David Landsman

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΞ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ


Η «Καθημερινή της Κυριακής» (11 Οκτωβρίου 2009), δημοσιεύει επιστολή του Πρεσβευτού της Βρετανίας στην Αθήνα κ. David Landsman στην οποία επιβεβαιώνεται για μíα ακόμη φορά η εξυπηρέτηση των Τουρκικών συμφερόντων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και στην ΕΕ από την πολιτική της χώρας του. 

Η επιστολή του κ. Πρέσβη, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική της Βρετανίας στην περιοχή παραμένει αμετάβλητη τα τελευταία 200 χρόνια. 

Ο κ. Πρέσβης όμως δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι το 2% του Κυπριακού χώρου αποτελούν Βρετανικό έδαφος, όπως δεν εξηγεί τι θα γίνει με τις Βρετανικές βάσεις σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού. Επίσης δεν αιτιολογεί επαρκώς την υψίστη πολιτική αρχή η οποία επιβάλει την είσοδο στην ΕΕ μίας μουσουλμανικής Ασιατικής χώρας με διαφορετικό πολιτιστικό υπόβαθρο, καθώς και το γεγονός ότι η σχεδιαζόμενη Ευρωπαϊκή πολιτική των «προσαρμοσμένων αναγκών » για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές θα περιορίζουν τα Τουρκικά στίφη των μεταναστών «κάτω από τον Δούναβη».

Γράφει ο κ. Πρέσβυς

Η θέση της Βρετανίας για Κυπριακό και Τουρκία

Κύριε διευθυντά


Τρέφω από πολλών ετών βαθύ σεβασμό στην «Καθημερινή» ως εφημερίδα ειδησεογραφίας και γνώμης. Οι αναλύσεις των διακεκριμένων συνεργατών σας αποτελούν απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε διπλωμάτη. Δεδομένου του ειδικού βάρους αυτών των αναλύσεων, έχει, πιστεύω, σημασία να προσθέσω και το δικό μου σχόλιο στο άρθρο του κ. Σταύρου Λυγερού με τίτλο «Τα διλήμματα της Αθήνας και τα παιχνίδια της Αγκυρας στην Ε.Ε.» που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου. 

Ο κ. Λυγερός υποστηρίζει πως η Βρετανία δεν ενδιαφέρεται για τη λύση του Κυπριακού αυτού καθαυτού, αλλά μόνο για τη διατήρηση της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας πάση θυσία. Προσθέτει επίσης πως η βρετανική στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας είναι «άνευ όρων». Θα ήθελα να διευκρινίσω στους αναγνώστες σας ότι η θέση της χώρας μου είναι στην πραγματικότητα πολύ διαφορετική. Για την ακρίβεια, θα έλεγα πως οι επίσημες θέσεις Ελλάδας και Βρετανίας βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά τα σημαντικά θέματα.

Όπως και η Ελλάδα, η Βρετανία είναι ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής διεύρυνσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήνει σαφώς ανοιχτή την προοπτική της ένταξης, τόσο για την Τουρκία όσο και για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων με την προϋπόθεση ότι πληρούν τα κριτήρια της Κοπεγχάγης σε θέματα εκδημοκρατισμού, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οικονομίας ελεύθερης αγοράς και δυνατότητας εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους ως κράτη-μέλη. Για προφανείς λόγους, οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων και η Τουρκία είναι σημαντικές για την Ε.Ε. Θα είναι για όλους μας καλύτερο να συνεχίσουν την πορεία τους προς την πλήρη ένταξη.

Για μας είναι σαφές πως το συνολικό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, εν μέρει επειδή θα δυσχέραινε τη μελλοντική πρόοδο σε θέματα όπως οι σχέσεις καλής γειτονίας, οι θρησκευτικές ελευθερίες και η λύση του Κυπριακού. 


Αντίθετα, αυτή μας η δέσμευση για την ευρωπαϊκή διεύρυνση είναι μια πρόταση με πολύ συγκεκριμένους όρους με τους οποίους έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη. Όπως κάθε χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., η Τουρκία οφείλει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. Οι θύρες της Ευρώπης πρέπει να είναι ανοιχτές εφόσον οι υποψήφιες χώρες επιχειρούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Η Βρετανία πιστεύει πως η διατήρηση αυτής δέσμευσης είναι σίγουρα προς συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και προς το συμφέρον των υποψήφιων κρατών.

Οσον αφορά την Κύπρο η Βρετανία στηρίζει απόλυτα την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, η οποία όπως δήλωσε κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, πρέπει να προέρχεται από την Κύπρο και όχι να επιβληθεί έξωθεν. Ο στόχος της επανένωσης της νήσου δεν συνδέεται με την ένταξη της Τουρκίας. 

Η λύση του Κυπριακού είναι εξαιρετικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ίδιας της Κύπρου, της ευρύτερης περιοχής, αλλά και της Ευρώπης. Τα οφέλη, πολιτικά και οικονομικά, θα είναι τεράστια. Δεν τίθεται θέμα συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος ή επιδιαιτησίας, όμως πιστεύουμε πως υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία την οποία πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλει στο κλείσιμο ενός θλιβερού κεφαλαίου της Ιστορίας της Κύπρου που εμείς οι Βρετανοί γνωρίζουμε πολύ καλά. Θα ήταν επίσης επιθυμητό και από ανθρωπιστική άποψη να μπορέσουν οι Κύπριοι που ακόμα υφίστανται τα συναισθηματικά και οικονομικά τραύματα της περιόδου 1963-1974, να κλείσουν επιτέλους αυτό το κεφάλαιο της ζωής τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στηρίζουμε τους Κυπρίους στην προσπάθειά τους για εξεύρεση λύσης και χαιρετίζουμε τη δέσμευση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να πράξει το ίδιο.

Dr David Landsman - Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα

Dr David Maurice Landsman OBE

Career History

2013 Executive Director, Tata Ltd
2009 - 2013 Athens, Her Majesty’s Ambassador
2008 FCO, Balkans Director
2006 - 2008 Secondment to De La Rue plc
2003 - 2006 FCO, Head, Counter-Proliferation Department
2001 - 2003 Tirana, Her Majesty's Ambassador
2000 - 2001 Belgrade, Head of British Interests Section, later, Chargé
d’Affaires
1999 - 2000 Banja Luka, Head of British Embassy Office; and concurrently
Budapest, First Secretary, Regional Affairs
1997 - 1999 Belgrade, Deputy Head of Mission
1996 - 1997 Full-time language training, Serbian
1994 - 1996 FCO, Security Policy Department, Head of Nuclear and UN
Disarmament Section
1991 - 1994 Athens, Second Secretary, Economic/EC
1990 FCO, Southern European Department, Desk Officer
David Landsman David Landsman Reviewed by diaggeleas on 13.3.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.