Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος

Η 17Ν έχει υποστεί ένα ισχυρότατο πλήγμα εκτίμησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Φώτης Νασιάκος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα, με την συμμετοχή αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Διαβεβαίωσαν δε ότι η προσπάθεια για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης προχωρώντας στην πρώτη αποτίμηση της προσπάθειας για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας, επισήμανε ότι συστηματικά, με μεθοδικότητα και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους νόμους και το Σύνταγμα, οι Αρχές κατάφεραν ένα ισχυρότατο πλήγμα στην 17Ν, καθώς έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη δέκα άτομα, και αναζητείται άλλο ένα.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «εξάρθρωση ενός σημαντικού τμήματος της 17Ν», τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση, και ότι θα έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο για την Ελλάδα, όταν θα έχει εξιχνιαστεί κάθε πτυχή, θα έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί όλοι οι υπεύθυνοι.

Διαβεβαίωσε, δε, ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, και θα δοθούν απαντήσεις στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και ότι οι ένοχοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, σε μια δίκαιη δίκη, στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών.

Αποκαλύψεις και εκδοχές

Την εκδοχή, το πρόσφατο περιστατικό του Πειραιά με τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού να οφείλεται σε επιθυμία μελών της 17 Νοέμβρη να σκοτώσουν τον επίδοξο βομβιστή διατυπώνει στην προανακριτική εξέτασή του ο Βασίλης Ξηρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, ο 30χρονος Βασίλης Ξηρός ομολόγησε ενώπιον των αστυνομικών τη συμμετοχή του στην οργάνωση και αναφερόμενος στην έκρηξη της βόμβας στα χέρια του αδελφού του το βράδυ της 29ης του περασμένου Ιουνίου αναφέρει: «Μετά την έκρηξη στον Πειραιά υπέθεσα ότι κάποιοι μέσα από τη 17Ν ήθελαν να καθαρίσουν τον Σάββα.

«Από αυτά που είχα δει και ήξερα υπέθεσα ότι κάποια πρόσωπα της ίδιας οργάνωσης θα είχαν πιέσει τον «Λουκά» (Δ.Κουφοντίνας) για να βγάλει από τη μέση τον αδελφό μου. Αυτό το σκέφτηκα γιατί, από όσα γνώριζα, ο Σάββας σε όσες ενέργειες συμμετείχε ήταν μαζί με τον «Λουκά» ο οποίος φαινόταν ότι είχε το κουμάντο».

Ο Βασίλης Ξηρός αναφέρει ότι ο «Λουκάς» και ο αδελφός του Σάββας ήταν αυτοί που πυροβόλησαν τον εφοπλιστή Κώστα Περατικό. Τονίζει επίσης ότι δεν υπήρχε εμπλοκή γυναικών στην οργάνωση και ότι η σύντροφος του Σάββα Ξηρού, Αλίσια Ρομέρο Κορτέζ, δεν γνώριζε τις δραστηριότητές του.

Χριστόδουλος Ξηρός

Λεπτομερής στην προανακριτική κατάθεση και απολογία του ήταν και ο Χριστόδουλος Ξηρός, ο οποίος κατονομάζει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως τον άνθρωπο που ήταν στην κορυφή της οργάνωσης και που καθόριζε τους στόχους.

«Έφερνε χειρόγραφες προκηρύξεις, μας τις διάβαζε για να τις σχολιάσουμε και σημείωνε τα πρόσθετα στοιχεία», είπε στους άνδρες της αντιτρομοκρατικής.

Ως δεξί χέρι του Γιωτόπουλου, ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει τους Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Θεολόγο Ψαραδέλη ή «Φώτη».

Σύμφωνα με τον Χριστόδουλο Ξηρό η πρώτη επιχείρηση που συμμετείχε ήταν στην απόπειρα σε βάρος του Αμερικανού αρχιλοχία Ρόμπερτ Τσαντ τον Απρίλιο του 1984 στη λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Μαζί του ήταν ο Γιάννης Σκανδάλης ή «Κόμης» (που σκοτώθηκε πριν λίγα χρόνια σε τροχαίο) ο οποίος πυροβόλησε τον Αμερικανό στρατιωτικό και ο Δημήτρης Κουφοντίνας με ένα ακόμη μέλος που έφερε το κωδικό όνομα «Αλέκος» ή «Ταινίας».

Ο Χριστόδουλος Ξηρός αναφέρει επίσης ότι στη ληστεία της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος στα Πετράλωνα, το Δεκέμβριο του 1984, όπου δολοφονήθηκε ο αστυνομικός Χρήστος Μάτης, εκτός από τον ίδιο μετείχαν ο Γιάννης Σκανδάλης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας που πυροβόλησε τον αστυνομικό, ο επονομαζόμενος «Αλέκος» και ο «Νικήτας» για τον οποίο αναφέρει ότι είχε μαγαζί με κεραμικά στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου και κάποιος Τούρκος υπήκοος που πλέον έχει πεθάνει και είχε την κωδική ονομασία «Αποστόλης».

Ο Χρ.Ξηρός υποστηρίζει ότι ο Γιωτόπουλος πρότεινε τη δολοφονία του εκδότη Νίκου Μομφεράτου και συμμετείχε στην επιχείρηση ως εκείνος που θα ειδοποιούσε την ομάδα των εκτελεστών όταν το θύμα θα πλησίαζε.

Στο Συκούριο, όπως είπε, έλαβαν μέρος εκτός από τον ίδιο, ο αδελφός του Σάββας, ο Δ.Κουφοντίνας, ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ο Θεολόγος Ψαραδέλης, ο Ηρακλής Κωσταρής και κάποιος «Μάρκος», το πραγματικό όνομα του οποίου ανέφερε στους αστυνομικούς ο κατηγορούμενος.

Ακόμη ισχυρίστηκε ότι μετείχε στην επιχείρηση σε βάρος του επιχειρηματία Βαρδή Βαρδινογιάννη μαζί με τον αδελφό του Σάββα και τον Κουφοντίνα και πιθανολογεί ότι είχε κάποιο ρόλο και ο Ηρακλής Κωσταρής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της εξέτασής του ο Ξηρός ζητά να τύχει ο ίδιος και τα αδέλφια του ευνοϊκής μεταχείρισης γιατί όπως αναφέρει «βοήθησα στην εξάρθρωση της ομάδας αβίαστα».

Θεολόγος Ψαραδέλης

Ο Θεολόγος Ψαραδέλης υποστηρίζει ενώπιον των αστυνομικών και του εισαγγελέα ότι έλαβε μέρος σε μία ληστεία στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος στην συμβολή των οδών Δροσοπούλου και Γαλατσίου το 1986 την οποία του πρότεινε κάποιος «Γιαννάκης» που ανήκε στην οργάνωση Τσιρώνη και πιθανολογείται από τις Αρχές ότι ήταν ο Γιάννης Σκανδάλης.

Ο Ψαραδέλης τονίζει ότι «δεν θεωρώ τον εαυτό μου ότι συμμετείχε σαν μέλος μιας εγκληματικής οργάνωσης όπως η 17 Νοέμβρη, αφού είμαι αντίθετος στη συμμετοχή μου σε μία οργάνωση που δολοφονεί».

Βασίλης Τζωρτζάτος

Ο Βασίλης Τζωρτζάτος αναφέρει, μεταξύ άλλων, κατά την εξέτασή του, ότι η επιχείρηση σε βάρος του εκδότη Νίκου Μομφεράτου αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχαν οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Γιάννης Σκανδάλης, Χριστόδουλος Ξηρός και ο επονομαζόμενος «Αλέκος».

Υποστηρίζει επίσης ότι εκτελεστής του επιχειρηματία Α.Αθανασιάδη-Μποδοσάκη ήταν ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Σύμφωνα με τον Τζωρτάτο την ρουκέτα στα γραφεία της ΕΟΚ στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας είχε εκτοξεύσει ο Σάββας Ξηρός.

Κατά την εξέτασή του ο Τζωρτζάτος υποστηρίζει ακόμη ότι μετείχε στην επιχείρηση σε βάρος του τότε υπουργού κ. Ιωάννη Παλαιοκρασά, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του διερχόμενου Θάνου Αξαρλιάν, μαζί με τους Χριστόδουλο και Σάββα Ξηρό και Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ομολογεί επίσης τη συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή κ. Λευτέρη Παπαδημητρίου μαζί με τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό.

Μαρί Τερέζ Πεϊνό

Στην κατάθεσή της, η σύντροφος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, Μαρί Τερέζ Πεϊνό αναφέρει ότι τον γνώρισε στο Παρίσι το 1973 σε διαδήλωση για τα γεγονότα της Χιλής και ότι είχε το όνομα Μιχάλης Οικονόμου.

Η κ. Μ.Πεϊνό υποστηρίζει ότι είχε έρθει στην Ελλάδα για ένα μήνα το καλοκαίρι του 1974 για να τον δει και ξαναήρθε τα Χριστούγεννα του 1975 παραμένοντας για δεκαπέντε μέρες.

Η κ. Πεϊνό αποκλείει στην κατάθεσή της, κάθε συμμετοχή του συντρόφου της στην 17Ν και υποστηρίζει ότι το όνομα Αλέξανδρος Γιωτόπουλος το ακούσε πρώτη φορά από τους αστυνομικούς.


Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος Χρυσοχοΐδης: «Άπλετο φως» μέχρι το τέλος Reviewed by diaggeleas on 11.5.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.