ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν


ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν και οι Καρατσόλης - Κωστάρης


Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν σήμερα Καρατσόλης και Κωστάρης

Με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για την δράση των μελών της 17 Νοέμβρη.

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη άλλο ένα μέλος της 17 Νοέμβρη, ο Μάκης Σερίφης, συγγενής του Γιάννη Σερίφη.

Εν τω μεταξύ, τη συμμετοχή του σε ληστείες και κλοπή πολεμικού υλικού ομολόγησε ο Κωνσταντίνος Καρατσόλης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ.

Αντίθετα, ο Ηρακλής Κωστάρης αρνήθηκε τα πάντα. Ωστόσο, προέκυψαν στοιχεία για τη συμμετοχή του σε δολοφονίες και ληστείες.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Λευτέρης Οικονόμου, ανακοίνωσε ότι ο Κωνσταντίνος Καρατσόλης ομολόγησε στους αστυνομικούς τη συμμετοχή του στις παρακάτω ενέργειες της 17Ν, για τις οποίες έχει αναληφθεί η ευθύνη από την οργάνωση:

- εισβολή στο ΙΘ' Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών στον Βύρωνα και κλοπή οπλισμού (14/8/88)

- κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89)

- ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα (27/1/97)

- ληστεία χρηματαποστολής του ΟΤΕ Πατησίων (2/4/02)

Ο Ηρακλής Κωστάρης αρνήθηκε τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο, από το προανακριτικό υλικό και τις απολογίες των υπολοίπων, προκύπτει η συμμετοχή του στις παρακάτω ενέργειες:

- εισβολή στο ΙΘ' Αστυνομικό Τμήμα Αθηνών στον Βύρωνα και κλοπή οπλισμού (14/8/88)

- απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή Γιώργου Πέτσου στο Ψυχικό (8/5/89)

- δολοφονία του βουλευτή Παύλου Μπακογιάννη στο Κολωνάκι (26/9/89)

- κλοπή πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου (24/12/89)

- απόπειρα δολοφονίας με εκτόξευση ρουκέτας εναντίον του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη (20/11/89)

- θανάσιμος τραυματισμός του Αμερικανού λοχία Ρόναλντ Στιούαρτ με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Γλυφάδα (12/3/91)

- ληστεία στα ΕΛΤΑ Βύρωνα (27/1/97)

- δολοφονία του εφοπλιστή Κωστή Περατικού στον Πειραιά (28/5/97)

- δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς στη Φιλοθέη (8/6/00)

- ληστεία σε χρηματαποστολή του ΟΤΕ στον Πειραιά (2/5/01)

- ληστεία σε χρηματαποστολή του ΟΤΕ Πατησίων (2/4/02)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της προανάκρισης, ο Ηρακλής Κωστάρης στρατολόγησε τον Κωνσταντίνο Καρατσόλη στη 17Ν και του έδωσε το ψευδώνυμο «Στέλιος».

«Θέμα ημερών» η αποκάλυψη όλης της ηγεσίας της 17Ν λέει η κυβέρνηση

Την πλήρη εξάρθρωση του ηγετικού πυρήνα της «17N» αναμένει εντός των ημερών, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και για αυτόν ακριβώς τον λόγο η συνέντευξη Τύπου, την οποία επρόκειτο να παραχωρήσει την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες μετά.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση για τη σύλληψη την Κυριακή του Θωμά (Μάκη) Σερίφη, μακρινού συγγενή του Γ. Σερίφη, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι έρευνες οδηγούν πλέον στις συλλήψεις ακόμα τριών ατόμων, με τις οποίες κλείνει ο κύκλος των συλλήψεων που αφορούν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης, κάτι που όπως λέγεται «είναι θέμα ημερών».

Οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε ένα πρόσωπο που ανήκε στον ηγετικό πυρήνα, αλλά δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή--θα υπάρξουν στοιχεία που θα αποδεικνύουν τη σύνδεσή του με την οργάνωση--ενώ το επόμενο διάστημα οι ανακοινώσεις των διωκτικών αρχών θα αφορούν μέλη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων–-κυρίως του ΕΛΑ--που έδρασαν παράλληλα και συνδέθηκαν με τη «17Ν».

Νέες συλλήψεις-Αποκαλύπτεται σταδιακά το «παζλ» της 17Ν

Στην Αντιτρομοκρατική ανακρίνονται από το βράδυ του Σαββάτου άλλοι δύο άνδρες που φέρονται ως μέλη της «17Ν» και ανήκουν στην λεγόμενη «νέα γενιά».

Πρόκειται για τον Ηρακλή Κωσταρή, ο οποίος εντοπίστηκε στο χωριό Μόρφιο της Θεσπρωτίας και για τον Κώστα Καρατσώλη που προσήχθη από την Αγιά Πρέβεζας. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στην Ασφάλεια με ελικόπτερο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και οι δύο είχαν υπηρετήσει τη θητεία τους στο Συκούριο, όπου έγινε η κλοπή μεγάλου αριθμού αντιαρματικών ρουκετών.

Ειδικότερα, ο Κωσταρής είχε υπηρετήσει τη θητεία του στις αποθήκες του Συκουρίου Λαρίσης το 1987. Στην προσαγωγή τους η Αντιτρομοκρατική έφθασε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Χριστόδουλο Ξηρό.

Απολογούνται οι πρώτοι

Το απόγευμα της Κυριακής θα απολογηθούν οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι για συμμετοχή στη «17Ν».

Σε βάρος των τριών απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Σε βάρος του Διονύση Γεωργιάδη ασκήθηκε δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, έκρηξη από κοινού, ληστεία από κοινού, και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Ο Χριστόδουλος Ξηρός διώκεται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή από κοινού, έκρηξη κατά συρροή από κοινού, ληστεία κατά συρροή από κοινού, ληστεία από την οποία προήλθε θάνατος, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία (πλημμέλημα).

Ο Βασίλειος Ξηρός αντιμετωπίζει τις ίδιες κατηγορίες με τον αδελφό του, εκτός από αυτήν που αφορά τη ληστεία από την οποία προήλθε θάνατος.

Ο εισαγγελέας προσωποποίησε κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί κατά αγνώστων μετά από τρομοκρατικά χτυπήματα της, υποθέσεις που περιλαμβάνονται σε περίπου 20 δικογραφίες που ανασύρθηκαν από το αρχείο.

Οι Β. Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης δήλωσαν στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμούν συνήγορο υπεράσπισης, ενώ ο Χριστόδουλος Ξηρός επιφυλάχθηκε για το αν τελικά θα διορίσει ή όχι συνήγορο.

Και οι τρεις αποδέχθηκαν και ενώπιον του εισαγγελέα τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται.

Υπόθεση Γουέλς

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» ο φερόμενος ως «καθοδηγητής»της 17Ν Αλέξανδρος Γιωτόπουλος σχεδίαζε την απαγωγή και όχι την δολοφονία του Ρίτσαρντ Γουέλς.

Τα σχέδια όμως άλλαξαν καθώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν μεγάλες επιχειρησιακές δυνατότητες των ατόμων που αργότερα συνέθεσαν την 17Ν.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι ο Γιωτόπουλος ήλθε στην Αθήνα το 1975 με σκοπό να ιδρύσει μια ομάδα ένοπλης πάλης.

Συναντά τον Χρήστο Κασσίμη -που εν τω μεταξύ έχει ιδρύσει τον ΕΛΑ- και αποφασίζουν να συνεργαστούν στην επιχείρηση απαγωγής του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

Κατά την προετοιμασία της επιχείρησης ανακαλύπτουν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν μια απαγωγή και προχωρούν στη δολοφονία του Αμερικανού αξιωματούχου.

Σύμφωνα με τις Αρχές, στη δολοφονία του Γουέλς συμμετείχαν ο Γιωτόπουλος, ο οποίος πιστεύεται ότι τράβηξε τη σκανδάλη, ένας συνεργάτης του που συνεργαζόταν και με τον Κασσίμη στη δικτατορία, μια γυναίκα με περιφερειακό ρόλο, ένας νεαρός -υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται είτε για τον Κασσίμη είτε για τον Τσουτσουβή- και ένας ακόμα νεαρός, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο, αλλά αργότερα σταμάτησε κάθε δραστηριότητα επειδή έπεσε θύμα τροχαίου με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του.


ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν ΕΛ.ΑΣ: Μέλη και εκτελεστές της 17Ν Reviewed by diaggeleas on 11.5.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.