Η καταστρατήγηση των νόμων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ (Α)

Η πολιτική των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ειδικά στην περίοδο της δικτατορίας και στην Κυπριακή τραγωδία κατόπιν, προσφέρει μερικά παραδείγματα του ρόλου που διαδραματίζουν οι ΝΟΜΟΙ των ιδίων των ΗΠΑ στην λήψη αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική, καθώς και της αλληλεπίδρασης μεταξύ των νομικών και μη νομικών παραγόντων.

Εδώ θα αναφερθούμε ειδικά σε δύο περιπτώσεις λήψης αποφάσεων, στις οποίες υπεισέρχονται με διαφορετικό τρόπο στην κάθε μία, Νομικοί Παράγοντες, αν και οι παράγοντες αυτοί δεν παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό αποφάσεων, σε καμμιά από τις περιπτώσεις αυτές.

Η πρώτη περίπτωση είναι η συνεχής αναγνώριση του Ελληνικού στρατιωτικού καθεστώτος από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η μεθόδευση εδώ των συστατικών στοιχείων των νομικών κανόνων εννοιών, σκοπό είχε να επιτρέπει την επίμονη δημόσια άρνηση, ότι μια συγκεκριμένη απόφαση είχε παρθεί ή έπρεπε να παρθεί και την από πρόθεση σύγχυση νομικών και πολιτικών κριτηρίων.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την μη εφαρμογή της Νομοθεσίας των ΗΠΑ της σχετικής με την εξωτερική βοήθεια στην περίπτωση της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ στην Κύπρο το καλοκαίρι 1974.. Εδώ παραμερίζονται εκούσια και επίμονα σαφείς δεσμευτικοί Νόμοι, με μόνο τα επιχείρημα ότι η εφαρμογή τους θα ερχόταν σε σύγκρουση με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις (ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ-ΚΥΠΡΙΑΚΟ) πρώτα πάρθηκαν οι αποφάσεις και κατόπιν Αναζητήθηκε η νομική τους κάλυψη!....

Οι νομικές εκλογικεύσεις, ή δικαιολογίες που χρησιμοποιούν οι υπεύθυνοι των πολιτικών αποφάσεων, έχουν την δική τους σημασία.

Οι επιλογές που κάνουν ανάμεσα στους διαθέσιμους νομικούς κανόνες, διαδικασίες και αρχές, αποκαλύπτουν συχνά σημαντικές πλευρές των αντιλήψεων και της στάσης τους και του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σε κάθε ζήτημα για την εξωτερική πολιτική μιας χώρας, ανακύπτει το θέμα της διάκρισης ανάμεσα στην ανοιχτή, λίγο ή πολύ επίσημη δραστηριότητα μιας κυβέρνησης και στην ενδεχομένη κρυφή, υποθετική ή γνωστή, αλλά πάντως όχι επίσημη δραστηριότητά της.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα καίριο στην περίπτωση της πρόσφατης πολιτικής των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Εδώ ασχολούμαστε βασικά με την ανοιχτή επίσημη πλευρά της δραστηριότητας, χωρίς φυσικά να αποσιωπήσουμε τις άλλες πλευρές όταν μάλιστα είναι γνωστές και σχετίζονται άμεσα με την πρώτη. Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε στην αρχή τα επίσημα γεγονότα όπως γνωστοποιούνται από τις κυβερνήσεις και τον τύπο.

Αυτή η υποχρέωση πάντως δν νομίζουμε ότι μας δεσμεύει να παραθέσουμε γεγονότα από άλλες πηγές επίσημες αλλά Κρυφές, επειδή έτσι θα υπάρξει πληρέστερη κατανόηση και Τεκμηρίωση των γεγονότων!...

Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ 1967-1974



http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Η καταστρατήγηση των νόμων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Η καταστρατήγηση των νόμων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ Reviewed by diaggeleas on 18.11.20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.