ΑΝΑ-ΠΝΟΗ


Το CO2 είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία μας!

Επιμέλεια Βασιλική Κ.

Έχοντας πάντα κατά νου: την απίστευτη διαστρέβλωση που υφίσταται η αλήθεια σήμερα απλώς και μόνο για να "προστατέψει" τα μεγάλα συμφέροντα και ειδικά την απίστευτη ανεπάρκεια της σύγχρονης ιατρικής στη Δύση να υπηρετήσει την Υγεία -ώστε να παρέχει ουσιαστική Θεραπεία στον άνθρωπο- έξω από τα στενά όρια, στα οποία την έχουν εγκλωβίσει οι χημικές και φαρμακευτικές βιομηχανίες -που μετατρέπουν τους ασθενείς σε καταναλωτές χημικών σκευασμάτων μολονότι: από τη μία αδυνατούν να θεραπεύσουν ουσιαστικά, αφού αντιμετωπίζουν απλώς επιμέρους συμπτώματα και από την άλλη προκαλούν νέα προβλήματα εξ αιτίας των παρενεργειών τους, όπως και τον απίστευτο πόλεμο τον οποίο υφίσταται κάθε μορφή εναλλακτικής θεραπείας...


θα ήθελα να δούμε ορισμένα βασικά σημεία από την εργασία του Dr. Konstantin Buteyko. 

Όπως ανέφερα επιγραμματικά και στην προηγούμενη ανάρτηση, ο Dr. Buteyko μετά από πολύχρονες ιατρικές μελέτες και έρευνες, κατέληξε στο συμπέρασμα πως πολλές ασθένειες έχουν άμεση σχέση με τον τρόπο που αναπνέουμε και συγκεκριμένα με τα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα τα οποία υπάρχουν στους πνεύμονες και το αίμα μας. Εφαρμόζοντας απλές συμβουλές στον τρόπο που αναπνέουμε, γνωστές σήμερα ως μέθοδος αναπνοής Buteyko, κατάφερε να θεραπεύσει εκατοντάδες ανθρώπους που έπασχαν από: άσθμα, αλλεργίες, νυχτερινή άπνοια κ.α. 

Το πρόγραμμα που ανέπτυξε είναι κατάλληλο για παιδιά από 3 ετών έως ενήλικες και ηλικιωμένους. Κάθε τύπος άσθματος και βαθμός σοβαρότητας μπορεί να επωφεληθεί από αυτό, όπως και γενικότερα άτομα με αναπνευστικές διαταραχές. 

Η μέθοδος Buteyko έχει ήδη χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία σε περιπτώσεις με: * Άσθμα * Εμφύσημα * Αλλεργίες / πυρετός Hay * υπεροξυγόνωση (Hyperventilation) * έκταση βρόγχων (Bronchiectasis) * Χρόνια βρογχίτιδα * Ιγμορίτιδα * Ρινίτιδα * ροχαλητό/ άπνοια κατά τον ύπνο * Ρινικούς πολύποδες * Κρίσεις πανικού * Έκζεμα * κακή αναπνοή * αναπνευστικές διαταραχές που σχετίζονται με το στρες Οι κλινικές μελέτες της μεθόδου έχουν αποδείξει πως με το παραπάνω πρόγραμμα αναπνοής Buteyko, οι ασθενείς με άσθμα πολύ σύντομα είναι σε θέση να μειώσουν ή ακόμη και να σταματήσουν κάθε άλλη φαρμακευτική αγωγή. 

Πως όμως σχετίζεται το διοξείδιο του άνθρακα με την εμφάνιση των παραπάνω νόσων? και πως καταφέρνει η μέθοδος του Buteyko να τις αντιμετωπίζει με τόση επιτυχία και προπάντων δίχως φάρμακα? 

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα γνώσεις το διοξείδιο του άνθρακα στο σώμα μας είναι υπεύθυνο:

Για το pH του αίματος (εάν είναι δηλαδή αλκαλικό ή όξινο- παράγοντας ιδιαίτερα βασικός εάν σκεφτεί κανείς πως η οξύτητα είναι δείκτης ασθένειας και σηματοδοτεί φάση "σήψης"- θα επανέλθω στο σημείο αυτό με απόψεις από το χώρο της αλκαλικής διατροφής) *για τη συστολή και χαλάρωση των "λείων" μυών *για την αναπνοή

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

1. Έλεγχος του pH του σώματός μας από το CO2:

Το pH στο σώμα μας μπορεί να κυμαίνεται από 0 (πιο οξύ) έως 14 (πιο αλκαλικό).


Στο αίμα μας πρέπει να κυμαίνεται στο πολύ μικρό φάσμα μεταξύ 7,35 έως 7,45 pH, ώστε οι ιστοί του σώματος να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά το οξυγόνο. Εάν το pH του αίματος είναι υψηλότερο ή χαμηλότερο, τότε το αίμα δεν τροφοδοτεί αποτελεσματικά τους ιστούς με οξυγόνο (Bohr effect). 

Ως εκ τούτου, το σώμα αρχίζει να καταφεύγει σε διάφορους τρόπους (με τη μορφή διαφόρων συμπτωμάτων αρχικά και χρόνιας ασθένειας αργότερα, εάν η κατάσταση είναι συνεχιζόμενη...) προκειμένου να διατηρήσει το στενό εύρος pH που είναι ιδανικό για την υγεία.

Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα (περί τα 0,03%) είναι πολύ εύκολο να πέσει το ποσοστό του CO2 στο σώμα μας με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του pH.

Ο οργανισμός για να είναι υγιής, θέλει να διατηρήσει το CO2 στους πνεύμονες και το αίμα σε ποσοστό 6%, ενώ στην ατμόσφαιρα είναι μόνο 0.03% (Δηλαδή μόλις 1 / 200 της συγκέντρωσης που θέλει το σώμα μας). Αυτό σημαίνει πως -αφού το ποσοστό του CO2 στον αέρα που αναπνέουμε είναι τόσο χαμηλό-αρκούν μερικές βαθιές ανάσες και η συγκέντρωση του CO2 στους πνεύμονές μας πολύ γρήγορα θα είναι πολύ πιο κάτω από τα 6% που χρειαζόμαστε. 

Όταν αυτό συμβεί, το σώμα μας αντιδρά αρχίζοντας την "αναερόβια αναπνοή" των ιστών. Αυτό δημιουργεί γαλακτικό οξύ που μειώνει το pH (και προκαλεί πληγή στους μύες του στήθους, εάν παραμείνουν τα επίπεδα CO2 πολύ χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα). 

Στη συνέχεια το σώμα μας βάζει τα νεφρά να εργαστούν, ώστε να απαλλαγούμε από τα διττανθρακικά, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί το pH σε επίπεδο που να μπορεί να χρησιμοποιεί το οξυγόνο στο αίμα. 

Παρεμπιπτόντως, για να διατηρηθεί το επίπεδο του 6% του CO2 που ανέφερα παραπάνω, ο μέσος όρος των ενηλίκων, σε κατάσταση ηρεμίας, θα πρέπει να αναπνέει περίπου 5 λίτρα αέρα ανά λεπτό. Οι ασθματικοί, με μέσο πρόβλημα, αναπνέουν 14,2 λίτρα ανά λεπτό σύμφωνα με τις δοκιμές Brisbane, που δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό Lancet και το αυστραλιανό Journal of Medicine, ενώ ασθματικοί με σοβαρότερο πρόβλημα αναπνέουν ακόμη περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα τους είναι συνεχώς σε κατάσταση απελπισίας καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το pH του στα όρια που πρέπει να είναι.

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

2. CO2 και έλεγχος των λείων μυών: 

Οι λείοι μύες είναι οι μη γραμμωτοί μύες που περιβάλλουν όλα τα κοίλα όργανα του σώματος, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα αιμοφόρα αγγεία, οι βρόγχοι, το στομάχι, το παχύ έντερο, κ.λπ. Τα χαμηλά επίπεδα του CO2 συσφίγγουν τους λείους μύες, ενώ τα υψηλά επίπεδα CO2 τους χαλαρώνουν. 

Αν το CO2 πέσει σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, οι λείοι μύες των βρόγχων σφίγγουν με αποτέλεσμα να εμφανίζεται το άσθμα. Αυτή είναι η σύσφιγξη του οργανισμού που προσπαθεί να αυξήσει το επίπεδο του CO2 ελαττώνοντας την απώλεια του μέσω της εκπνοής - γεγονός που σε περίπτωση άσθματος γίνεται αισθητό σαν αίσθηση πνιγμού!

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

3. Το CO2 ελέγχει την αναπνοή: 

Ειρωνικό? κι όμως το CO2 ελέγχει την αναπνοή μας και όχι το οξυγόνο. (!) Το σώμα μας μεταφέρει 2-3 φορές περισσότερο οξυγόνο από όσο χρειαζόμαστε σαν «αποθεματικό» σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όταν χρειαστεί π.χ. μια ξαφνική-έξτρα ενέργεια. Αντίθετα, ο οργανισμός χρησιμοποιεί το CO2, ως λογική επιλογή, διότι είναι απαραίτητο για να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει το οξυγόνο! 

Για να παρακολουθήσει λοιπόν τα επίπεδα του CO2, διαθέτει το σώμα μας χημικούς υποδοχείς στα αιμοφόρα αγγεία, στο στήθος και το λαιμό. Όταν τα επίπεδα του CO2 ανεβαίνουν στα επίπεδα που οι χημικοί υποδοχείς πιστεύουν ότι είναι τα "ορθά", δίνουν το σήμα στο αναπνευστικό κέντρο για να αναπνεύσουμε. 

Το πρόβλημα εδώ είναι, ότι αυτοί οι χημικοί υποδοχείς είναι ρυθμιζόμενοι ώστε να μπορούμε να ανεβοκατεβαίνουμε και στα βουνά. Αν συνεχώς υπερ-αναπνέουμε (αναπνέουμε περισσότερο από όσο χρειάζεται), οι υποδοχείς νομίζουν ότι έχουμε αλλάξει υψόμετρο και προσαρμόζονται ώστε να αναπνέουμε σε χαμηλότερα επίπεδα CO2. 

Το επίπεδο που θα πρέπει να ενεργοποιείται η αναπνοή είναι 40 mm Hg αρτηριακής πίεσης (pA) CO2. Ο μέσος ασθματικός ανταποκρίνεται σε μόνο 33 mm Hg της pA CO2. (με βάση τις δοκιμές Brisbane). Παρεμπιπτόντως οι λείοι μύες συσφίγγονται στα 30 mm.

Επομένως, το συμπέρασμα είναι, πως όσο περισσότερο αναπνέουμε ... τόσο λιγότερο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το οξυγόνο, τόσο πλησιέστερα προς το άσθμα βρισκόμαστε και
τόσο μεγαλύτερη δύσπνοια θα έχουμε!

Ένα απλό τέστ που μπορούμε να κάνουμε για να δούμε σε ποια επίπεδα κυμαίνεται το CO2 στο σώμα μας είναι το ακόλουθο: Τεστ Buteyko...

Κάθισε ίσια -χωρίς σταυρωμένα πόδια- και αναπνεύστε με άνεση και σταθερά.

Μετά από μια απλή εκπνοή κλείνετε τη μύτη σας (προαιρετικά). -(Δίχως να πάρετε βαθιά ανάσα όπως σε μακροβούτι!)

Κρατήστε την αναπνοή σας και ξεκινήστε το χρονόμετρο.

Όταν αισθανθείτε μια ελαφρά ενόχληση πάρετε πάλι αναπνοή και σημειώστε το χρόνο. Ο χρόνος μετριέται σε δευτερόλεπτα και η διάρκεια που αντέχετε διακόπτοντας την αναπνοή ονομάζεται "έλεγχος παύσης". Αυτή η διαδικασία αντικατοπτρίζει την ανοχή του σώματός σας σε διοξείδιο του άνθρακα. 

Αν η αναπνοή σας υπερβαίνει τις μεταβολικές ανάγκες του σώματος με αποτέλεσμα χρόνια εξαντλημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, θα είστε συνηθισμένος σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια θα εμφανίζεται χαμηλή ανοχή στο διοξείδιο του άνθρακα και η "παύση ελέγχου" θα είναι συντομότερη. Πίνακας Buteyko (εικόνα) 

Υγιή άτομα με κανονικό ρυθμό αναπνοής είναι συνήθως σε θέση να κρατούν την αναπνοή τους -μετά από εκπνοή- για 40-60 δευτερόλεπτα, χωρίς καμία ενόχληση. Έμπειροι γιατροί και πρακτικοί της μεθόδου Buteyko έχουν όμως διαπιστώσει, πως η πλειοψηφία των σύγχρονων ανθρώπων διακόπτει τον έλεγχο μέσα σε 20-40 δευτερόλεπτα (!). Ακόμη και αν δεν έχουν σήμερα προβλήματα με την υγεία τους, σύμφωνα με τον Dr. Buteyko είναι πιθανό να αναπτύξουν στο μέλλον.

Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν φρόνιμο να αρχίσουν να προσέχουν τον τρόπο που αναπνέουν και τουλάχιστον να ακολουθήσουν κάποιους απλούς κανόνες, όπως αυτούς που παραθέτω παρακάτω. 

"Έλεγχος παύσης" σε αυτό το φάσμα (20-40") θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη πως κάτι είναι λάθος με τον τρόπο ζωής μας, για παράδειγμα: * μπορεί να είναι λανθασμένη η διατροφή μας, με αποτέλεσμα το υπερβολικό βάρος, * ή πως συνηθίζουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ. * ή απλώς πως ζούμε σε αγχώδες περιβάλλον... Άτομα με έλεγχο παύσης κάτω από 10" σίγουρα αντιμετωπίζουν ήδη το ένα ή το άλλο χρόνιο πρόβλημα με την υγεία τους και δεν θα ήταν άσχημα να ζητούσαν τη συμβουλή κάποιου ειδικού στην πρακτική της μεθόδου Buteyko.

Συμπτώματα της υπερ-αναπνοής 

Μπορεί να πιστεύετε ότι δεν υπερ-αναπνέετε... Τα ακόλουθα συμπτώματα όμως συνδέονται συνήθως με υπερ-αναπνοή. Πόσα από αυτά σας είναι γνωστά;

Αναπνευστικό σύστημα: δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, αίσθημα πνιγμού, υπερβολική ευαισθησία των αναπνευστικών οδών, υπερβολικό φτέρνισμα ή παραγωγή βλέννας, μακροχρόνια μπλοκαρισμένα ιγμόρεια ή υπερ-λειτουργία φλεβοκομβικού, υπερβολικά συχνό χασμουρητό ή/και αναστεναγμοί

Νευρικό σύστημα: ελαφρός πονοκέφαλος, ζάλη, αστάθεια, κακή συγκέντρωση, μούδιασμα, βουίσματα, ψυχρότητα κυρίως στα χέρια, τα δάκτυλα και το πρόσωπο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, απώλεια μνήμης ή απώλεια συνείδησης.

Καρδιά: αρρυθμίες, χτύπος καρδιάς έντονος ή "αγωνιώδης"

Ψυχολογία: διάφοροι βαθμοί άγχους, ένταση και φόβος.

Γενικά: ξηρότητα στόματος, κοιλιακό φούσκωμα, ρέψιμο, μετεωρισμός, εύκολη κούραση, κακή ποιότητα ύπνου, γενική αδυναμία και χρόνια εξάντληση (κόπωση).

Τι μπορείτε να κάνετε εδώ και τώρα 

Οι συμβουλές είναι γραμμένες για ενήλικες, ελαφρώς παραλλαγμένα θα πρέπει να διατυπωθούν εάν απευθύνονται σε ένα παιδί.

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

1. Να θυμάστε ότι το άσθμα και τα άλλα αναπνευστικά προβλήματα (εάν έχετε ήδη) προκλήθηκαν και επιδεινώνονται επειδή εισπνέετε περισσότερο αέρα από ό, τι χρειάζεστε για αυτό που κάνετε αυτή τη στιγμή. Επίσης πολλά από τα συμπτώματα που παρατηρούμε στην υγεία μας μπορούν να λυθούν ή να προλάβουμε την εξέλιξη τους σε ασθένεια προσέχοντας απλά τον τρόπο που αναπνέουμε. 

Ο ταχύτερος και καλύτερος τρόπος για τη μείωση του εισπνεόμενου αέρα είναι να αναπνέουμε πάντα μα πάντα από τη μύτη. Η μύτη είναι για να αναπνέουμε και το στόμα για να τρώμε. Θα πρέπει να αναπνέουμε από το στόμα μας... ΜΟΝΟ όσο συχνά τρώμε με τη μύτη μας!...

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

2. Όταν αισθανθείτε την πρώτη ιδέα να ξυπνά και να αναρωτιέστε που μπορεί να είναι το βρογχοδιασταλτικό σας, πριν το χρησιμοποιήσετε επιβραδύνεται κατ' αρχήν απλώς την αναπνοή σας- ίσως μετά να μην το χρειαστείτε καν...

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

3. Ειδικά κατά την άσκηση - που μπορεί να είναι μόνο το περπάτημα μέχρι το γραμματοκιβώτιο, οι σκάλες που θα ανεβούμε ή ακόμη το γυμναστήριο κλπ. - να θυμάστε: αναπνέουμε μόνο μέσα από τη μύτη μας! Αυτό σημαίνει ότι θα πάτε πιο αργά τις πρώτες φορές, έτσι ώστε να μπορέσετε να συνεχίσετε να αναπνέετε με την μύτη, αλλά σύντομα μετά από λίγη πρακτική, θα επανέλθετε στο επίπεδο σας.

!~~~~~~~~~~~~~~~~~~!

4. Αν είναι φραγμένη η μύτη, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω μέθοδο του Buteyko, η οποία σχεδόν πάντα λειτουργεί:

• Παίρνουμε μια κανονική εισπνοή. • Εκπνέουμε κανονικά. • Κρατάμε την αναπνοή μας και τη μύτη μας, ενώ παράλληλα • κινούμε απαλά το κεφάλι πάνω και κάτω με αργό ρυθμό μέχρι να χρειαστεί να ξανα-αναπνεύσουμε. • Αφήνουμε τη μύτη και εισπνέουμε /εκπνέουμε κανονικά ενώ παράλληλα • Ελαττώνουμε το ρυθμό της αναπνοής μας • Αν είναι απαραίτητο, επαναλαμβάνουμε μέχρι και 5 φορές. Εάν, μετά από όλα αυτά, τη μύτη μας δεν έχει ελευθερωθεί, ίσως χρειαστεί να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα: Όπως πλύσεις με φυσικό ορό, θαλασσινό νερό σε σπρέι, ή ακόμη και φαρμακευτικά σπρέι, vicks κλπ. - αλλά να είστε προσεκτικοί! Ορισμένα ρινικά σπρέι είναι εθιστικά!

Καθημερινές Συμβουλές

* Πάντα να κρατάτε το στόμα κλειστό κατά την αναπνοή.

* Ακόμα και αν αναπνέετε μέσα από τη μύτη σας, προσπαθήστε να αναπνέετε λιγότερο από ό, τι συνήθως.

* Ποτέ μην ανοίγετε το στόμα σας για να διατηρήσετε υπό έλεγχο την αναπνοή σας όταν κάνετε αθλητισμό.

* Να ελέγχεται την αναπνοή σας ανά πάσα στιγμή και ειδικά σε καταστάσεις στρες ή άγχους.

* Ακολουθήστε υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι οι συμβουλές αυτές είναι κοινότοπες ή δεν έχουν καμία σχέση με το πρόβλημά σας. Ωστόσο, εάν έχετε μόνο μικρά προβλήματα με το ρυθμό της αναπνοής σας, ακόμη και αυτοί οι απλοί κανόνες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το επίπεδο ή τη γενική κατάσταση της υγείας σας.

Πηγές: buteyko-usa buteyko.com buteyko.info 

Σε επόμενη ανάρτηση θα δούμε λιγάκι το ιστορικό της εργασίας του Dr. Buteyko. Αξίζει όμως να επαναλάβω τις εξής σκέψεις: αφού το CO2 είναι τόσο βασικό για την υγεία μας ΓΙΑΤΙ επιμένουν να το χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης?

Γιατί όταν αποδεδειγμένα δεν ευθύνεται καν για την κλιματική αλλαγή, αλλά απλά ακολουθεί τις μεταβολές της θερμοκρασίας -όπως έδειξα σε παλαιότερα άρθρα- κάποιοι έπεισαν την κοινή γνώμη -με μαζική πλύση εγκεφάλου από ΜΜΕ και δήθεν "οικολογικές" οργανώσεις-, να το "κυνηγά" θεωρώντας το εσφαλμένα υπεύθυνο?

Γιατί κάποιοι μανιωδώς καταδιώκουν την ίδια τη ζωή, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το CO2 και καλύπτουν όλα εκείνα τα πραγματικά βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία μας αέρια όπως: το φθόριο και το φώσφορο των βιομηχανικών ρύπων?

ΑΝΑ-ΠΝΟΗ ΑΝΑ-ΠΝΟΗ Reviewed by diaggeleas on 23.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.