Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν πρέπει να εξυμνείται μόνο για τα «ΟΧΙ»....


Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν πρέπει να εξυμνείται μόνο για τα «ΟΧΙ» αλλά και για την προετοιμασία και τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων


Επαμεινώνδας Πανάς,
σ. Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι η επέτειος του «ΟΧΙ». Σε αρκετούς τους αρέσει να χρησιμοποιούν τον χαρακτηρισμό του «δικτάτορα Μεταξά». Στη διάρκεια δείπνου στην κατοικία του Τσώρτσιλ η σύζυγος του Νόελ Μπέικερ χαρακτήρισε τον Ιωάννη Μεταξά ως δικτάτορα. Ο Τσώρτσιλ την εμέμφθη κτυπώντας την παλάμη του στο τραπέζι και λέγοντάς της:

«Σε κανέναν από τους συνδαιτημόνες επιτρέπω να καταφέρετε εναντίον πιστού συμμάχου. Ο κ. Μεταξάς είναι ο μόνος ηγέτης, ο οποίος μας χάρισε τις πρώτες μας νίκες!»

Η άρνηση του Ι. Μεταξά προς την αξίωση της Ιταλίας προκάλεσε, όπως αναμένετο, την παγκόσμια απήχηση:

Από την επομένη – 29 Οκτωβρίου 1940- όλες οι Αγγλικές εφημερίδες προέβαλαν τον ενθουσιασμό που επικρατούσε στην Ελληνική Κύπρο.
Το πρακτορείο Reuters σημείωνε και πληροφορούσε για τις πατριωτικές εκδηλώσεις της ομογένειας.

Αυστραλιανοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες, στην Αλεξάνδρεια διέσχισαν τους δρόμους σείοντες Ελληνικές σημαίες.

Η 31η Οκτωβρίου, πάλι μας πληροφορεί το Reuters για τον ενθουσιασμό που είχε εκδηλωθεί στην Αγγλία: 

«Είναι μεγάλο πράγμα το να είναι κανείς Έλληνας σήμερα στην Αγγλία. Το ελληνικό γόητρο και ο θαυμασμός προς την Ελλάδα ουδέποτε άλλοτε βρέθηκαν σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο Αγγλικός λαός λησμόνησε σχεδόν την μάχη της Αγγλίας και δεν ομιλεί παρά για την Ελλάδα και πάντοτε για την Ελλάδα.

Ο ανταποκριτής των “Times” με τηλεγράφημά του σημειώνει ότι η αποτελεσματική πάλη κατά του πολλαπλασίου σε αριθμό εχθρού αποδεικνύει ότι πρόκειται περί των ιδίων Ελλήνων, οι οποίοι προ 2500 ετών κατατρόπωσαν τους βαρβάρους και έσωσαν την Ευρώπη.

Τα News Chronicle σε άρθρο τους τόνιζαν ότι η απόρριψη του Ιταλικού τελεσιγράφου αποτελεί συνέχεια των Θερμοπυλών και του Μαραθώνος.

Την 3η Νοεμβρίου οι Sunday Times στο κύριο άρθρο τους εξυμνούν την γενναιότητα των Ελλήνων και το αξιοθαύμαστο ηθικόν των. Τονίζουν ότι η Ιταλία απατήθηκε στους λογαριασμούς της για την Ελλάδα. Εφαντάζετο ότι θα την υπέτασσε τάχιστα, ελησμόνησε όμως ότι είχα να κάμει με Έλληνες.

Την 5η Νοεμβρίου 1940 οι Christian Science Monitor αναφερόμενη στις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές της ημέρας εκείνης τόνιζε: 

«Ο Αμερικανικός λαός ψηφίζει σήμερα, δεν βρίσκεται πλέον προ του θεάματος ολόκληρης της Ευρώπης, ενταχείσας «οικειοθελώς» στη «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και επιθυμούσης αντί πάσης θυσίας την ειρήνη, έναντι της μόνης «φιλοπολέμου» Μεγάλης Βρετανίας. Αντίθετα, βρίσκεται προ του θεάματος ολίγων Ελλήνων στρατιωτών, όχι μόνο κρατούντων την θέση των, αλλά και αποθούντων τον στρατό της μεγάλης Ιταλίας πέραν των συνόρων.»

Ο Άγγλος υποστράτηγος Μ. Gambier Parry στη συνέντευξή του στην Daily Telegraph της 1ης Νοεμβρίου 1940. Μεταξύ άλλων, λέει: «…Σε όλα τα στόματα μία μόνο φράση υπάρχει «Μπράβο Έλληνες!». Η χώρα σας παρέχει υπέροχο παράδειγμα σε όλον τον κόσμο… Η νίκη είναι βεβαία όπως εδήλωσε ήδη ο κ. Τσώρτσιλ. Όταν αυτός και ο ιδικός σας αρχηγός, Στρατηγός Μεταξάς, οδηγήσουν του δύο Λαούς μας στην κοινή αυτή νίκη, ελπίζω να συναντηθούμε και πάλι για να πούμε περισσότερα.

Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους και την αξία τους γιατί δείχνουν τα κατορθώματα των Ελλήνων. Όμως πρέπει να σταθούμε και στον τρόπο με τον οποίο προετοιμάστηκε η Ελλάδα για τον πόλεμο.

Αν ο Ι. Μεταξάς δεν είχε μεριμνήσει κατά τη διάρκεια της περιόδου 1936

 – 1940 την προετοιμασία και τον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ιταλία δια απλού περιπάτου θα έφτανε αυθημερόν στην Αθήνα.

Για τον υποδειγματικό αμυντικό σχεδιασμό και την πολεμική προπαρασκευή της χώρας θα σημειώσουμε ότι:

Ο Ι. Μεταξάς μαζί με τον Α. Παπάγο ανέλαβαν το Υπουργείο Πολέμου.

Οι Κυβερνήσεις της περιόδου 1923 – 1935, δεν έδωσαν την πρέπουσα προσοχή στην άμυνα της χώρας. Η στρατιωτική κατάσταση της χώρας ήταν τέτοια που δεν θα μπορούσε ούτε μία ημέρα να υπερασπισθεί η Ελλάδα τα εδάφη της.

Η αμυντικές δαπάνες 1923 – 1935 ήσαν περίπου τρία δισεκατομμύρια δραχμές. Το διάστημα 1936 – 1940 επί Ι. Μεταξά διατέθηκαν περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δραχμές.

Γίνεται αντιληπτό ότι το ποσό αυτό θεωρείται τεράστιο για μια φτωχοποιημένη χώρα. Επίσης, από το 1936 διατέθηκε για πρώτη φορά σημαντικό ποσό για την αγορά ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Να σημειώσουμε ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία για πολεμικό υλικό, οι χώρες αυτές δεν προέβησαν σε κάποια βοήθεια. 

Με πικρία στο ημερολόγιό του γράφει ο Ι. Μεταξάς: «Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι μας άφησαν άοπλους και σχεδόν ανυπεράσπιστους» (31 Μαΐου 1940)

Σημειώνουμε άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία του Ι. Μεταξά. Ο Παπάγος του επεσήμανε τη δυσχέρεια προμήθειας από το εξωτερικό διότι οι ευρωπαϊκές χώρες άρχισαν να διατηρούν το πολεμικό υλικό για τη δική τους χρήση. Ο Μεταξάς στόχευε στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, έτσι μετά από μελέτη που εκπόνησε VI ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΣ 1936, το 1939 ο Ελληνικός Στρατός βασίστηκε και συνεργάστηκε στενά με την Εταιρεία Ελληνικού Πυριτηδοποιείου και καλυκοποιείου (ΕΕΠΚ) του Πρόδρομου Μποδοσάκη-Αθανασιάδη. Χάρις σε αυτήν την πολιτική ο Ελληνικός Στρατός ενισχύθηκε ικανοποιητικά.

Πολεμική Αεροπορία δυστυχώς μόνο στα χαρτιά υπάρχει πριν τον Ι. Μεταξά. Τί έκανε ο Ι. Μεταξάς για να αποκτήσει Αεροπλάνα η πολεμική Αεροπορία; Θα αφήσουμε τον ίδιο τον Ι. Μεταξά να μας πληροφορήσει σχετικά με την πρωτοβουλία του για τον έρανο της Αεροπορίας:


Την ίδια ακριβώς στιγμή του εράνου της αεροπορίας το ΚΚΕ ανακοίνωνε την πιο αντιπατριωτική και ανθελληνική πράξη του να μποϋκοταριστεί η αγορά του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας. 

Να τι αναφέρει το επίσημο ντοκουμέντο του ΚΚΕ –τόμος Δ, σελ. 409-411: 

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργάτες και τον Ελληνικό λαό να μποϋκοτάρουν με όλες τις μορφές πάλης το μεροκάματο της Κυριακής 13 – 6ου – 1937 που γίνεται παρά τη θέλησή του και προορίζεται για την Αεροπορία. Γιατί οι εξοπλισμοί και οι η Αεροπορία του δικτάτορα Μεταξά δεν αποβλέπουν στην υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της Ελλάδας. Οι εξοπλισμοί αυτοί πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για λογαριασμό του Χίτλερ για την καταστροφή ανοχύρωτων πόλεων… Για αυτό ο Ελληνικός λαός πρέπει να μποϋκοτάρει τον έρανο για την αεροπορία και να παλέψει αποφασιστικά ενάντια στους εξοπλισμούς.»


Τη στιγμή που το ΚΚΕ καλούσε τον Ελληνικό λαό να μποϋκοτάρει την αγορά των πολεμικών αεροπλάνων, οι Έλληνες, όπου και αν βρισκόντουσαν, συμμετείχαν στον Πανελλήνιο έρανο υπέρ της Αεροπορίας.

Δύο Αιγυπτιώτες ομογενείς προσέφεραν τέσσερα καταδιωκτικά τύπου Gladiator, τα πιο σύγχρονα της εποχής!!!

Η επιτυχία του εράνου ήταν άνευ προηγουμένου και το αποτέλεσμα ήταν να εφοδιαστεί με πολεμικά αεροσκάφη η Ελλάδα:


Όλες οι δαπάνες διενεργήθηκαν με διαδικασίες διαφάνειας και χωρίς μίζες. Δεν μπορεί να διανοηθεί κάποιος ότι επί εποχής Μεταξά θα υπήρχαν Τσοχατζόπουλοι και μίζες. Και μία ακόμη παρατήρηση από την ανθελληνική ανακοίνωση του ΚΚΕ στην οποία αναφέρεται ότι ο Μεταξάς θα χρησιμοποιούσε τον πολεμικό εξοπλισμό προς όφελος του Χίτλερ. Για την συκοφαντική αυτή ενέργεια του ΚΚΕ τα πραγματικά γεγονότα απέδειξαν το μέγεθος της συκοφαντίας και της πολιτικής τους αστοχίας.

Ο Παναγιώτης Πιπινέλης στη μελέτη του «Ιστορία της Εξωτερικής Πολιτικής της Ελλάδος 1923 – 1941», Αθήνα 1948, γράφει ότι: «Ο Μεταξάς ήταν γνωστός γερμανόφιλος… και αρχικά υπήρξαν αμφιβολίες για το κατά πόσο ειλικρινείς ήταν οι προθέσεις του έναντι των Βρετανών… Η δήλωσή του στους Sunday Times (24 Ιουνίου 1947): «Όλα τα συμφέροντά μας, μας συνδέουν με την Αγγλία. Η Γερμανία δεν είναι Μεσογειακή δύναμη, μας χωρίζει από αυτήν όλο το πλάτος της Κεντρικής Ευρώπης. Πώς είναι δυνατόν να αφήσω το αίσθημα να επηρεάσει την Εξωτερική μου Πολιτική προς κατεύθυνση αντίθετη προς τα συμφέροντα της χώρας μου;»

Τα στοιχεία που παραθέτουμε εδώ είναι καθαρά και ξάστερα, οι πηγές αναφέρονται και μπορεί ο καθένας να ανατρέξει σε αυτές. Ο Ελληνικός Λαός με τον έρανο της Αεροπορίας πήρε στην αγκαλιά του την Αεροπορία του. Το αγκάλιασμα αυτό το ένιωσαν όλοι οι Έλληνες εκτός της ξενόδουλης ηγεσίας του ΚΚΕ. Το μίσος που έχουν οι κομμουνιστές κατά του Μεταξά εύκολα εξηγείται. Δεν χρειάζεται παρά να ανατρέξει κάποιος στα ίδια τα κείμενα των κομμουνιστών. Τα ίδια τα αρχεία του ΚΚΕ μας πληροφορούν ότι η Ρωσία με απόφασή της επεδίωκε την εγκατάσταση του κομμουνισμού στην Ελλάδα.

Ο «Ριζοσπάστης» το πρωί της 4ης Αυγούστου 1936 «καλούσε τους εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά με ακλόνητες τις προλεταριακές τους φάλαγγες, ψύχραιμα και αποφασιστικά να μπουν στη μάχη… την αυριανή πρώτη μάχη θα ακολουθήσου άλλες αγριότερες».

Το βράδυ της 4ης Αυγούστου του 1936 επιβάλλεται η δικτατορία του Ι. Μεταξά.

Ο Μάρκος Βαφειάδης του ΚΚΕ (καπνεργάτης, «πρωθυπουργός» των βουνών, πρωταγωνιστής του παιδομαζώματος και βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ επί Α. Παπανδρέου) στον πρώτο τόμο των απομνημονευμάτων του (σελ.261) γράφει χαρακτηριστικά: «… την 4η Αυγούστου κηρύχθηκε η Μοναρχοφσιστική δικτατορία για να «σώσει την Ελλάδα από την κομμουνιστική δικτατορία», όπως είπε ο διχτάτορας Μεταξάς. Και είχε δίκιο γιατί ένας τέτοιος κίνδυνος υπήρχε αλλά μέσα από τα χαρτιά με τις χωρίς τελειωμό φλυαρίες μας για λαοκρατίες και κυβερνήσεις λαϊκού μετώπου, για σοβιετική Ελλάδα και των πάντων ανατροπή».

Τελικά ο Ι. Μεταξάς είναι εχθρός των κομμουνιστών γιατί η Ελλάδα δεν έγινε σοβιετική Ελλάδα, διότι η Ελλάδα προετοιμάστηκε για να αντιμετωπίσει τον Άξονα, γιατί ο Μεταξάς προστάτευσε τους εργαζόμενους, γιατί ο Μεταξάς δημιούργησε το ΙΚΑ, γιατί ο Μεταξάς ενίσχυσε την Ελληνική βιομηχανία, γιατί τελικά ο Μεταξάς τους χάλασε, όπως ομολογεί και ο Ζαχαριάδης ότι είχαν φτιάξει πριν το 1936 και ο Μεταξάς κατάφερε να τους εκμηδενίσει.

Τα Ιστορικά γεγονότα και δεδομένα δεν αμφισβητούνται όση χολή και αν χύνουν οι εθνομηδενιστές και οι κομμουνιστές. Ο Ι. Μεταξάς είπε το υπερήφανο «ΟΧΙ», η Κυβέρνησή του συστηματικά και αθόρυβα προετοίμασε και εξόπλισε τον Ελληνικό Στρατό, ένωσε όσο ποτέ άλλοτε τους Έλληνες, εμφύσησε την Εθνική υπερηφάνεια και οι Έλληνες όλοι μαζί πολέμησαν για την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Πολέμησαν μέχρι εσχάτων όλοι μαζί ενωμένοι.

Θα ολοκληρώσουμε το άρθρο με ένα χαρακτηριστικό γεγονός το οποίο περιέγραψε ο Στρατής Μυριβήλης στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών το 1960: 

«Πολύς κόσμος έτρεχε να δώσει αίμα τις ημέρες του πολέμου. Ήταν εκεί νέοι, κοπέλες, γυναίκες, μαθητές, παιδιά που περίμεναν τη σειρά τους.

Μια μέρα, ο επί της αιμοδοσίας φίλος μου γιατρός, είδε στη σειρά των αιμοδοτών που περίμεναν, να στέκεται και ένα γεροντάκι.

Εσύ παππούλη τί θέλεις εδώ; Ήρθα και εγώ, γιατρέ, να δώσω αίμα.

Ο γιατρός τον κοίταξε με απορία και συγκίνηση. Ο γέρος παρεξήγησε τον δισταγμό του. Η φωνή του έγινε πιο ζωηρή.

Μη με βλέπεις έτσι γιατρέ μου. Είμαι γέρος, το αίμα είναι καθαρό και ποτές μου δεν αρρώστησα. Είχα τρεις γιους.

Σκοτώθηκαν και οι τρεις εκεί πάνω. Χαλάλι της Πατρίδας. Μου είπαν πως οι δύο πήγαν από αιμορραγία. Λοιπόν, είπα στην γυναίκα μου, θα είναι και άλλοι πατεράδες, που μπορεί να χάσουν τα παλληκάρια τους, γιατί δεν θα έχουν οι γιατροί μας αίμα να τους δώσουν.

Να πάω να δώσω και εγώ το δικό μου. Άιντε, πήγαινε γέρο, μου είπε και ας είναι για την ψυχή των παιδιών μας. Και εγώ σηκώθηκα και ήρθα.»

Αυτό είναι το μήνυμα της υπερηφάνειας.

Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν πρέπει να εξυμνείται μόνο για τα «ΟΧΙ».... Ο Ιωάννης Μεταξάς δεν πρέπει να εξυμνείται μόνο για τα «ΟΧΙ».... Reviewed by diaggeleas on 18.4.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.