ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΣΑΛΛΑ


ΤΟ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΚΑΙ Η ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ


Ο Μιχ. Σάλλας αφεντικό όταν απήχθη ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Γιάννης Ντάσκας

Η πιο μυστήρια και αθόρυβη απαγωγή, αλλά και πολύ σοβαρή επίσης σημειώθηκε στην Κρήτη και αφορά τον επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στο Ηράκλειο.Η απαγωγή έγινε στις 30 Μαρτίου 2017 και οι απαγωγείς ζητούσαν 100 εκατομ. λύτρα, ποσό χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα.

Η απαγωγή λόγω της σοβαρότητάς της κρατήθηκε μυστική απο τα ΜΜΕ, ΠΟΛΛΟΊ ΤΗΝ ΈΜΑΘΑΝ ΕΝ ΤΈΛΕΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΎ ΛΙΓΌΤΕΡΟΙ ΔΗΜΟΣΊΕΥΣΑΝ ΚΆΤΙ ΣΧΕΤΙΚΌ.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης είναι γυιός του Γιάννη Λεμπιδάκη, του γνωστού και ως βασιλιά των πλαστικών. Ο πατέρας Γιάννης Λεμπιδάκης στέλεχος του ΠΑΣΟΚ για πολλά χρόνια επικεντρώθηκε στην Παγκρήτια Τράπεζα.

Ο Μιχάλης Σάλλας είχε εμφανιστεί με ποσοστό μικρό το φθινόπωρο του 2016 στην Παγκρήτια.

Ακριβώς 45 ημέρες μετά την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη σε μια εντελώς άσχετη κίνηση ο Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε ότι μέσω της εταιρείας "LYKTOS" έγινε αφεντικό στην Παγκρήτια Τράπεζα και σε συνέντευξη Τύπου υποστήριξε ότι οι συνεταιριστικές Τράπεζες έχουν μεγάλο μέλλον, την ίδια ώρα που το τραπεζικό συστήμα της κορυφής στραγγάλισε τις συνεταιριστικές τράπεζες της Λαμίας, της Εύβοιας, της Δωδεκανήσου και υπάρχουν διώξεις για μεγάλο φαγοπότι που συγκαλύφθηκε.

Αιφνίδια την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2017 με μια δραματική ανακοίνωση η οικογένεια Λεμπιδάκη ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση του απαχθέντος χωρίς να γίνει γνωστό αν έδωσε μέρος των χρημάτων.

Τονίζει ότι έχει να λάβει νέα για το αν ζει ο απαχθείς 53 ημέρες. Αρα πρέπει να είχε σημάδια ζωής μέχρι περίπου στις 24 Απριλίου 2017.

Ο Μιχ. Σάλλας έχει αυτό το διάστημα την "τιμητική" του στη Βουλή, όπου ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης αποκάλυψε το κόλπο με το οποίο το ιδιωτικό νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν" πέρασε σε μια θυγατρική εταιρεία με κεφάλαια της πλάκας, αλλά θυγατρική της Πειραιώς, όπου αφεντικό ήταν τότε ο Μιχ. Σάλλας. Ρόλο με επιλογή στο Δ.Σ. του Ερυθρού Σταυρού απέκτησε τότε και η συζυγος του Σάλλα δίνοντας στην ιστορία αυτή και τον προσωπικό τόνο της οικογένειας Σάλλα.


Η ιστορίες με πρωταγωνιστές του δυο Μιχάληδες είναι παράλληλες και δεν τέμνονται πουθενά.

Μόνο στην μετά την απαγωγή ανάληψη από τον Μιχ. Σάλλα της Παγκρήτιας.

Μήπως για να βοηθήσει την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη;


Μια σκέψη που κάνει κανείς προς αυτή την κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι απαγωγείς ζητούσαν και ζητούν δεκάδες εκατομμυρια ευρώ σε μικρά χαρτονομίσματα για να μην πιαστούν, όπως η συμμορία Παλαιοκώστα στην απαγωγή του βιομήχανου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο τέλος.

Κάποιοι ήλπισαν ότι η είσοδος του Μιχ. Σάλλα στην Παγκρήτια θα δημιουργούσε συνθήκες απελευθέρωσης του απαχθέντος και ήταν πραγματικός κεραυνός η ανακοίνωση της οικογένειας ότι δεν υπάρχουν σημάδια ζωής και μάλιστα από τις 24 Απριλίου.

Ιδού πως καταγράφηκαν τα δυο ρεπορτάζ, το πρώτο που αφορά την δραματική τροπή με το στοπ της οικογένειας στις διαπραγματεύσεις και το δεύτερο με την ανακοίνωση της εισόδου Σάλλα στην Παγκρήτια:

1ο: ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ

Με μια συγκλονιστική επιστολή η οικογένεια Λεμπιδάκη ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής πως σταματά τις διαπραγματεύσεις με τους απαγωγείς για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη, που είχε απαχθεί τέλος Μαρτίου, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του στο Ηράκλειο.

«Συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του», αναφέρει η οικογένεια στην επιστολή, φανερώνοντας πως για ένα τόσο μεγάλο διάστημα πάλευαν «στα τυφλά» για τον άνθρωπό τους.

Στην επιστολή, η οικογένεια ευχαριστεί τόσο την κοινωνία για την συμπαράσταση, όσο και την Ελληνική Αστυνομία για τις προσπάθειες απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη και παρακαλεί για διακριτική στάση στην συνέχεια, για τις «δύσκολες αυτές στιγμές».

Ολόκληρη η επιστολή της οικογένειας

Ύστερα από 80 εφιαλτικές μέρες και παρ’ όλες τις ανθρωπίνως δυνατές προσπάθειες, ο Μιχάλης μας δεν επέστρεψε κοντά μας. Σήμερα, συμπληρώνονται 53 μέρες χωρίς νέα για την κατάσταση του και η οικογένεια μας βυθίζεται σε απόγνωση.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά την κοινωνία του Ηρακλείου, για τη συμπαράσταση και τη διακριτικότητα που έχει επιδείξει όλο αυτό το διάστημα.

Με το πέρας των διαπραγματεύσεων, ευχαριστούμε επίσης την Ελληνική Αστυνομία, η οποία κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, προκειμένου να επιστρέψει πίσω στην οικογένεια μας ο Μιχάλης.

Στις δύσκολες αυτές στιγμές, παρακαλούμε όλους να διατηρήσουν την ίδια διακριτική στάση, για να μην επιβαρύνεται περαιτέρω η ψυχολογική μας κατάσταση.

Οικογένεια Μιχάλη Λεμπιδάκη

Το χρονικό της απαγωγής

Η απαγωγή Λεμπιδάκη έγινε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης 30 Μαρτίου, και ενώ ο 54χρονος επιχειρηματίας βρισκόταν καθ' οδόν από το Ηράκλειο προς τα Καλέσσα - ένα οικισμό έξω από την πόλη. Ο συναγερμός σήμανε μετά τον εντοπισμό του πολυτελούς αυτοκινήτου του επιχειρηματία, που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο, με ανοιχτές τις πόρτες στον επαρχιακό δρόμο και τρακαρισμένο. Η αστυνομία διαπίστωσε ότι επρόκειτο για το αυτοκίνητο του συγκεκριμένου προσώπου και επικοινώνησε με την οικογένειά του, που δήλωσε άγνοια για το τι είχε συμβεί. Αμέσως σήμανε συναγερμός, ενώ η οικογένεια κάλεσε μια φορά στο κινητό του 54χρονου. Το τηλέφωνο ήταν ακόμη ανοιχτό εκείνη την ώρα, αλλά «σίγησε» από εκείνη τη στιγμή και μετά.


Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, η Πυροσβεστική ειδοποιήθηκε να επέμβει καθώς δύο αυτοκίνητα καίγονταν στο δρόμο προς τον οικισμό Καλέσσα, κοντά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Επρόκειτο για μία BMW και ένα αγροτικό, που κάηκαν, ωστόσο, ολοσχερώς. Όπως εκτιμάται, το ένα αυτοκίνητο το είχαν χρησιμοποιήσει για να «κλείσουν» το όχημα του επιχειρηματία, ενώ στο δεύτερο, κατά πάσα πιθανότητα τον επιβίβασαν αρχικά, μέχρι να φτάσουν στο σημείο όπου έκαψαν και τα δύο αυτοκίνητα και εξαφανίσθηκαν με άλλο.
Ο επιχειρηματίας είχε πέσει σε καλοστημένη ενέδρα. Αφού τον ακινητοποίησαν, τον έβγαλαν δια της βίας από το όχημά του, τον επιβίβασαν σε άλλο και εξαφανίστηκαν.

Οι δράστες έβαλαν φωτιά και στα δύο αυτοκίνητα για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Οι κάτοικοι της περιοχής, που είδαν τον πυκνό καπνό, ειδοποίησαν την Πυροσβεστική και αμέσως έφτασαν δύο οχήματα με οκτώ πυροσβέστες που έσβησαν τις φλόγες. Όμως, τα οχήματα είχαν ήδη καταστραφεί και πλέον εξετάζονται από ειδικούς της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας, σε μια προσπάθεια να βρεθούν τυχόν αποτυπώματα και ίχνη γενετικού υλικού, τόσο στα αυτοκίνητα, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Ωστόσο, το γεγονός ότι στην περιοχή έβρεχε, περιορίζει σημαντικά τις ελπίδες για κάτι τέτοιο.

Όλο αυτό το διάστημα, οι απαγωγείς Λεμπιδάκη κινούνταν με μεγάλη προσοχή και έχοντας λάβει μαθήματα από τα λάθη που έκαναν άλλοι «συνάδελφοί τους» στο παρελθόν, είχαν θέσει συγκεκριμένους όρους ακόμη και για τα χαρτονομίσματα που επρόκειτο να δοθούν ως λύτρα. Ζητούσαν συνολικά 100 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα πενήντα εκατομμύρια να δοθούν σε μικρής αξίας χαρτονομίσματα, χρησιμοποιημένα και όχι της ίδιας σειράς. Προσπαθούσαν με τον τρόπο αυτό να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να καταγραφούν τα χρήματα και να προδοθούν στη συνέχεια από τα ίχνη των χαρτονομισμάτων, όπως έγινε στο παρελθόν: Για παράδειγμα, το ξήλωμα της συμμορίας Παλαιοκώστα που είχε απαγάγει τον βιομήχανο Γιώργο Μυλωνά, ξεκίνησε από την Κρήτη, όταν εντοπίστηκαν χαρτονομίσματα των 100 ευρώ, τα οποία ξόδευε αφειδώς ένας από τους συνεργούς, σερβιτόρος στο επάγγελμα, ο οποίος ξαφνικά, από το πουθενά, αγόρασε τοις μετρητοίς ένα πολυτελές τζιπ.

Η οικογένεια Λεμπιδάκη, μια κρητική οικογένεια με ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της και με χαμηλό κοινωνικό προφίλ, όλο αυτό το διάστημα ήταν ουσιαστικά «απομονωμένη». Άνθρωποι από το ευρύτερο κοινωνικό της περιβάλλον έλεγαν ότι όλα τα μέλη της βρίσκονταν στα όρια της ανθρώπινης ψυχικής αντοχής, καθώς προσπαθούν να αντέξουν σε ένα θρίλερ που εξελισσόταν σε δύο επίπεδα: Το πρώτο, σ΄εκείνο της κράτησης του ανθρώπου τους, υπό άγνωστες συνθήκες και με την απειλή για τη ζωή του να είναι υπαρκτή κάθε λεπτό που περνά. 

Το δεύτερο, στην προσπάθεια να ξεπερασθούν τα εμπόδια και να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα χρήματα: Οι κανόνες των capital controls δεν έχουν προβλέψει εξαιρέσεις για περιπτώσεις που από τα χαρτονομίσματα εξαρτάται κυριολεκτικά, άμεσα και καταλυτικά μια ζωή. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε η παρέμβαση αρχικά της Τράπεζας της Ελλάδας και ακολούθως και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει «by pass» στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων. Μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια είχαν οδηγήσει σε μια απίστευτη αλληλογραφία και ατελείωτες συνεννοήσεις μεταξύ των εμπλεκομένων.

(Πρώτο θέμα)

ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ Ο ΣΑΛΛΑΣ


Μετά από μια περίοδο τυπικών ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM, ο Μιχάλης Σάλλας έλαβε τις εγκρίσεις για να αποκτήσει το 21,5% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Lyktos Participation

Εγκρίθηκε η ειδική συμμετοχή της Lyktos Participation στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 21,49%To πράσινο φως στην είσοδο της Lyktos Participation ως Στρατηγικού Επενδυτή, στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας έδωσαν σήμερα οι αρμόδιες εποπτικές αρχές: H Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του SSM.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Lyktos κ. Μιχάλης Σάλλας: «Η συμμετοχή μας στην Παγκρήτια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην Οικονομία της Κρήτης, στη δυναμική των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας συνολικότερα. Άμεσος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη Διοίκηση της Τράπεζας στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προάσπιση των συμφερόντων των 84.000 μεριδιούχων-μετόχων μας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Και τυπικά πλέον η Παγκρήτια Συνεταιριστική τράπεζα μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή τροχιά αφού ένας από τους κορυφαίους και ισχυρότερους ελληνικούς επενδυτικούς ομίλους με πολύχρονη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά και παγκόσμια εμβέλεια είναι το σχήμα που επενδύει για να στηρίξει την ανάπτυξη της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής

ntokoumenta.gr
ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΣΑΛΛΑ ΑΠΑΓΩΓΗ ΛΕΜΠΙΔΑΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΣΑΛΛΑ Reviewed by diaggeleas on 5.4.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.