Χένρυ Κίσσιγκερ


Ο Χένρυ Κίσσιγκερ και η θέση των ΗΠΑ στα νομικά ζητήματα απέναντι στην Ελλάδα!..

Στο Σαν Κλεμέντε (20/07/1974), ο Χένρυ Κίσσιγκερ δηλώνει ότι:

«…πόλεμος μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ με ανοιχτή τροφοδότησή του από τις ΗΠΑ δεν γινόταν. Θα θεωρούσαμε, συνέχισε, πολύ σοβαρό θέμα την στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ!».

Σε σχετική ερώτηση, αν οι ΗΠΑ γνωστοποίησαν στην ΤΟΥΡΚΙΑ, πριν την ΕΙΣΒΟΛΗ στην ΚΥΠΡΟ πως θα έχανε την στρατιωτική βοήθεια, αν πραγματοποιούσε την ΕΙΣΒΟΛΗ, απάντησε:

ΚΙΣΣΙΓΚΕΡ: Όχι, αλλά καταστήσαμε σαφές ότι είμαστε πολύ έντονα αντίθετοι προς την στρατιωτική δράση. Αλλά οι ΗΠΑ στις συνομιλίες με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας πριν την ΕΙΣΒΟΛΗ, έθεσαν θέμα διακοπής της βοήθειας μόνον ως προς την περίπτωση πολέμου, μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ και ΤΟΥΡΚΙΑΣ!...

Δεν απείλησαν συγκεκριμένα διακοπή της βοήθειας προς την Τουρκία, για να αποτρέψουν την επικείμενη ΕΙΣΒΟΛΗ. Η ίδια στάση επεκράτησε και μετά την ΔΕΥΤΕΡΗ και εκτεταμένη Τουρκική επίθεση της 14ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.

Έτσι ο Υπουργός Εξωτερικών Κίσσιγκερ στις 19/08/1974 δηλώνει:

«Οι ΗΠΑ δεν απείλησαν την Τουρκία με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, γιατί μια τέτοια ενέργεια δεν θα έφερνε αποτέλεσμα και δεν θα αποσοβούσε τον απειλούμενο κίνδυνο. Η βοήθεια που δίνουμε αντιπροσωπεύει το αμοιβαίο μας συμφέρον, για την υπεράσπιση της Ανατολικής Μεσογείου..».

Ενώ ο Υπουργός Άμυνας Σλέσσιγκερ δήλωσε την επομένη ακριβώς της ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ότι, η διακοπή της βοήθειας είναι πραγματική, ο Υπουργός Εξωτερικών Κίσσιγκερ την απέκλεισε, θεωρώντας την εντελώς υποθετική.

ΕΔΩ ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ, πως το άρθρο 2314 (D) δεν τηρήθηκε και ο Κίσσιγκερ δήλωνε μετά σε σχετική ερώτηση για την Δεύτερη Τουρκική Επίθεση, και εισβολή στην ΚΥΠΡΟ, ότι (πρέπει να ζητήσει νομική γνωμοδότηση πάνω στο θέμα αυτό και δεν το είχε κάνει πριν)!..».

Τρείς μέρες αργότερα, δινόταν απάντηση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών επί των σχέσεων με το Κογκρέσο που δήλωνε ότι:

«ΟΙ ΕΝΕΡΓΙΕΣ της Τουρκίας δικαιολογούνται ως μέτρα σύμφωνα με το Καταστατικό ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ. 

Με βάση την συμφωνία εγγύησης του 1960». Αφού ζύγισε τους Νομικούς παράγοντες και τους παράγοντες της Εξωτερικής πολιτικής, η κυβέρνηση των ΗΠΑ απεφάσισε ότι δεν είναι δυνατόν να διατυπώσει δημόσια ένα ΝΟΜΙΚΟ συμπέρασμα πάνω στο ζήτημα της ικανότητας της Τουρκίας να συνεχίζει να παίρνει βοήθεια, χωρίς να υπονομεύει την επιδίωξη της εξωτερικής μας πολιτικής που είναι να πείσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, να αρχίσουν απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις….

Συμπερασματικά λοιπόν, η ΑΡΝΗΣΗ της κυβέρνησης των ΗΠΑ να πάρει κάποια θέση πάνω στο νομικό ζήτημα, είναι μια συνειδητή επιλογή.

Υπάρχει μια σαφής μείωση του σεβασμού προς το ΔΙΚΑΙΟ. 

Αν μάλιστα αναλογιστούμε πως η πρώτη περίπτωση αφορά διεθνές Δίκαιο και η δεύτερη το Εσωτερικό, τότε η μείωση αυτή γίνεται σαφέστερη.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, λοιπόν, βλέπει το δίκαιο βασικά, αν όχι αποκλειστικά, σαν μια σειρά δεσμευτικών κανόνων που ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ αυστηρούς περιορισμούς στις δυνατότητες δράσης του πολιτικού.

ΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ, για να στηριχθεί η συνέχιση της βοήθειας προς την Τουρκία, ΔΕΝ υπήρχε ούτε Υπάρχει ακόμα και σήμερα!...

ΝΟΜΙΚΑ και ΗΘΙΚΑ έπρεπε να έχει επιβληθεί στην Τουρκία η «Τροποποίηση Χίκενλούπερ», που επέβαλε υποχρεωτική διακοπή εξωτερικής βοήθειας σε χώρες που εθνικοποιούν ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ, δίχως πλήρη αποζημίωση.

Ο Υπουργός Ντην Ρασκ έχει παραδεχτεί την χρησιμότητα του μέτρου, αλλά ούτε ο ίδιος ούτε άλλος την εφάρμοσαν, τουλάχιστον στην περίπτωση της Τουρκίας!..

Σχόλιο: Εφ’ όσον την υψηλή εποπτεία για την ΕΙΣΒΟΛΗ στην ΚΥΠΡΟ την είχε ο Κίσσιγκερ δεν θα άφηνε να εφαρμοστεί καμμία ΝΟΜΙΚΗ συμφωνία εναντίον της Τουρκίας!... 

Το σχέδιο ήταν καθαρά ΕΒΡΑΪΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ, για να αφήσουν τους ΝΟΜΟΥΣ και το ΔΙΚΑΙΟ να ΥΠΕΡΙΣΧΥΣΟΥΝ!....

Αθανάσιος Στριγάς.
Παγκόσμιοι Εντολοδότες.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Χένρυ Κίσσιγκερ Χένρυ Κίσσιγκερ Reviewed by diaggeleas on 28.12.20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.