ΠΟΛΩΝΙΑ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ LECH KACZYNSKI

Ποιοι δολοφόνησαν τον Πρόεδρο της Πολωνίας Lech Kaczynski..... Ντόναλντ Τουσκ τι εξαργύρωσες εσύ;


Γεννήθηκε στις 18 Ιουνίου 1949 στη Βαρσοβία, όπου και σπούδασε νομικά. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, τον Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, ήταν ηγέτης του κόμματος Prawo i Sprawiedliwość (Νόμος και Δικαιοσύνη), το οποίο ίδρυσαν το 1989. Ορκίστηκε πρόεδρος στις 23 Δεκεμβρίου 2005.

Κέρδισε το 54,04% των ψήφων, έναντι 45,96% για τον αντίπαλό του, Ντόναλντ Τουσκ, στον τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Οκτωβρίου 2005. Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 50,99%. Στον α΄ γύρο, στις 9 Οκτωβρίου, ο Τουσκ είχε προηγηθεί με 36,33% των ψήφων. Ο Καζίνσκι κέρδισε με 33,1%.

Το 2006 προκάλεσε θόρυβο στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις δηλώσεις του υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής. To 2007 έγινε γνωστός για την αντίθεσή του σε πολλές προωθούμενες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιρλανδία έκανε προσβλητικά σχόλια για τους ομοφυλόφιλους, που πυροδότησαν αντιδράσεις.

Στις 23 Νοεμβρίου του 2008 η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τον Κατσίνσκι και το Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι δέχτηκε πυρά ενώ περνούσαν από τα όρια της Νότιας Οσετίας. Τα πυρά ήταν από ρωσικές δυνάμεις, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της Πολωνίας την επόμενη ημέρα.[1] Η Μόσχα αρνήθηκε τις κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας του Κατσίνσκι και του Σαακασβίλι και έκανε λόγο για σκόπιμη πρόκληση από την Τιφλίδα.



Θάνατος σε αεροπορική επιδρομή στο προεδρικό αεροπλάνο

Ο Κατσίνσκι σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στις 10 Απριλίου του 2010 όταν το προεδρικό αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη ενώ προσπαθούσε να προσγειωθεί στο Σμολένσκ της Ρωσίας. Μαζί του στο αεροπλάνο ήταν η σύζυγός του Μαρία, καθώς και άλλοι Πολωνοί πολιτικοί και στρατιωτικοί. 

Ο Πολωνός πρόεδρος πήγαινε στο Σμολένσκ για να αποτίσει τιμές στους χιλιάδες Πολωνούς αξιωματικούς που είχαν σφαγιαστεί από τους ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ Σοβιετικούς κατά τη σφαγή του Κατύν το 1940. 

Το αεροπλάνο κατέπεσε κοντά στο νεκροταφείο όπου θα μετέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι.[2]

Ο ΥΠΟΠΤΟΣ Ντόναλντ Τουσκ: Στις 30 Αυγούστου του 2014 εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την οποία ανέλαβε την 1η Δεκεμβρίου 2014



Το προεδρικό αεροσκάφος του Κατσίνσκι «έσπασε σε κομμάτια στον αέρα»

Οι αρχές που ερευνούν τις συνθήκες του μοιραίου αεροπορικού δυστυχήματος στη Ρωσία το 2010 με το πολωνικό προεδρικό αεροσκάφος ανακοίνωσαν σήμερα ότι από μια νέα εξέταση προκύπτει ότι το αεροπλάνο κόπηκε στον αέρα προτού καταπέσει και συντριβεί στο έδαφος.

Η πληροφορία αυτή είδε το φως της δημοσιότητας την ημέρα που οι Πολωνοί τιμούν την έβδομη επέτειο από το δυστύχημα στο Σμολένσκ της δυτικής Ρωσίας κατά το οποίο σκοτώθηκαν ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και 95 άλλοι άνθρωποι, οι περισσότεροι υψηλόβαθμοι πολωνοί αξιωματούχοι.

Το κυβερνών δεξιό κόμμα της χώρας Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), του οποίου ηγείται ο δίδυμος αδελφός του εκλιπόντος προέδρου Γιαροσλάβ, επιμένει ότι δεν πρόκειται για ατύχημα.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Αντόνι Ματσιέρεβιτς, κατηγόρησε τον περασμένο μήνα τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας και σημερινό πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ για «διπλωματική προδοσία» σε σχέση με προηγούμενη έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος.

Αφότου ανήλθε στην εξουσία το 2015, το PiS ξεκίνησε νέα έρευνα. Στο παρελθόν, οι πολωνοί και ρώσοι ερευνητές είχαν αποδώσει το δυστύχημα σε ανθρώπινο σφάλμα και κακές καιρικές συνθήκες.

«Το αεροπλάνο άρχισε να γίνεται κομμάτια, τα κομμάτια έπεσαν στο έδαφος μακριά από εκεί που βρίσκεται το δέντρο, η σημύδα...Το δέντρο δεν είχε καμία επίπτωση στο δυστύχημα», δήλωσε σήμερα στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVP Info ο Βάκλαβ Μπερτσίνσκι, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας Πολωνών ερευνητών.

Ο ίδιος είπε ότι οι ερευνητές βάσισαν το νέο τους συμπέρασμα σε μια ανάλυση συνομιλίας μεταξύ των πιλότων του αεροσκάφους και των Ρώσων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στο έδαφος.

Η προηγούμενη έρευνα είχε αποφανθεί ότι το δυστύχημα είχε εν μέρει προκληθεί όταν το φτερό του αεροσκάφους χτύπησε πάνω σε δέντρο κατά την προσέγγιση στο διάδρομο προσγείωσης.

Πολωνοί εισαγγελείς δήλωσαν νωρίτερα μέσα στο μήνα ότι τμήματα του αεροσκάφους έχουν σταλεί σε τέσσερα εργαστήρια του εξωτερικού για να ελεγχθούν για ίχνη εκρηκτικών.

Οι ίδιοι είπαν την περασμένη εβδομάδα ότι με βάση τη νέα ανάλυση των στοιχείων θα απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος των ελεγκτών για «σκόπιμη πρόκληση της καταστροφής», μια θεωρία την οποία έσπευσε να διαψεύσει το Κρεμλίνο.

Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για την δολοφονία; Μέρκελ και Πούτιν; Και κατηγορούν τον Τραμπ για τον Ιρανό Κασέμ Σουλεϊμανί ;

Η Βαρσοβία έχει επανειλημμένως ζητήσει από τη Μόσχα να επιστρέψει τα συντρίμμια του αεροσκάφους αλλά η Ρωσία δηλώνει ότι θα το πράξει όταν ολοκληρωθεί η δική της έρευνα. 

Το δυστύχημα σημειώθηκε ενώ ο πρόεδρος και η συνοδεία του μετέβαιναν στο Κατίν, κοντά στο Σμολένσκ, προκειμένου να παραστούν στις τελετές για τα 70 χρόνια από τη σφαγή των αιχμάλωτων Πολωνών αξιωματικών από τη σοβιετική μυστική αστυνομία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - κάτι το οποίο αρνούνταν το Κρεμλίνο μέχρι το 1990.

https://www.newsbomb.gr

http://dia-kosmos.blogspot.gr
ΠΟΛΩΝΙΑ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ LECH KACZYNSKI ΠΟΛΩΝΙΑ: Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ LECH KACZYNSKI Reviewed by diaggeleas on 18.5.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.