Human Rights Watch - Κένεθ Ροθ


Ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί τη Μόσχα ότι αρνήθηκε να θεωρήσει το διαβατήριό του


Τετάρτη, 20.02.08

Ο διευθυντής της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch ο ΕΒΡΑΙΟΣ Κένεθ Ροθ, κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές αρχές ότι αρνήθηκαν να θεωρήσουν το διαβατήριό του, μη επιτρέποντας έτσι την είσοδό του στη χώρα, για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως τόνισε.

"Είναι η πρώτη φορά που ένας αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν λαμβάνει θεώρηση διαβατηρίου, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης", κατήγγειλε ο Ροθ παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά από τη Νέα Υόρκη σε συνέντευξη Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) στη Μόσχα.

"Είναι η εικόνα της καταπίεσης για την οποία κάνουμε λόγο στην έκθεσή μας", πρόσθεσε, την ώρα που το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) παρουσίαζε σήμερα στη Μόσχα έκθεση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Ρωσία.

Στην έκθεση αυτή το HRW καλεί τις ρωσικές αρχές να σταματήσουν τις οχλήσεις σε βάρος των ΜΚΟ, που εντάσσονται στο κλίμα ενός "αυξανόμενου αυταρχισμού" στη Ρωσία.

Το HRW που εδρεύει στη Nέα Υόρκη επικρίνει ένα νόμο της 17ης Απριλίου του 2006, σύμφωνα με τον οποίο οι ΜΚΟ υποχρεούνται σε μια νέα διαδικασία εγγραφής και οφείλουν κυρίως να παρουσιάζουν τριμηνιαίες εκθέσεις για τις πηγές χρηματοδότησής τους. "Οι ΜΚΟ ζουν υπό την απειλή", αναφέρει ο Ροθ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο νέος νόμος έχει στόχο κυρίως "τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε θέματα υφιστάμενα δικαστικό αγώνα ή τις οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό".

Ετσι το 2007, μια μικρή ΜΚΟ της Αγίας Πετρούπολης που είχε κρίνει ότι η αστυνομία δεν γνώριζε επαρκώς τα δικαιώματα των προσφύγων, έγινε στόχος με τις κατηγορίες της "δυσφήμισης της αστυνομίας" και πρόκλησης "ζημιάς των συμφερόντων της Ρωσίας". Κατά συνέπεια επιβλήθηκε η διακοπή της λειτουργίας της, υπογραμμίζει το HRW.


Human Rights Watch - Κένεθ Ροθ Human Rights Watch - Κένεθ Ροθ Reviewed by diaggeleas on 25.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.