ΝΑΤΟ: Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς


Ο Σέρβος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ έδωσε τέλος στη ζωή του


ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τέλος στη ζωή του έδωσε αιφνίδια ο Σέρβος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς, πηδώντας στο κενό από κτίριο στάθμευσης αυτοκινήτων στο αεροδρόμιο της βελγικής πρωτεύουσας.

Ο πρεσβευτής Μιλίνκοβιτς στεκόταν κοντά στο αυτοκίνητό του, αστειευόμενος με φίλους και συναδέλφους του, όταν ξαφνικά εγκατέλειψε την ομήγυρη για να προχωρήσει προς το ανοικτό μπαλκόνι του γκαράζ και να πηδήξει στο κενό. Όταν οι εμβρόντητοι συνάδελφοί του έτρεξαν στο ισόγειο ο Μιλίνκοβιτς ήταν ήδη νεκρός.

Τα κίνητρα του αυτόχειρα παρέμεναν άγνωστα μέχρι χθες, ενώ τρεις διπλωμάτες που γνώριζαν καλά τον Μιλίνκοβιτς και είχαν βγει μαζί του το προηγούμενο βράδυ είπαν ότι δεν παρατήρησαν τίποτα το ασυνήθιστο στη συμπεριφορά του πριν από το περιστατικό. Ο Μιλίνκοβιτς είχε επιτελέσει κανονικά τα καθήκοντά του τις τελευταίες ημέρες, υποδεχόμενος εξαμελή επιτροπή Σέρβων αξιωματούχων που επρόκειτο να έχουν συνομιλίες με στελέχη της Ατλαντικής Συμμαχίας, 13 μόλις χρόνια μετά τη λήξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών κατά της Σερβίας.

Ο Μιλίνκοβιτς υπήρξε συγγραφέας και ακτιβιστής κατά του καθεστώτος του προέδρου Μιλόσεβιτς, ενώ απολάμβανε σημαντικής εκτίμησης σε διπλωματικούς κύκλους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Συνάδελφοί του διπλωμάτες που έδωσαν λεπτομέρειες για τη ζωή και τον χαρακτήρα του Μιλίνκοβιτς θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, καθώς δεν είχαν εξασφαλίσει άδεια για να μιλήσουν στα ΜΜΕ. Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες της αυτοκτονίας διηγήθηκε ότι ο Μιλίνκοβιτς έπεσε από ύψος 10 μέτρων, αφού πέρασε πάνω από τη χαμηλή προστατευτική μπάρα του γκαράζ.

Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ιβαν Ντάτσιτς, που βρισκόταν χθες στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «η βελγική αστυνομία ερευνά το περιστατικό, που είναι (προφανώς αυτοκτονία.) Είναι, όμως, πολύ δύσκολο να εκτιμήσουμε τα κίνητρα ή τα αίτια της πράξης του».

Ο θάνατος του Μιλίνκοβιτς έριξε βαθιά σκιά στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με αξιωματούχους κρατών-μελών να υπογραμμίζουν το ήθος και την αξία του εκλιπόντος. «Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Ανερς Φο Ράσμουσεν εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη για τον τραγικό θάνατο του Σέρβου πρεσβευτή. Ο κ. Μιλίνκοβιτς υπήρξε ιδιαίτερα άξιος εκπρόσωπος της χώρας του και η απώλειά του θα αποτελέσει πλήγμα για τη Συμμαχία» είπε χθες η εκπρόσωπος του κ. Ράσμουσεν, Κάρμεν Ρομέρο.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ο Μιλίνκοβιτς ήταν στο προσκήνιο της αντιπολίτευσης κατά του Μιλόσεβιτς. Μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς, το 2000, ο Μιλίνκοβιτς διορίσθηκε πρεσβευτής της Σερβίας στην Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στη Βιέννη. Από εκεί μετήχθη στο ΝΑΤΟ το 2004 ως ειδικός αντιπρόσωπος της Σερβίας. Μετά την είσοδο της Σερβίας στο Πρόγραμμα Συνεργασίας και Ειρήνης του ΝΑΤΟ, ο Μιλίνκοβιτς ανακηρύχθηκε πρεσβευτής.

Η πρωτοβουλία του Βελιγραδίου να εισέλθει στο ΝΑΤΟ, έστω και στο Πρόγραμμα Συνεργασίας που αφορά ουδέτερα κράτη, προκάλεσε την (οργή εθνικιστικών σερβικών κύκλων,) (Σχόλιον: αναφέρουν οι οι πράκτορες του ΝΑΤΟ), που κατέχουν σήμερα και την εξουσία. Οι εν λόγω Σέρβοι πολιτικοί έχουν δεσμευθεί ότι η χώρα τους δεν θα γίνει ποτέ μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω της εκστρατείας εναέριων βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ το 1999, που υποχρέωσαν τις δυνάμεις του καθεστώτος Μιλόσεβιτς να αποσυρθούν από το Κόσοβο.

Ο Μιλίνκοβιτς αφήνει πίσω του τη σύζυγό του και τον 17χρονο γιο του.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
ΝΑΤΟ: Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς ΝΑΤΟ: Μπράνισλαβ Μιλίνκοβιτς Reviewed by diaggeleas on 1.1.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.