Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ;
Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: Όλη η αλήθεια για τους "πράκτορες" που κατέβηκαν στο Μινσκ - Τι αποκάλυψε ο Ιάσονας Ζήσης
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για το περιστατικό της "κρατικής αεροπειρατείας" στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας για τη σύλληψη του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, από το καθεστώς Λουκασένκο, υπόθεση που έχει απασχολήσει τις αρχές της ΕΕ και η οποία έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.
Οι τελευταίες πληροφορίες πάντως δεν επιβεβαιώνουν τα σενάρια που θέλουν τον Προτάσεβιτς να συνοδεύουν εν πτήση από Αθήνα προς Βίλνιους, Ρώσοι ή Λευκορώσοι πράκτορες.
Το αεροσκάφος της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, υποχρεώθηκε σε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, γιατί όπως ισχυρίστηκαν οι αρμόδιες αρχές της χώρας υπήρχαν πληροφορίες ότι στο αεροπλάνο υπήρχαν εκρηκτικοί μηχανισμοί, αφήνοντας υπόνοιες για τρομοκρατική ενέργεια. Μάλιστα, την προσγείωση του Μπόινγκ συνόδευσε μαχητικό Μινγκ και πολεμικό ελικόπτερο της Λευκορωσίας.
Όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο, οι αρχές της χώρας συνέλαβαν τον αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς και τη Ρωσίδα φίλη του Σοφία Σαπέγκα, φανερώνοντας ότι ο λόγος που το Μπόινγκ της Ryanair κατέβηκε στη Λευκορωσία ήταν μόνο αυτός. Αντίθετα διαψεύστηκε η πρόφαση, όπως αποδείχτηκε της Λευκορωσίας, πως δηλαδή κινδύνευαν οι επιβάτες από τρομοκρατική ενέργεια, καθώς επιβεβαιώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικοί μηχανισμοί μέσα στο αεροσκάφος.
Από τη σύλληψη του δημοσιογράφου και έπειτα, ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι συγκεχυμένων και μη διασταυρωμένων πληροφοριών, οι οποίες ανέφεραν πως στο αεροσκάφος επέβαιναν και οπλοφόροι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών της Λευκορωσίας και της KGB, οι οποίοι παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς από την Αθήνα. Μάλιστα, ακόμα και ο CEO της αεροπορικής εταιρείας Μάικλ Ο’ Λίρι, δήλωσε πως πιστεύει ότι υπήρχαν πράκτορες στο Μπόινγκ.
Τον παραπάνω ισχυρισμό ενίσχυσε το γεγονός ότι όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον τελικό του προορισμό στο Βίλνιους μετά τη σχετική άδεια που έλαβε από τις αρχές της Λευκορωσίας, διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες ήταν τρεις λιγότεροι από όσους είχαν επιβιβαστεί στην Αθήνα. Συνεπώς τρία άτομα έμειναν στο Μινσκ. Τον ίδιο συλλογισμό έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας που δήλωσε ότι "το γεγονός πως από την επίμαχη πτήση που πήγαινε στη Λιθουανία αποβιβάστηκαν στο Μινσκ 5-6 άτομα εκ των οποίων μόνο ο ένας συνελήφθη, σημαίνει πως υπόλοιποι ήταν πράκτορες".
Ποιοι ήταν οι "πράκτορες" που αποβιβάστηκαν - Όλη η αλήθεια
Όπως έγινε γνωστός όμως την Τρίτη το πρωί, ο ένας εκ των τριών που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ ήταν σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Belarus 1, ο Έλληνας Ιάσωνας Ζήσης ο οποίος ταξίδευε στο Βίλνιους και στη συνέχεια θα πήγαινε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να δει τη σύζυγό του. Ως εκ τούτου, αποβιβάστηκε, επειδή βρέθηκε εκεί πρώτα και όπως προκύπτει ο ίδιος είναι καθηγητής, ο οποίος εργάζεται Ολλανδία και δεν έχει φυσικά καμία σχέση με μυστικές υπηρεσίες.
"Είχα πάρει την πτήση για το Βίλνιους και μετά θα έπαιρνα την πτήση από Βίλνιους προς Μινκ, (όπου πήγαινα) για να επισκεφτώ τη γυναίκα μου. 15 λεπτά μετά την προσγείωση μάς ενημέρωσαν ότι υπάρχει ένα θέμα ασφαλείας και θα πραγματοποιήσουμε έκτακτη προσγείωση στο Μινσκ. Έτσι και έγινε", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας επιβάτης της επίμαχης πτήσης.
Ίδια περίπτωση, σύμφωνα με ελληνικές πηγές από τις διωκτικές υπηρεσίες που ερευνούν την υπόθεση, είναι και οι άλλοι δύο επιβάτες οι οποίοι ταξίδευαν με πτήση προς τη Λιθουανία με απώτερο σκοπό να φτάσουν στο Μινσκ. Ηταν δηλαδή επιβάτες που ήθελαν να φθάσουν από το Βίλνιους στο Μίνσκ και κατέβηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, αφού εκεί βρέθηκαν κατευθείαν, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες.
Παράλληλα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές δεν υπήρχε κανένας οπλισμένος επιβάτης στην ίδια πτήση. Οι άλλοι δύο επιβάτες που κατέβηκαν είναι, σύμφωνα με την τηλεόραση της Λευκορωσίας μία γυναίκα, που κατά την κρατική τηλεόραση ονομάζεται Αλεξάντρα Σταμπρέντοβα και που ζήτησε επίσης να μείνει στο Μινσκ, καθώς και ένας πιλότος, ο Σεργκέι Κουλακόφ, που φαίνεται ότι έκανε την ίδια επιλογή με τον Έλληνα επιβάτη για παρεμφερείς λόγους, καθώς ο τελικός του προορισμός ήταν το Vitebsk στη Λευκορωσία.
Πηγή: (TheTOC.gr) - (capital.gr)
Αεροπειρατεία στη Λευκορωσία: ΠΟΙΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ;
Reviewed by diaggeleas
on
25.5.21
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!