Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Γραφεία Επιτρόπων πρωτοστάτησαν για την ανατροπή του ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας



Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης

Πρώτο «τουρκικό ρήγμα» στη νέα Κομισιόν Γιούνκερ

Βρυξέλλες: Πρώτο «τουρκικό ρήγμα» στη νέα Κομισιόν του Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ καταγράφηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα, καθώς όπως πληροφορείται ο «Φ», τα γραφεία δύο τουλάχιστον Επιτρόπων, πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια ανατροπής του καταδικαστικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Τα γραφεία των δύο Επιτρόπων, διεμήνυσαν προς ηγετικά στελέχη πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής, ότι το ψήφισμα «βρίθει ανακριβειών», «είναι μονόπλευρο» και σε κάθε περίπτωση «είναι πολύ προχωρημένο», καθώς υπερέβη την απλή κριτική προς την Άγκυρα, φτάνοντας στο σημείο να της ζητήσει να αποσύρει τα πλοία της από την κυπριακή ΑΟΖ και να ανακαλέσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους(NAVTEX).

Οι ίδιες πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι τα γραφεία των δύο Επιτρόπων δεσμεύθηκαν προς τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ότι θα εκδήλωναν παρέμβαση για «αναβολή της ψηφοφορίας, προκειμένου να δοθεί χρόνος για να τροποποιηθεί το ψήφισμα κατάλληλα». Κίνησαν κυριολεκτικά γη και ουρανό για ανατροπή της πορείας έγκρισης του ψηφίσματος, ακόμη και στο παρά πέντε της κρίσιμης ψηφοφορίας της περασμένης Πέμπτης.

Τους δύο Επιτρόπους «έδωσε» ο ίδιος ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος σε δημόσιες του δηλώσεις, κατονόμασε την Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Φεντερίκα Μογκερίνι και τον αρμόδιο Επίτροπο για την ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν, ως αυτούς που προσπάθησαν αλλά δεν τα κατάφεραν... 



Ο Βολκάν Μποζκίρ ανέφερε ότι εξήγησε στους δύο αξιωματούχους της νέας Κομισιόν Γιούνγκερ, ότι «είναι λάθος αυτό το ψήφισμα και ότι θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος», αποκαλύπτοντας χαρακτηριστικά ότι οι δύο κοινοτικοί αξιωματούχοι «κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες»... χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τοποθέτηση της Κομισιόν ενώπιον της Ευρωβουλής, επί της νέας τουρκικής εισβολής, την οποία ετοίμασε το γραφείο της Φεντερίκα Μογκερίνι -υπό βρετανική καθοδήγηση- και εκφώνησε εκ μέρους της ο Επίτροπος Χαν, αναλώθηκαν μόλις δύο παράγραφοι στο ζήτημα της ΑΟΖ.

Δεν υπήρξε καμιά καταδικαστική αναφορά για τη στάση της Άγκυρας -πλην της επισήμανσης να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση»- ενώ αφιερώθηκαν δύο ολόκληρες σελίδες με υποδείξεις για επανάληψη των απευθείας συνομιλιών και για διαμοιρασμό των οφελών από το φυσικό αέριο προς τις δύο κοινότητες.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, η Κομισιόν επεχείρησε με τον τρόπο αυτό να μεταφέρει τους προβολείς της συζήτησης από το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ, στην επίλυση του Κυπριακού, όπως ακριβώς ήταν και η απαίτηση της Άγκυρας.

Όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν το τι ακριβώς έγινε στη διάρκεια των 48 ωρών που διήρκεσε το παρασκήνιο για αποτροπή του ψηφίσματος, επισημαίνουν ότι «όλα κρέμονταν από μια κλωστή» και ότι το ισχυρό κείμενο καταδίκης της Τουρκίας έμεινε «όρθιο» –και δεν γκρεμίστηκε– για δύο κυρίως συγκυριακούς λόγους:

1. Γιατί είχε ήδη δημοσιοποιηθεί, είχε κυκλοφορήσει επίσημα και ενδεχόμενη ανατροπή της διαδικασίας έγκρισής του, θα εξέθετε ανεπανόρθωτα όχι μόνο τις πολιτικές ομάδες αλλά και την ίδια την Ευρωβουλή, ως ένα Σώμα επιρρεπές σε πιέσεις. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο οι πλείστες πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής δεν απέσυραν την υπογραφή τους από το ψήφισμα, αφού είχαν ήδη δεσμευθεί δημόσια. Η επισημοποίηση του ψηφίσματος δεν εμπόδισε πάντως τους Πράσινους να αποσύρουν τη δική τους υπογραφή, με πρόσχημα δήθεν ότι τάσσονται κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων, ως θέση αρχής. Αυτή την υποτιθέμενη «θέση αρχής», την είχαν όμως «ξεχάσει» πριν από δέκα μέρες, όταν αρχικά είχαν βάλει την υπογραφή τους στο κοινό ψήφισμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι μοναδικές πολιτικές ομάδες που δεν κλονίστηκαν από τις πιέσεις που άσκησαν Κομισιόν και Άγκυρα, ήταν η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

2. Τα προσχέδια των πολιτικών ομάδων για την καταδίκη της Τουρκίας ετοιμάστηκαν και υποβλήθηκαν στη διάρκεια της «πράσινης βδομάδας». Δηλαδή σε χρονικό σημείο κατά το οποίο η Ευρωβουλή υπολειτουργούσε (δεν υπήρχαν συνεδρίες κοινοβουλευτικών επιτροπών και πολιτικών ομάδων και οι ευρωβουλευτές απουσίαζαν στις περιφέρειες τους) και ως εκ τούτου η τουρκική διπλωματία δεν μπορούσε να διευθετήσει συναντήσεις και να δράσει αποτρεπτικά. Παρόμοια ήταν η κατάσταση και στην Κομισιόν, η οποία βρισκόταν στο μεταβατικό στάδιο «αλλαγής φρουράς».

Το νέο Κολέγιο υπό τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ εγκαταστάθηκε στα γραφεία του με την εκπνοή του χρόνου υποβολής των ψηφισμάτων των πολιτικών ομάδων της Ευρωβουλής για καταδίκη της Τουρκίας. Τα πιο πάνω δεν μειώνουν σε καμιά περίπτωση την προσπάθεια που κατέβαλαν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές αλλά και οι διπλωμάτες της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με τη στήριξη και Ελλήνων ευρωβουλευτών. Έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους και εξασφάλισαν ένα πολύ ισχυρό ψήφισμα, το οποίο για πρώτη μάλιστα φορά διασυνδέει τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, με την ενταξιακή πορεία της υποψήφιας χώρας. Αλλά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, ότι η έγκριση του ψηφίσματος επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό λόγω συγκυριών και ότι οι προσπάθειες των Κυπρίων ευρωβουλευτών και της ΜΑΕΕ δεν έτυχαν της κατάλληλης στήριξης, σε πολιτικό επίπεδο, από την κυπριακή Κυβέρνηση.

Πηγή στην Ευρωβουλή η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει όλο το παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε, ανέφερε στον «Φ» ότι «εάν η Άγκυρα είχε τη δυνατότητα να εκδηλώσει παρεμβάσεις πριν από τη δημοσιοποίηση του ψηφίσματος, τότε θα μιλούσαμε για ‘ολική ανατροπή’ και το κείμενο που εγκρίθηκε δεν θα έφτανε ποτέ στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου»...

Διάβημα προς Κομισιόν

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Λευκωσία «γνωρίζει από πρώτο χέρι» την εκδήλωση παρεμβάσεων από τα γραφεία δύο τουλάχιστον Επιτρόπων της Κομισιόν προς ηγετικά στελέχη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για ανατροπή της έγκρισης του ψηφίσματος καταδίκης της Τουρκίας. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι τρεις τουλάχιστον αξιωματούχοι ισάριθμων πολιτικών ομάδων (σ.σ. τα ονόματα των οποίων κατέχουμε), έχουν ήδη αναφέρει ότι έγιναν δέκτες «βολιδοσκοπήσεων» από τα γραφεία των δύο Επιτρόπων προκειμένου να αναβληθεί, αν μη τι άλλο, η έγκριση του ψηφίσματος. Ως εκ τούτου, αναμένεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση θα προβεί σε διαβήματα προς την Κομισιόν, από την οποία οφείλει να έχει απαντήσεις. Όχι μόνο λόγω της άριστης σχέσης του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, αλλά κυρίως γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε. Και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό πρωτίστως στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κύπρου και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες.

«Δεν ήρθαν για περίπατο Μποζκίρ-Ναμί»

Σαρανταοκτάωρο ανατολίτικο παζάρι έστησε στις Βρυξέλλες η τουρκική διπλωματία, η οποία με παρεμβάσεις του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και του λεγόμενου «ΥΠΕΞ» του ψευδοκράτους Οζντίλ Ναμί, έθεσε εν αμφιβόλω την έγκριση του καταδικαστικού ψηφίσματος της Ευρωβουλής. Αν και το ψήφισμα καταδίκης της Άγκυρας είχε κυκλοφορήσει και η διαδικασία έγκρισής του είχε δρομολογηθεί στην Ευρωβουλή, Μποζκίρ και Ναμί μπορούν να καυχώνται ότι κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τα γραφείων δύο Επιτρόπων της νέας Κομισιόν Γιούνγκερ, προκειμένου να αναβληθεί η ψηφοφορία, ή να ανατραπεί το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

Οι τουρκικές κινήσεις και οι παρεμβάσεις της Κομισιόν «κλόνισαν» παράλληλα την πλειοψηφία των πολιτικών ομάδων, που έκαναν δεύτερες σκέψεις. Έγκυρη πηγή, ανέφερε ότι «Μποζκίρ και Ναμί δεν ήρθαν για περίπατο στις Βρυξέλλες» και ότι «ακόμη και σε μιαν εντελώς χαμένη υπόθεση -καθώς το ψήφισμα είχε κυκλοφορήσει και η διαδικασία έγκρισής του είχε δρομολογηθεί- επεχείρησαν να προκαλέσουν ρήγματα στη Λευκωσία, τόσο σε επίπεδο Κομισιόν, όσο και σε επίπεδο Ευρωβουλής».

Πριν την «επέλαση» Μποζκίρ και Ναμί στις Βρυξέλλες, η αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους απέστειλε πολυσέλιδο έγγραφο προς την Κομισιόν και προς τις πολιτικές ομάδες, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», (βλέπε φωτοτυπία). Στο έγγραφό της, η τουρκική πλευρά υπέδειξε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «η ρίζα του κακού» είναι το κυπριακό πρόβλημα και ότι οι έρευνες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ γίνονται προς διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Συναφείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιχειρηματολογία αυτή αναπτύχθηκε από τον Οζντίλ Ναμί προς τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, ενώ ανάλογο μήνυμα έστειλε ο Βολκάν Μποζκίρ προς την Αντιπρόεδρο της Ε.Ε. και Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Φεντερίκα Μογκερίνι και προς τον Επίτροπο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Γιοχάνες Χαν. Τουρκικοί κύκλοι είναι αρκούντως εύγλωττοι για την «κατανόηση» που συνάντησαν Ναμί και Μποζκίρ στις επαφές τους στην έδρα της Ε.Ε. Άλλωστε, εάν δεν είχαν συναντήσει «κατανόηση» δεν θα ήταν δυνατή η ενεργοποίηση κύκλων της Κομισιόν και της Ευρωβουλής για ανατροπή της έγκρισης του καταδικαστικού ψηφίσματος...

Όπως μάλιστα είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», μια μόλις ώρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία της περασμένης Πέμπτης, ηγετικό στέλεχος πολιτικής ομάδας, βρετανικής καταγωγής, δέχθηκε βολιδοσκόπηση από γραφείο Επιτρόπου της Κομισιόν, προκειμένου να ζητήσει αναβολή της ψηφοφορίας. Κάτι, όμως, που κρίθηκε ότι θα εξέθετε ανεπανόρθωτα την Ευρωβουλή, δημιουργώντας την εντύπωση ότι αποτελεί ένα Σώμα επιρρεπές στις ορέξεις της Κομισιόν...

http://www.philenews.com

http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Reviewed by diaggeleas on 3.1.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.