HΠA, ΙΣΛΑΜ, SADAT, Halkbank, Wachovia


Νεοoθωμανικές επιδιώξεις από πρώην σύμβουλο του Ερντογάν - Ποιος είναι ο ιδρυτής της SADAT


Τη δημιουργία ενός «ισλαμικού στρατού» προτείνει ο πρώην επικεφαλής σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ιδρυτής της SADAT κατά πολλούς μίας παραστρατιωτικής δύναμης αφοσιωμένης στον Τούρκο πρόεδρο, Αντνάν Τανριβερντί.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο αυτοεξόριστος στη Σουηδία, Τούρκος δημοσιογράφος, Αμντουλάχ Μποζκούρτ, το ετήσιο Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης, το οποίο οργανώθηκε από τον Σύνδεσμο του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών Σπουδών και Δικαιοσύνης (Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi, ASSAM), επικεντρώθηκε στη δημιουργία ενός κοινού ισλαμικού στρατού και ένα κοινό αμυντικό σύστημα για τη «Συνομοσπονδία Ισλαμικών κρατών».

Το συνέδριο διεξήχθη διαδικτυακά το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου και θέμα του ήταν «Αποφάσεις πάνω στις αρχές και τις διαδικασίες του κοινού αμυντικού συστήματος της Ισλαμικής Ένωσης». Στην ομιλία του ο απόστρατος στρατηγός, Αντνάν Τανριβερντί, επικεφαλής της διευθύνουσας επιτροπής του ASSAM και πρώην επικεφαλής στρατιωτικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρουσίασε μία αμυντική δομή για την «Ένωση Ισλαμικών Χωρών της Άσφρικα (Ασία και Αφρική)».

Το «Καταστατικό της Συνομοσπονδίας Ισλαμικών χωρών» υιοθετήθηκε στο πρώτο συνέδριο του ASSAM το 2017. Σύμφωνα με το καταστατικό κύριος σκοπός της «Ένωσης (Συνομοσπονδίας) Ισλαμικών χωρών της Άσφρικα», η οποία περιλαμβάνει 61 κράτη και θα έχει ως έδρα την Κωνσταντινούπολη είναι «να εξασφαλίσει ώστε ο ισλαμικός κόσμος ν’ αναδυθεί ξανά στην ιστορία ως μία ανώτατη δύναμη».

«Η ένωση θα έχει ως επικεφαλής έναν πρόεδρο, ενώ το προεδρικό συμβούλιο το οποίο θα εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, θα περιλαμβάνει τα υπουργία Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Επίσης θα υπάρχει ένας κοινός στρατός, ο οποίος θα δημιουργήσει από το υπουργείο Άμυνας. Ο ισλαμικός στρατός, θα αποτελείται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα τρία σώματα των ενόπλων δυνάμεων, στρατό ξηράς, ναυτικό και αεροπορία, σύστημα αεράμυνας και πυραύλων και σύστημα ηλεκτρονικής ασφαλείας και κυρβερνοασφάλειας», ανέφερε ο Τανριβερντί στην τοποθέτησή του.

Το Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης είναι μία σειρά συναθροίσεων, η οποία ξεκίνησε το 2017 και θα συνεχιστεί μέχρι το 2023. Το 4ο συνέδριο του ASSAM έλαβε χώρα στην Κωνσταντινούπολη και βασικό θέμα συζήτησης ήταν «αρχές και τις διαδικασίες του κοινού αμυντικού συστήματος της Ισλαμικής Ένωσης» και «το ιδανικό μοντέλο αμυντικής οργάνωσης των ισλαμικών χωρών της Άσφρικα (Ασία και Αφρική)».

Η επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου της Ισλαμικής Ένωσης για το 2020 περιλαμβάνει μερικές ενδιαφέρουσες προσωπικότητες όπως τους επικεφαλής συμβούλους του Ερντογάν Μεσούτ Χακί Τζασίν και Χακί Ιλνούρ Τσεβίκ, το μέλος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας, Τσααρί Ερχάν, απόστρατους στρατηγούς και αρκετούς ισλαμιστές ακαδημαϊκούς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην ιστοσέλιδα του, το Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης, «οι ισλαμικές χώρες έχουν πέσει μέσα σ’ ένα τεράστιο χάος και σε αναταραχή εξαιτίας της παρέμβασης των ιμπεριαλιστικών δυτικών κρατών και ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος συνεχίζεται ως ένας πόλεμος που δεν έχει ανακηρυχθεί εναντίον αυτών των χωρών».

Δημιουργία ισλαμικού στρατού στην Παλαιστίνη

Επιπλέον στον Τανριβερντί ανήκει η εταιρία παροχής στρατιωτικών υπηρεσιών, SADAT για την οποία πολλοί πιστεύουν ότι είναι μία παραστρατιωτική δύναμη αφοσιωμένη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το 2020 άφησε τη θέση του ως σύμβουλος του Τούρκου προέδρου.

Ο Τανριβερντί επίσης έχει καλέσει επιπλέον για τη δημιουργία ενός «ισλαμικού στρατού για την Παλαιστίνη» και έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «εχθρό» των ισλαμικών χωρών.

Μιλώντας σε συνέδριο της Ένωσης ΜΚΟ του Ισλαμικού Κόσμου (Islam Dünyası STK’ları Birliği, İDSB), τον Νοέμβριο του 2019 στην Κωνσταντινούπολη, ο Τανριβερντί υποστήριξε ότι «ο ισλαμικός κόσμος πρέπει να προετοιμάσει έναν στρατό για την Παλαιστίνη έξω από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ θα πρέπει να ξέρει ότι αν πέσουν βόμβες στην Παλαιστίνη τότε θα πέσουν και στο Τελ Αβίβ. Δεν είναι πιθανό για τον ισλαμικό κόσμο να παραδώσει την Ιερουσαλήμ», δήλωσε στο συνέδριο με τίτλο «Διεθνές Συνέδριο για την εθνική διάκριση του Ισραήλ: Διαστάσεις, Εφαρμογές και Μέθοδοι του αγώνα».

Στόχος ισλαμική ένωση με επικεφαλής τον Ερντογάν

Δεν αποτελεί μυστικό ότι το ASSAM προωθεί την ιδέα μίας ισλαμικής ένωσης με επικεφαλής τον Τούρκο πρόεδρο. Το συνέδριο του ASSAM τον περασμένο Δεκέμβριο με τη συμμετοχή μουσουλμάνων από 44 χώρες, επικεντρώθηκε στην αμυντική συνεργασία της «Ισλαμικής Ένωσης». Μιλώντας μετά το συνέδριο στο αντισημιτικό, αντιχριστιανικό μέσο της τουρκικής κυβέρνησης, το Akit TV, ο Τανριβερντί ισχυρίστηκε ότι οι ισλαμικές χώρες πρέπει να παράγουν τον δικό τους αμυντικό εξοπλισμό και όπλα.

Κατηγορίες ότι η SADAT εκπαιδεύει μαχητές του ISIS

Ο Τανριβερντί που αποτελεί ένα πρόσωπο από τον στενότερο κύκλο του Ερντογάν, ανακοίνωσε στο Συνέδριο της Ισλαμικής Ένωσης το 2019 ότι η οργάνωσή του, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, εργάζεται για να ετοιμάσει τον δρόμο για το πολυαναμενομένο μαχντί, μία προφητεία την οποία αναμένει όλος ο ισλαμικός κόσμος.

Η SADAT ιδρύθηκε από τον Τανριβερντί το 2012 και πλέον επικεφαλής της είναι ο γιος του, ο Αλί Καμίλ Μελίχ Τανριβερντί, συγγραφέας του βιβλίου «Η Επιστροφή του Χαλιφάτου». Από τη δημιουργία της, η εταιρία περιλαμβάνει αξιωματικούς και υπαξιωματικός από τα σώματα του τουρκικού στρατού και έκτοπε η SADAT έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο σε διάφορες ζώνες συγκρούσεων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν ρωτήσει την κυβέρνηση σχετικά με τις κατηγορίες ότι η SADAT έχει εκπαιδεύσει μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία και της ομάδας Jabhat al-Nusrah, μέλος του θύλακα της Αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και για τις στενές σχέσεις που κατηγορείται ότι έχει η SADAT με την υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας. Επιπλέον έχει κατηγορηθεί για εκπαίδευση τζιχνατιστών για να πολεμήσουν για λογαριασμό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) στη Λιβύη.

Το Nordic Monitor είχε παλαιότερα αναφέρει ότι η SADAT διεξήγαγε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αφρική από το 2012 για να βοηθήσει σε διμερείς συμφωνίες ασφαλείας και συνεργασίας.

Ένα άρθρο που δημοσίευσε από τον Τανριβερντί τον Μάιο του 2014 αποκάλυψε ότι ένας από τους αντικειμενικούς στόχους αμυντικής συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής ήταν η παροχή εκπαιδευτικών προσραμμάτων στις δυνάμεις ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία θα έπρεπε να μοιραστεί τις στρατιωτικές της δυνατότητες μαζί τους, καθώς και ν’ αυξήσει τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς.

Πηγή: Nordic Monitor
https://www.reader.gr
HΠA, ΙΣΛΑΜ, SADAT, Halkbank, Wachovia HΠA, ΙΣΛΑΜ, SADAT, Halkbank, Wachovia Reviewed by diaggeleas on 27.12.20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.