The Constant Gardener - Pfizer


Η ιστορία είναι απλώς συγκλονιστική. Το 1996 η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία pfizer που είναι κολοσσός θέλησε να προωθήσει το νέο της αντιβιοτικό. Στην πόλη Κάνο της Νιγηρίας βρισκόταν σε έξαρση μια σοβαρή επιδημία μηνιγγίτιδας που είχε σκοτώσει 11.000 ανθρώπους, η Pfizer οργανώνει «ανθρωπιστική αποστολή» αποστέλλοντας στην περιοχή ομάδα γιατρών. Σκοπός τους ήταν να δοκιμάσουν ένα νέο αντιβιοτικό ευρέος φάσματος, το οποίο η εταιρία ήλπιζε να γίνει πρώτο σε πωλήσεις.

Οι γιατροί της Pfizer έστησαν το εργαστήριό τους δίπλα σε ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τη νόσο με συμβατικά μέσα και αντιβιοτικά. Από το πλήθος των ασθενών που είχε στοιβαχθεί στο νοσοκομείο του Κάνο, οι υπεύθυνοι της Pfizer επέλεξαν 200 άρρωστα παιδιά. Στα μισά χορήγησαν το νέο φάρμακο, ονόματι Trovan, και στα υπόλοιπα ένα αντιβιοτικό ανταγωνιστικής εταιρίας. Έντεκα παιδιά πέθαναν, ενώ υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες σε αρκετά από τα υπόλοιπα, τα οποία εμφάνισαν ανεπάρκεια ζωτικών οργάνων.

Όπως ήταν φυσικό, οι γιατροί της Pfizer τα μάζεψαν όπως όπως και εγκατέλειψαν τη χώρα μέσα σε δύο εβδομάδες και η ιστορία θα είχε παραμείνει άγνωστη στο ευρύ κοινό αν δεν την μαθαίναμε από την ταινία ο «επίμονος κηπουρός». Ο υπάλληλος της εταιρείας κατήγγειλε τον γεγονός στην εταιρεία του και απολύθηκε την επόμενη ημέρα. Όμως το δικαστήριο έγινε και πριν βγει η απόφαση έγινε συμβιβασμός με τον κολοσσό να πρέπει να πληρώσει 75εκ δολάρια.

Όσο για το Trovan, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει πρώτο σε πωλήσεις. Στην Ευρώπη απαγορεύτηκε και στις ΗΠΑ τελικά αποσύρθηκε.

The Constant Gardener - Pfizer The Constant Gardener - Pfizer Reviewed by diaggeleas on 26.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.