Dominique Strauss-Kahn-Cyrus R Vance Jr

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Υπόθεση Dominique Strauss-Kahn 10 χρόνια μετά, η Nafissatou Diallo αποκαλύπτει τον πρωτοφανή πόλεμο που δέχτηκε


Πως μία υπηρέτρια από τη Γουινέα "γκρέμισε" τον πιο ισχυρό άνθρωπο στον πλανήτη.



Η υπηρέτρια του ξενοδοχείου Sofitel του Μανχάταν, Nafissatou Diallo, δεν είχε καμία ιδέα τι της επιφύλασσε η ζωή όταν χρησιμοποιούσε το κλειδί της για να καθαρίσει τη σουίτα που πίστευε ότι ήταν άδεια. Όμως εκείνη την ημέρα, τον Μάιο του 2011, «τα φώτα έσβησαν» για εκείνη καθώς προκάλεσε ακούσια ένα διεθνές σκάνδαλο επικών διαστάσεων όταν εγκατέλειπε την πολυτελή σουίτα 2806 ισχυριζόμενη ότι είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον ένοικο της, τον 71 ετών Dominique Strauss-Kahn. Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ένας από τους ισχυρότερους άντρες στον κόσμο εκείνη την εποχή, ήταν έτοιμος να ανακοινώσει την προεδρική του υποψηφιότητα στη χώρα καταγωγής του, τη Γαλλία.

Οι ισχυρισμοί της Diallo και η καταιγίδα στα Μέσα ενημέρωσης που ακολούθησε έκαναν στην άκρη για πάντα τη φήμη και τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Άφησε όμως και την Diallo, 42 ετών σήμερα, να διαλυμένη όχι μόνο από τη φερόμενη επίθεση αλλά και από τα ακατανόητα επακόλουθα της. Μιλώντας για πρώτη φορά στο DailyMail.com μετά από μία δεκαετία, η Diallo αφηγείται τον τρόμο που ένιωσε όταν έμαθε την ταυτότητα του ισχυρού άντρα που της επιτέθηκε. Σήμερα, μοιράζεται την αγωνία του κυνηγητού από το ίδιο της το σπίτι και να διαλύεται η ζωή της από τον Τύπο και τους εισαγγελείς.

Η Diallo αποκάλυψε ότι ένιωσε τόσο καταστροφική και προδομένη από τους εισαγγελείς όταν δεν έκαναν δεχτές τις κατηγορίες κατά του Strauss-Kahn που σχεδόν της πήραν την ίδια της τη ζωή

Μιλώντας αποκλειστικά στο DailyMail.com, η Diallo αναφέρει: 

«Είναι δέκα χρόνια ίσως σε όλους τους άλλους, αλλά σε εμένα δεν υπάρχει ημέρα που να το μην το σκεφτώ… Είναι κάτι που δεν φεύγει ποτέ».

«Ήταν 14 Μαΐου 2011, η μέρα και η ημερομηνία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου. Επειδή εκείνη την ημέρα το φως έγινε σκοτάδι. Κάθε φορά που το σκέφτομαι, ανοίγω την τηλεόραση ή μιλάω σε κάποιον για να προσπαθήσω να ξεχάσω γιατί δεν θέλω πλέον να νιώθω λυπημένη. Θέλω να νιώθω σαν τον εαυτό μου, όπως ήμουν. Αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα άλλαξε τη ζωή μου για πάντα. Αυτό που συνέβη ήταν μεγάλη υπόθεση, αλλά αυτό που συνέβη μετά από εκείνη την ημέρα, ήταν ακόμη μεγαλύτερη».

Και, σύμφωνα με την Diallo, αυτό που συνέβη μετά από εκείνη την ημέρα την πληγώνει περισσότερο από οποιαδήποτε επίθεση που θα μπορούσε ποτέ να δεχθεί και έφτασε κοντά στο να την καταστρέψει εντελώς. Οι λεπτομέρειες του τι συνέβη στη Σουίτα 2806 είναι καλά τεκμηριωμένες και σήμερα η ανύπαντρη μητέρα από τη Γουινέα τις επαναλαμβάνει με μεγάλο πόνο γιατί, «Όταν θυμάμαι δεν μπορώ να συγκρατήσω τα δάκρυά μου».


Η 32χρονη τότε Dialo έμενε σε ένα διαμέρισμα στο Μπρονξ μαζί με την 15χρονη κόρη της. Έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2003 και η δουλειά της στο Sofitel ήταν, όπως αναφέρει, το αποκορύφωμα των ονείρων της. Εκείνο το πρωί της είχε πει ένας σερβιτόρος υπηρεσίας δωματίου ότι το δωμάτιο 2806 ήταν άδειο για καθαρισμό και αφού δεν έλαβε καμία απάντηση όταν χτύπησε την πόρτα και φώναξε το όνομα της τρεις φορές, χρησιμοποίησε το κλειδί της για να μπει σε αυτό.

Σύμφωνα με την Diallo, ανοίγοντας ο Strauss-Kahn εμφανίστηκε ξαφνικά γυμνός, προκαλώντας τη συγγνώμη της. Της είπε να μην μετανιώνει που άνοιξε και την άρπαξε. Στην πάλη που ακολούθησε, την έσπρωξε στο κρεβάτι, έπιασε το στήθος βγάζοντας τη στολή της και έσκισε τα εσώρουχα της. Προσπάθησε να βάλει το πέος του στο στόμα της, αλλά αντιστάθηκε και τον απομάκρυνε. Στράφηκε προς τα πίσω και η έντονη λογομαχία μεταφέρθηκε από το υπνοδωμάτιο στο διάδρομο της σουίτας και προς το μπάνιο. Η Diallo ισχυρίζεται ότι ο Strauss-Kahn την ανάγκασε να γονατίσει, με την πλάτη της στον τοίχο, και την ανάγκασε πάρει το πέος στο στόμα της. Η έκθεση από το νοσοκομείο όπου ο εξετάστηκε αργότερα η Diallo, σημείωσε ότι, «ένιωσε κάτι υγρό και ξινό να έρχεται στο στόμα της και το έφτυσε στο χαλί».

Απογοητευμένη, η Diallo έφυγε από το δωμάτιο λίγα λεπτά αργότερα και είδε τον άνδρα, του οποίου την ταυτότητα δεν γνώριζε, να φεύγει ήρεμα από το 2806 και να κατευθύνεται προς το ασανσέρ. Στην πραγματικότητα, ο Strauss-Kahn είχε κάνει ένα τηλεφώνημα στην κόρη του, η οποία σπούδαζε στη Νέα Υόρκη, πριν κάνει check out και τη συνάντησε για μεσημεριανό γεύμα αργότερα εκείνη την ημέρα. Μία ώρα αφότου η Diallo είπε στον επόπτη της για το τι είχε συμβεί και με την ενθάρρυνση του προσωπικού ασφαλείας του ξενοδοχείου, κλήθηκε το 911 και η Diallo είπε τα πάντα στην αστυνομία.

Η εξέταση που υποβλήθηκε έδειξε μώλωπες στο σημείο που η Diallo είχε πει ότι ο Strauss-Kahn την είχε αρπάξει και μία βαθιά αμυχή στον ώμο της. Οι λεκέδες στη στολή της και δείγματα που ελήφθησαν από το χαλί του δωματίου του ξενοδοχείου έδειξαν ότι το σπέρμα του Strauss-Kahn είχε αναμειχθεί με το σάλιο της Diallo. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον τότε επικεφαλής του ΔΝΤ, αργότερα εκείνη την ημέρα, ενώ είχε επιβιβαστεί στην πτήση προς το Παρίσι, στο αεροδρόμιο JFK και τον συνόδευσαν από το αεροσκάφος με χειροπέδες.

Το κύριο μέλημα της Diallo ήταν η κόρη της, που περίμενε στο σπίτι εκείνο το βράδυ. «Είπα στην αστυνομία ότι πρέπει να ενημερώσω την κόρη μου ότι δεν θα πάω σπίτι. Έτσι, την κάλεσα και είπα: “Υπήρξε ένα ατύχημα στη δουλειά. Δεν έρχομαι τώρα, αλλά μην ανησυχείς θα είμαι σπίτι σύντομα και είμαι καλά”. Φοβόταν, δεν ήξερε τι είδους ατύχημα είχε συμβεί. Της είπα, “Θα μείνω εδώ για τώρα, αλλά θα επιστρέψω, σου υπόσχομαι αυτό”». Η Diallo αγνοούσε ως εκείνη τη στιγμή ποιος ήταν πραγματικά ο άντρας που είχε κατηγορήσει.


Είπε ότι συνειδητοποίησε την ταυτότητα του μόνο όταν επέστρεψε στο σπίτι και άνοιξε την τηλεόραση στο δωμάτιό της, σκεπτόμενη ότι έπρεπε να ηρεμήσει πριν μιλήσει στην κόρη της για το συμβάν. «Γύρισα στο σπίτι, παρακολουθούσα το κανάλι 7 και είδα στην τηλεόραση. Έτσι έμαθα πόσο μεγάλο και τρομακτικό ήταν αυτό που μου συνέβη. Έκλαιγα όλη μέρα και ήμουν πολύ φοβισμένη. Νόμιζα ότι αυτό ήταν το τέλος για μένα και την κόρη μου. Νόμιζα ότι θα μας σκοτώσουν» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την Diallo, αυτό θα συνέβαινε αν είχε προβάλει τέτοιου είδους ισχυρισμούς εναντίον ενός άνδρα της δύναμης του Strauss-Kahn στη Γουινέα. Η Diallo θυμάται: «Το τηλέφωνό μου άρχισε να χτυπάει. Ήταν αριθμοί τηλεφώνου από την Ευρώπη και δεν είχα ποτέ ανθρώπους να με καλέσουν από εκεί. Έβλεπα πολλά παράξενα νούμερα από εδώ στην Αμερική και την Ευρώπη και στη συνέχεια [τα ΜΜΕ] άρχισαν να χτυπάνε το κουδούνι μου [πόρτα]. Ήμουν τόσο τρομαγμένη. Έπρεπε να καλέσω τους ντετέκτιβ και έπρεπε να έρθουν να με πάρουν. «Αυτή ήταν η τελευταία μέρα που ήμουν σε αυτό το διαμέρισμα. Έφυγα εκείνη την ημέρα και δεν επέστρεψα ποτέ» σημειώνει.

Πράγματι, δεν υπήρχε τρόπος για την Diallo να προετοιμαστεί κατάλληλα για τα όσα σκληρά για εκείνη θα ακολουθούσαν. Πρώτη, η New York Post δημοσίευσε ένα άρθρο πρώτης σελίδας που την έδειχνε ως «πόρνη», καθώς το στρατόπεδο του Strauss-Kahn έκανε τα πάντα για να τη δυσφημίσει. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι η συνάντηση ήταν «συναινετική». Ο παντρεμένος πατέρας τεσσάρων παιδιών παραδέχθηκε για το τι συνέβη, αλλά είπε ότι δεν υπήρχε καμία βία ή απειλή.

Σε συνέντευξη για το ντοκιμαντέρ Netflix, «Room 2806: The Accusation», ο Michael Osgood, τότε αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας περιέγραψε τους ισχυρισμούς του Strauss-Kahn ως «χωρίς αξία». Αλλά δεν σταμάτησε τη διάδοση των φημών και έπρεπε να γίνουν πολλά ακόμη. Γράφτηκε ότι η Diallo είχε πει ψέματα στις αρχές και πως είχε βαρύ ιστορικό στη Γουινέα. «Ανακαλύφθηκε» επίσης ότι δεν είχε πληρώσει τους φόρους της και πως είχε σχέση με την Amara Tarawally, μια καταδικασμένη έμπορο ναρκωτικών η οποία χρησιμοποίησε τον τραπεζικό της λογαριασμό για να καταθέσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Η Diallo απλώς παρακολουθούσε, καθώς η αξιοπιστία της δοκιμάζονταν συνεχώς. 

Η ίδια, και όχι ο Strauss-Kahn, πέρασε από το μικροσκόπιο του εισαγγελέα Cyrus R Vance Jr και τον παγκόσμιο τύπο.

Σήμερα είναι πολύ επώδυνο για την Diallo να θυμηθεί το τι ακριβώς υπέστη. «Είμαι τόσο πληγωμένη από αυτόν τον τύπο. Ήμουν τόσο πληγωμένη από τους ανθρώπους που με αποκαλούσαν όπως ήθελαν χωρίς να με γνωρίζουν επειδή εκείνος ήταν ισχυρός. Ήμουν τόσο πληγωμένη βλέποντας ακόμη και τη μητέρα μου στην τηλεόραση από το χωριό μου στην Αφρική. Ήμουν τόσο πληγωμένη για τα πάντα. Αλλά οι αρχές με είχαν πληγώσει περισσότερο γιατί με κατηγόρησαν για κάτι που δεν έκανα. Έλεγξαν εμένα αντί για τον τύπο που μου το έκανε αυτό. Με αντιμετώπισαν ως εγκληματία. Με ονόμασαν ψεύτρα».

Ο Strauss-Kahn προσέλαβε κάποιους από τους μεγαλύτερους δικηγόρους της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του Benjamin Brafman, ο οποίος ήταν στην υπεράσπιση του ταπεινωμένου παραγωγού του Χόλιγουντ, Harvey Weinstein το 2019, χωρίς ιδιαίτερη -είναι αλήθεια- επιτυχία. «Αυτός ο τύπος είχε ισχυρούς δικηγόρους, αλλά πίστευα ότι η εισαγγελία θα έπρεπε επίσης να είναι ισχυρή. Δεν έπρεπε να φοβηθούν αυτόν τον τύπο και τους δικηγόρους του και να με εγκαταλείψουν» ανέφερε η Dialo. Έτσι όμως συνέβη, σύμφωνα με την ίδια. Τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011, η εισαγγελία κινήθηκε επισήμως για να απορρίψει την υπόθεση εναντίον του Strauss-Kahn. Περιγράφοντας την Diallo ως κάποια που ήταν «επίμονη και μερικές φορές ανεξήγητα ανακριβής στην περιγραφή της υπόθεσης», οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να ζητήσουν από την επιτροπή των ενόρκων να την πιστέψει, πέρα ​​από κάθε λογική αμφιβολία και έτσι οι ίδιοι δεν το έκαναν.

Cyrus R Vance Jr

Για την Diallo ήταν το πιο καταστροφικό χτύπημα από όλα, όπως αποκαλύπτει σήμερα για πρώτη φορά. Μιλώντας στο DailyMail.com ανέφερε ότι «την ημέρα που η εισαγγελία έβαλε την υπόθεση στο αρχείο ήταν η μέρα που σχεδόν έχασα τη ζωή μου. Ήθελα να αυτοκτονήσω. Είχα σκεφτεί να ηχογραφήσω αναλυτικά το τι μου συνέβη και να πάρω την ίδια μου τη ζωή». Ωστόσο, τότε, η Diallo βλέποντας τη βοηθό εισαγγελέα Joan Illuzi-Orbon και την ειδική στα σεξουαλικά εγκλήματα, Ann Prunty, «να βγαίνουν έξω από το δικαστήριο» χωρίς να πουν κουβέντα βρήκε τη δύναμη της. «Προσευχήθηκα στον Θεό και είπα ότι μόλις μου έστειλε ένα σημάδι να μην αυτοκτονήσω και να παλέψω για εμένα. Ένιωσα ότι ο Θεός με χρησιμοποίησε για να σώσω άλλους ανθρώπους».

Η υπόθεση της Diallo και η φρίκη που ακολούθησε την απόλυση της θεωρούνται από ορισμένους ως ο ζωτικός πρόδρομος του κινήματος #MeToo, καθώς και άλλες γυναίκες ξεκίνησαν να εμφανίζονται και να κατηγορούν δημοσίως τον Strauss-Kahn για σεξουαλική κακοποίηση και η Diallo είδε εκατοντάδες να βγαίνουν στους δρόμους φωνάζοντας το όνομά της. Η Diallo άσκησε αγωγή εναντίον του Strauss-Kahn και κέρδισε σε έναν άγνωστο διακανονισμό που φημολογείται ότι ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο δολάρια. Επίσης, μήνυσε με επιτυχία τη New York Post για την ιστορία της πρώτης σελίδας που την χαρακτήριζε «πόρνη». «Αυτό με έκανε να νιώθω πολύ καλύτερα. Ο δικαστής με έκανε να νιώσω καλύτερα. Δεν έχει να κάνει με τα χρήματα αλλά με κάνει να νιώθω καλύτερα και ότι το [αστικό δικαστήριο] δεν με εγκατέλειψε όπως έκανε η εισαγγελία» αναφέρει σήμερα η 42χρονη.

Η Diallo δεν γνωρίζει αν η κόρη της, σήμερα 25 ετών, έχει παρακολουθήσει το πρόσφατο ντοκιμαντέρ στο Netflix. Πιστεύει ότι έχει, αλλά δεν έχουν μιλήσει ποτέ γι ‘αυτό. «Πέρασε πολύ δύσκολα όπως και εγώ. Δεν θέλουμε να θυμόμαστε αυτήν την υπόθεση. Ξέρει, της λέω τα πάντα. Αλλά δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Γι ‘αυτό και εγώ ακόμα νιώθω πληγωμένη. Νιώθω ότι η κόρη μου καταστράφηκε εξαιτίας μου και δεν το ήθελα με τίποτα. Αυτό δεν ήταν το όνειρό μου».

Στα χρόνια από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, η Diallo προσπάθησε να αποκαταστήσει τη ζωή της. Δεν ήταν εύκολο. Προσπάθησε να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Μπρονξ, αλλά οι ώρες ήταν πολλές και έρχονταν διάφοροι άνθρωποι που την ενοχλούσαν και έτσι το έκλεισε. Σήμερα είναι επιφυλακτική με όλους και ισχυρίζεται ότι εξακολουθεί να φοβάται για την ασφάλειά της. Είπε ότι γράφει ένα βιβλίο και ελπίζει να πει την ιστορία της με κάθε λεπτομέρεια στις σελίδες του. Ο Strauss-Kahn και η εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Vance Jr, είναι δύο ονόματα που, όπως λέει, της προκαλούν φόβο μέχρι σήμερα. Αλλά είχε πάντα την πίστη ότι η αλήθεια θα έβγαινε στο τέλος, όσο διάστημα και να χρειάζονταν.

«Ξέρω ότι στην Αμερική η αλήθεια θα βγει… Πράγματα που συμβαίνουν πριν από πολλά χρόνια, η αλήθεια βγαίνει μετά από πολλά χρόνια. Είναι μία δεκαετία πλέον από τότε και ξέρω ότι η πραγματική αλήθεια θα βγει και κάποιος θα νιώσει τον πόνο μου. Δεν θέλω καν να ακούσω γι ‘αυτόν [Strauss-Kahn]. Δεν θέλω να θυμηθώ γι ‘αυτόν, δεν θέλω να τον σκέφτομαι». Και συνέχισε: «Ποτέ δεν μετανιώνω που ανέφερα ό, τι μου συνέβη. Δεν κάνω τίποτα για μένα πια. Αυτό που μου συνέβη έχει συμβεί, δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει κανείς για να το αλλάξει και δεν μπορώ να κάνω τίποτα για να αλλάξω το παρελθόν. Τώρα σκέφτομαι το μέλλον».

Η Diallo λέει ότι «προσπαθεί να είναι ευτυχισμένη», αλλά ότι θα είναι πιο ευτυχισμένη όταν βλέπει περισσότερη δικαιοσύνη για θύματα όπως η ίδια» και έχει ένα μήνυμα για την εισαγγελία της Νέας Υόρκης. «Θα τους έλεγα, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρούς δικηγόρους αντιμετωπίζουν, να μην απογοητεύουν τα θύματα όταν πονάνε επειδή ξέρουν την αλήθεια. Ξέρουν τι συνέβη εκείνη τη μέρα, τίποτα δεν θα το αλλάξει, αλλά παρακαλώ σταματήστε να πληγώνετε ανθρώπους».

https://kourdistoportocali.com
Dominique Strauss-Kahn-Cyrus R Vance Jr Dominique Strauss-Kahn-Cyrus R Vance Jr Reviewed by diaggeleas on 11.2.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.