσεις της BND στην Ελλάδα


Βίντεο: Παρακολουθήσεις της BND στην Ελλάδα

ΣΧΟΛΙΟΝ: ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΜΚΟ ΑΝΗΚΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΑ ΑΕΡΟΧΗΜΑΤΑ; ΕΛΛΑΣ: ΜΚΟ ΜΕ (UAV) ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΟ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ, ΑΞΙΑΣ, ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ!...

Ένας αναγνώστης μοιράστηκε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας της σελίδος μας ένα εξαιρετικής ποιότητας παραγωγής ντοκιμαντέρ του ελληνικού Vice περί παρακολουθήσεων της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, της BND (Bundesnachrichtendienst, Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού), στην Ελλάδα. Είναι ένα πολύ ποιοτικό και πρόσφατο υλικό που αξίζει να το μελετήσει κανείς.

Πηγή: Vice.com

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο ακολουθώντας αυτό το σύνδεσμο προς τη σελίδα του Vice. 

Στη συνέχεια παραθέτουμε κάποια σχόλια μας αναφορικά με το περιεχόμενο του καθώς κάποια ζητήματα θεωρούμε ότι δε παρουσιάστηκαν στη πλήρη πραγματική τους διάσταση, αν και σε γενικές γραμμές είναι μία πολύ καλή έρευνα και παρουσίαση.

Πηγή: Zeit.de

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το βίντεο παρότι πολύ καλής ποιότητας ως παραγωγή, δεν είναι πλήρως αντικειμενικό και παρατηρήσαμε κάποια ζητήματα που τα θεωρούμε άξια αναφοράς.

Πρώτον, το βίντεο φαίνεται να προωθεί μία θέση που στη πραγματικότητα των υπηρεσιών πληροφοριών παγκοσμίως δεν ισχύει. 

Αυτό είναι ότι υπάρχει κάποιου είδους «σχέση εμπιστοσύνης» μεταξύ συμμαχικών κρατών και οι παρακολουθήσεις είναι κάτι ανήκουστο. Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν εμπειρία από αυτό το χώρο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία χώρα του κόσμου. 

Στη πραγματικότητα όλα τα κράτη προσπαθούν να παρακολουθούν όσο περισσότερο μπορούν τόσο τους «φίλους» όσο και τους εχθρούς τους για να είναι έγκαιρα και ολοκληρωμένα ενημερωμένες για το τι συμβαίνει. Άλλωστε, οι σημερινοί φίλοι μπορεί να γίνουν αυριανοί εχθροί και το αντίστροφο. Σαφώς και υπάρχουν «κανόνες» σε αυτό το παιχνίδι κατασκοπείας, αλλά δε θα πρέπει να δημιουργεί εντύπωση ότι μία φίλια χώρα παρακολουθεί μία άλλη.

Το βίντεο αναφέρει ότι η μόνη υπόθεση ξένων παρακολουθήσεων ήτο εκείνη της Vodafone το οποίο όπως έχουμε δείξει σε δεκάδες άρθρα μας (αλλά και σε χιλιάδες άλλες ανοικτές πηγές) προφανώς και δεν ισχύει. Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ, Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιράν, Αλβανία, και δεκάδες ακόμη χώρες διενεργούν τέτοιες επιχειρήσεις επί καθημερινής βάσεως κατά της Ελλάδος και Κύπρου, αναλογικά με τους πόρους που διαθέτουν ασφαλώς.

Οι αρχικές δηλώσεις ενός εκπροσώπου του ΚΚΕ δε συμβαδίζουν με το πως εκτελούνται οι υποκλοπές στις ημέρες μας. Δε γνωρίζουμε τι είδους τεχνικό ή άλλο πρόβλημα αντιμετώπισαν, αλλά μία υποκλοπή δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε. Αυτό δε σημαίνει ότι δε παρακολουθούνταν, απλά ότι η περιγραφή των συμπτωμάτων ήταν άσχετη με το θέμα που παρουσιάζονταν.

Το βίντεο, σε κανένα σημείο του δεν αναλύει το ότι όσα περιγράφει αφορούν τις ΜΗ ΑΣΦΑΛΕΙΣ επικοινωνίες. Οποιοσδήποτε κρατικός οργανισμός (και αρκετοί ιδιωτικοί) έχουν ξεχωριστές μη ασφαλείς γραμμές (τηλέφωνα, κινητά, δορυφορικά, email, SMS, κτλ.) και και ασφαλείς (κρυπτογραφημένες) γραμμές επικοινωνιών. Όσα περιγράφονται στο βίντεο αφορούν μη ασφαλείς γραμμές που είναι σχετικά απλό να υποκλαπούν όχι μόνο από ισχυρές παγκόσμιας εμβέλειας υπηρεσίες πληροφοριών όπως η BND, αλλά και πολύ μικρότερες. Άρα, εάν έγιναν διαρροές διαβαθμισμένων ή ευαίσθητων πληροφοριών από αυτές τις υποκλοπές τότε αυτό είναι κυρίως πρόβλημα έλλειψης ασφαλείας και διαδικασιών των ιδίων των στόχων. Επιπρόσθετα, να τονίσουμε ότι και οι κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μπορούν να υποκλαπούν αλλά απαιτούνται πολύ πιο πολύπλοκες και στοχευμένες διαδικασίες, άσχετες με το περιεχόμενο του βίντεο.

Αναφορικά με τα άτομα που δήλωναν ότι θεωρούσαν ότι παρακολουθούνται ή ήτο επιβεβαιωμένα θύματα παρακολουθήσεων, το βίντεο παρουσίαζε τα «προβλήματα» αλλά όχι τις λύσεις. Για παράδειγμα, πρόσληψη ειδικών στην αντικατασκοπεία, εκπαίδευση προσωπικού, μετάβαση σε ασφαλείς επικοινωνίες, διαβάθμιση πληροφοριών, κτλ. Αυτό κρίνουμε ότι προκαλεί μία αίσθηση ότι «δεν υπάρχει λύση» όταν για όλα τα περιστατικά που παρουσιάστηκαν οι λύσεις είναι σχετικά απλές με τους κατάλληλους ειδικούς.

Η εκπομπή μπλέκει τη βιομηχανική κατασκοπεία με κρατικές πληροφορίες. Παρότι αρκετά κράτη διενεργούν βιομηχανική κατασκοπεία για να βοηθούν την εσωτερική τους οικονομική ανάπτυξη (γι’ αυτό αυτό το είδος ονομάζεται οικονομική κατασκοπεία), η συντριπτική πλειοψηφία των υποκλοπών βιομηχανικής κατασκοπείας διενεργείται από ιδιώτες και ιδιωτικές εταιρείες. Άρα σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα αντικείμενο που δεν έχει άμεση σχέση με το θέμα της έρευνας.

Ιδιαιτέρως στα αποσπάσματα της συνεντεύξεως με τον Εμμανουήλ Σφακιανάκη, γίνεται μία λανθασμένη συσχέτιση δύο ασχέτων κρατικών τομέων. Των υπηρεσιών επιβολής του νόμου (αστυνομία και δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος) που αποσκοπούν στον εντοπισμό και δίωξη εγκληματιών, και στις υπηρεσίες πληροφοριών που αποσκοπούν στην ενημέρωση ηγετών (πολιτικών, επιχειρηματιών, στρατιωτικών, κτλ.) για να λάβουν κάποιες αποφάσεις. 

Οι δύο αυτοί κόσμοι διαφέρουν δραματικά και αρκετές φορές είναι κάθετα αντίθετοι στο τρόπο δράσης. Άρα και πάλι, η έρευνα έμπλεξε δύο τελείως άσχετα αντικείμενα. 

Το πως κυνηγάει ένα κράτος κακοποιούς, με το πως ένα κράτος διενεργεί κατασκοπεία κατά ενός άλλου κράτους.

https://defensegr.wordpress.com/2021/02/14/binteo-parakolouthiseis-ths-bnd-sthn-ellada/
Παρακολουθήσεις της BND στην Ελλάδα Παρακολουθήσεις της BND στην Ελλάδα Reviewed by diaggeleas on 21.2.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.