Στη Σαουδική Αραβία για Patriot… και άλλα “πακέτο” ο ΥΠΕΞ με τον ΥΕΘΑ
Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας θα επισκεφθούν αύριο, Τρίτη 20 Απριλίου 2021 τη Σαουδική Αραβία προκειμένου να πραγματοποιήσουν σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες στο πλαίσιο προώθησης και εμπέδωσης της αμυντικής διπλωματίας, καθώς και ενίσχυσης της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Στο Ριάντ, ο κ. Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αμύνης της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκηπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν (Khalid bin Salman) και με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών Πρίγκηπα Φαϊζάλ μπιν Φαράν (Faisal bin Farhan).
Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν αναφέρει τη συμφωνία ανάμεσα στις δυο χώρες για την ανάπτυξη πυροβολαρχίας του συστήματος Patriot των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη χώρα των Σαούντ για να προστατεύσει κρίσιμες υποδομές (αστικά κέντρα, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις κ.λπ.) από επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους.
Οι επιθέσεις αυτές γίνονται από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης οι οποίοι διατηρούν στενές σχέσεις με το Ιράν. Πρόκειται για τον ορισμό των τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς κατευθύνονται εναντίον του γενικού πληθυσμού, αλλά και εγκαταστάσεων παραγωγής πετρελαιοειδών.
Στη δεύτερη περίπτωση, επηρεάζεται η παγκόσμια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης με αποτέλεσμα οι τιμές του πετρελαίου να κινούνται ανοδικά. Ακόμα και αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ελληνικό εθνικό συμφέρον που υπηρετείται από την ελληνική συνδρομή στην άμυνα του βασιλείου.
Αυτό είναι όμως μια μικρή υποενότητα μπροστά στη “μεγάλη εικόνα” των διμερών σχέσεων, οι οποίες εντάσσονται στις εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής αποκτούν άλλο νόημα… Οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, ευτυχώς, βαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Κινητήριος δύναμη τα κοινά συμφέροντα.
Η Ελλάδα που ισχυρίζεται και σε μεγάλο βαθμό είναι αλήθεια, ότι ακολουθεί “εξωτερική πολιτική αρχών”, έχει κατανοήσει ότι οι προσπάθειες του διαδόχου του θρόνου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να εκσυγχρονίσει το βασίλειο, περνώντας νόμους οι οποίοι στο κοντινό μέλλον θα ήταν απλώς αδιανόητοι, χρειάζεται χρόνο… και χώρο για να αναπτυχθεί.
Ως αποτέλεσμα, ενώ οι συνομιλίες μεταξύ των δυο φιλικών χωρών συμπεριλαμβάνουν τα πάντα, η ελληνική πλευρά “χτίζει” την πολιτική της πάνω στις κοινές ανησυχίες για την αστάθεια που προκαλεί στην περιοχή η συμπεριφορά της Τουρκίας. Ένας αναθεωρητισμός ο οποίος στόχο έχει ακόμα και τα καθεστώτα των χωρών του Κόλπου (και όχι μόνο), τα οποία επιχειρεί να αποσταθεροποιήσει με βραχίονα τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.
Αν μη τι άλλο, μια χώρα που κατηγορείται μαζικά για παραβιάσεις στοιχειωδών ελευθεριών, δεν δικαιούται να κουνά το δάχτυλο απέναντι σε οποιονδήποτε και να παριστάνει τον δάσκαλο. Η εποχή που επί κυβερνήσεως Ομπάμα στις ΗΠΑ παρίστανε -και είχε πείσει την Ουάσιγκτον- ότι αποτελεί χώρα-μοντέλο για τον μουσουλμανικό κόσμο έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Η σαουδαραβική ευγνωμοσύνη διατυπώνεται σε πρώτη φάση με την απόφαση υποστήριξης της αναβάθμισης ΟΛΩΝ των ελληνικών Patriot στην πλέον σύγχρονη έκδοσή τους. Πρόκειται για την καλύτερη απάντηση σε αφελείς ή υστερόβουλες ενστάσεις που αναφέρουν ότι θα υπάρξει “τρύπα” στην ελληνική αεράμυνα…
Η συνεργασία μπορεί και υπό προϋποθέσεις θα προχωρήσει και σε άλλα επίπεδα, ορισμένα εκ των οποίων παρότι τελούν σε γνώση του DP δεν θα αναφερθούν. Θα μπορούσαμε όμως να επισημάνουμε, ότι αν ως χώρα βλέπαμε “πιο πέρα από τη μύτη μας” και σκεπτόμασταν στρατηγικά, τα οφέλη θα μπορούσαν να κάνουν τους καχύποπτους να τρίβουν τα μάτια τους…
Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία επένδυσε 3 δισ. δολ. για την άμυνα του Λιβάνου σε ναυπηγήσεις και άλλα πολλά προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την κυριαρχία της σιιτικής Χεζμπολάχ που καθοδηγείται από το Ιράν. Και μόνο αυτή η αναφορά αρκεί.
Ή μάλλον θα αρκούσε για να αναλογιστεί κανείς το ειδικό βάρος μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που πέραν της γνήσιας εκτίμησης που χαίρει στον αραβικό κόσμο, αποτελεί πλέον την πρώτη ζώνη άμυνας απέναντι στον τουρκικό επεκτατισμό. Κι αυτό πλέον το αντιλαμβάνονται πολλοί και μάλιστα με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο…
Η Ελλάδα δεν διαρρηγνύει τις σχέσεις της με το Ιράν και εκτιμά την υποστήριξη που έλαβε στην ενεργειακή τροφοδοσία της τις δύσκολες εποχές που πολλοί ζητούσαν μετρητά για να την τροφοδοτήσουν. Επιθυμεί όμως παράλληλα μια Ισλαμική Δημοκρατία που θα απόσχει από ενέργειες οι οποίες αποσταθεροποιούν.
Έχει ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται υπέρ και θα βοηθούσε με κάθε τρόπο για να δει μια ειρηνική κατάληξη της σύγκρουσης στην Υεμένη. Επίσης, δεν μπορεί να ταχθεί υπέρ ενεργειών που εγείρουν σοβαρές υποψίες ότι αφορούν την όχι και τόσο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου.
Δε δικαιούται να αδιαφορήσει, καθώς αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να βρεθεί ενώπιον παρόμοιας κατάστασης, καθώς παρόμοιες ενδείξεις υπάρχουν και από την πλευρά του προβληματικού γείτονα… Η στάση οφείλει να είναι σαφής και κατηγορηματική για να μην κατηγορηθεί αργότερα για πολιτική “δυο μέτρων και δυο σταθμών”.
Επειδή όμως καλή είναι η εσωτερική κριτική, όσο και εύκολη, θα πρέπει να αναγνωριστεί σε διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, ότι αντιλήφθηκαν τη σημασία των σχέσεων με τον αραβικό κόσμο και όλως ιδιαιτέρως τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται με σταθερά και γοργά βήματα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, σε συνέχεια της εξαιρετικής σχέσης που αναπτύσσεται με την Αίγυπτο.
Υπήρξαν πρωτοβουλίες οι οποίες καλλιεργήθηκαν μεθοδικά στο παρασκήνιο της διεθνούς πολιτικής, οικοδομήθηκε εμπιστοσύνη και όπως η Ελλάδα κατανοεί ότι οι αλλαγές στο εσωτερικό των αραβικών χωρών παίρνουν χρόνο για να ωριμάσουν, έτσι και αυτά αντελήφθησαν ότι πεποιθήσεις και στερεότυπα δεκαετιών δεν αλλάζουν σε μια μέρα.
Σημασία έχει ότι το δίδυμο των υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας πηγαίνει μαζί στην επίσημη επίσκεψη. Ακόμα και αυτό έχει τη σημασία του. Δείχνει μια ελληνική στάση καλά δομημένη και συνειδητή απέναντι στη χώρα που επισκέπτονται. Οι δε προσωπικότητες των δυο υπουργών έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη διαφορά και να περάσουν το σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι η Ελλάδα έμαθε να συνεργάζεται επί της ουσίας…
Στη Σαουδική Αραβία για Patriot… και άλλα “πακέτο” ο ΥΠΕΞ με τον ΥΕΘΑ
Reviewed by diaggeleas
on
20.4.21
Rating:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!