Ἔχετε μάτια καί δέν βλέπετε, αὐτιά καί δέν ἀκοῦτε !

Ἔχετε μάτια καί δέν βλέπετε,αὐτιά καί δέν ἀκοῦτε ! Πλαστήρας - Στεργιάδης 


Οι Άγγλοι τον επιβίβασαν στο ρουμανικό καράβι της γραμμής που έφευγε για την Κωνσταντινούπολη. Φρόντισαν να κρατήσουν μυστική τη διαδρομή του ανθρώπου τους. Αλλά μαθεύτηκε στην Πόλη όπου οι Έλληνες περικύκλωσαν το ρουμανικό πλοία με λέμβους έχοντας σκοπό να λυντσάρουν τον Στεργιάδη, ο οποίος διασώθηκε με την αποστολή ισχυρού αγγλικού αγήματος που απομάκρυνε τις λέμβους και εφρούρησε το ρουμανικό πλοίο.

Από την Πόλη ο Στεργιάδης βρέθηκε στη γαλλική Νίκαια, όπου θα ζήσει μέχρι το τέλος της ζωής του, άπραγος συνταξιούχος αλλά με άνεση χωρίς ποτέ να απολογηθεί για τις πράξεις του. Η άνεση του διακόπτεται κατά την γερμανική κατοχή της Γαλλίας όταν διακόπτεται η ταχυδρομική και τραπεζική επαφή με την Αγγλία.


Ο κύριος Στεργιάδης δεν έλαβε μέχρι προχθές Σάββατον δεν έλαβε καμία επιστολήν από την κ. Σάνου!....


Αναμφιβόλως ο ΣΤΕΡΓΙΑΔΗΣ ήταν το πλέον ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΝ άτομο παρά τις εμφανείς Ανθελληνικές ενέργειές του. 

Τις αντιδράσεις εναντίον του ως αρμοστού της Σμύρνης τις είχε προδικάσει η πολιτεία του ως διοικητού της Ηπείρου!....Τον είχαν χαρακτηρίσει παράφρονα!...

Ο Ι. Πασσάς στην εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος» αναφέρει, ότι αιτία της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του ήταν η προσβολή του από ανίατο σοβαρό αφροδίσιο νόσημα. Ούτε όμως κι αυτή η αιτία δικαιολογεί το σύνολον της συμπεριφοράς του.

Ίσως μερικά γεγονότα να έχουν αυτήν την αιτία.

Στη Νίκαια, όταν ο Στεργιάδης αντιμετώπισε οικονομικές δυσκολίες κάποια περίοδο φαίνεται ότι τον βοήθησε ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος τον επισκεπτόταν, όπως αποκαλύπτει η ιστορικός Β.Γ. Σολωμονίδου.



ΦΕΚ 119/1922 Εκδόθηκε έναν μήνα πρίν την Γενοκτονία στη Σμύρνη από τον Βασιλέα!.

http://dia-kosmos.blogspot.gr/
Ἔχετε μάτια καί δέν βλέπετε, αὐτιά καί δέν ἀκοῦτε ! Ἔχετε μάτια καί δέν βλέπετε, αὐτιά καί δέν ἀκοῦτε ! Reviewed by diaggeleas on 5.5.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.