Gary Stephen Webb - CIA


Η τραγική ιστορία του βραβευμένου δημοσιογράφου Γκάρι Γουέμπ: Αποκάλυψε την σχέση CIA-εμπόρων κοκαΐνης και «αυτοκτόνησε» με (δύο) σφαίρες στο κεφάλι!


O Γκάρι Γουέμπ (Gary Webb) ήταν ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος το 1990 μαζί με την δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας που εργαζόταν, την San Jose Mercury News, έλαβε το Βραβείο Πούλιτζερ για την κάλυψη του σεισμού που έπληξε την Loma Prieta το 1989.

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη επιτυχία του ήταν μια σειρά άρθρων για την «Σκοτεινή Συμμαχία»(Dark Alliance) που δημοσιεύτηκε σε τρία μέρη, από τις 18-20 Αυγούστου 1996.


Αυτά επίσης αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Mercury News με πρόσθετες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των εγγράφων που αναφέρονται στην σειρά και των ηχητικών καταγραφών ανθρώπων που αναφέρονται στα άρθρα, γεγονός πρωτοποριακό για το 1996.Το arkwork της ιστοσελίδας έδειχνε τη σιλουέτα ενός ανθρώπου που κάπνιζε κρακ (ΥΓ.1) πάνω από το σήμα της CIA (φωτό).

Τι αποκάλυψε;

Στην εισαγωγή του πρώτου άρθρου αναφέρεται ο βασικός ισχυρισμός της σειράς: «Για το μεγαλύτερο μέρος μιας δεκαετίας, ένα κύκλωμα ναρκωτικών στην Bay Area του San Francisco πουλούσε τόνους κοκαΐνης στις συμμορίες Crips και Bloods του Λος Άντζελες και διοχέτευε εκατομμύρια κερδών από ναρκωτικά σ’ έναν Λατινο-αμερικάνικο αντάρτικο στρατό (σ.σ: στους Κόντρας από την Νικαράγουα) που διευθυνόταν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (σ.σ: CIA) των ΗΠΑ».

Αυτό το κύκλωμα ναρκωτικών «άνοιξε την πρώτη οδό εφοδιασμού μεταξύ των Κολομβιανών καρτέλ κοκαΐνης και των μαύρων γειτονιών του Λος Άντζελες» και ως αποτέλεσμα «η κοκαΐνη που πλημμύρισε βοήθησε να πυροδοτηθεί η έκρηξη του κρακ στην αστική Αμερική»

Για να το δείξει αυτό, η σειρά επικεντρώθηκε σε τρεις άνδρες: τον Ricky Ross, τον Oscar Danilo Blandón και τον Norwin Meneses. Ο Ross ήταν μεγαλέμπορος ναρκωτικών του Λος Άντζελες. Ο Blandón και ο Meneses ήταν Νικαραγουανοί που έφερναν λαθραία ναρκωτικά στις Η.Π.Α. και προμήθευαν εμπόρους όπως ο Ross.


Αφού παρουσίασε αυτούς τους τρεις, το πρώτο άρθρο αναφερόταν κυρίως στον Blandón και τον Meneses και τη σχέση τους με τους Κόντρας και τη CIA. Μεγάλο μέρος του άρθρου υπογράμμιζε την αποτυχία των Αρχών να τους ασκήσουν διώξεις και υπονοούσε ότι αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις διασυνδέσεις τους με τους Κόντρας και τη CIA.

Το δεύτερο άρθρο περιέγραφε το υπόβαθρο του Blandón και πώς ξεκίνησε τη λαθραία μεταφορά κοκαΐνης για να υποστηρίξει τους Κόντρας. Ο Meneses, ένας καθιερωμένος λαθρέμπορος και επίσης υποστηρικτής των Κόντρας, έμαθε στον Blandón πώς να εισάγει παράνομα και τον προμήθευε με κοκαΐνη.

Όταν ο Ross ανακάλυψε την αγορά για το κρακ στο Λος Άντζελες, άρχισε να αγοράζει κοκαΐνη από τον Blandón. Η μεγάλη ποσότητα χαμηλής τιμής και υψηλής καθαρότητας κοκαΐνης των Blandón και Meneses «επέτρεψε στον Ross να σαρώσει την αγορά του Λος Άντζελες και να προχωρήσει. Στην μία πόλη μετά την άλλη, οι τοπικοί έμποροι είτε αγόραζαν από τον Ross είτε έμεναν πίσω».

Το τρίτο άρθρο αναφερόταν στις κοινωνικές επιπτώσεις του εμπορίου κρακ, σημειώνοντας ότι είχε διαφορετικές επιπτώσεις στους Αφρο-Αμερικανούς. Αναρωτώμενος τον λόγο για τον οποίο το κρακ έγινε τόσο διαδεδομένο στη μαύρη κοινότητα του Λος Άντζελες, το άρθρο το απέδωσε στον Blandón, χαρακτηρίζοντάς τον ως «Johnny Appleseed (ΥΓ.2) του κρακ στην Καλιφόρνια».

Επίσης, διαπίστωσε ανισότητες στην μεταχείριση από τη δικαιοσύνη μεταξύ μαύρων και λευκών διακινητών, σε αντίθεση με τη μεταχείριση που είχαν οι Blandón και Ross μετά τις συλλήψεις τους για διακίνηση ναρκωτικών. Επειδή ο Blandón συνεργάστηκε με τη υπηρεσία για την καταπολέμηση των ναρκωτικών (DEA), πέρασε μόνο 28 μήνες στη φυλακή, έγινε έμμισθος πληροφοριοδότης της κυβέρνησης και έλαβε μόνιμη άδεια παραμονής.

Ο Ross επίσης αποφυλακίστηκε πρόωρα αφότου συνεργάστηκε σε μια έρευνα για την διαφθορά στην αστυνομία, αλλά ξανασυνελήφθη λίγους μήνες αργότερα σε μια οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Blandón. Το άρθρο υπονοεί ότι αυτό συνέβη ως εκδίκηση για την κατάθεση του Ross στην υπόθεση διαφθοράς.

Οι αντιδράσεις

Το άρθρο τάραξε τα νερά της κατεστημένης δημοσιογραφίας. Οι Washington Post, οι New York Times και οι Los Angeles Times στις αρχές, στα μέσα και στο τέλος Οκτωβρίου αντίστοιχα του 1996, σε άρθρα τους υποβάθμισαν τις αποκαλύψεις του Γουέμπ.

Επίσης υποβάθμισαν σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και ολοκληρωτικά τον ρόλο του Ross στην επιδημία του κρακ που σάρωσε τις ΗΠΑ, και την σχέση των Blandón και Meneses με τους Κόντρας και την CIA.

Η εφημερίδα του Webb, Mercury News, αρχικά τον υποστήριξε αλλά μετά έκανε εσωτερική έρευνα που υποτίθεται ότι έδειξε ότι οι ισχυρισμοί του ήταν αυθαίρετοι. Το γεγονός ότι η εφημερίδα του αμφισβητούσε τις αποκαλύψεις του, προκάλεσε απογοήτευση στον Γουέμπ.

Αργότερα (11 Μαϊου 1997), η εφημερίδα δημοσίευσε την εσωτερική έρευνα που διεξήγαγε και τον Ιούνιο του 1997 ανακοίνωσε στον Γουέμπ την μετακίνησή του από το γραφείο στο Sacramento και του πρότεινε να επιλέξει ανάμεσα στην εργασία στα κεντρικά γραφεία στο Σαν Χοσέ υπό στενότερη δημοσιογραφική επίβλεψη ή στο να γίνει ρεπόρτερ δρόμου στο Cupertino.

Και οι δύο τοποθεσίες απείχαν μεγάλη απόσταση από το σπίτι του στο Σακραμέντο. Ο Webb επέλεξε τελικά το Cupertino, αλλά ήταν δυσαρεστημένος με τις ιστορίες ρουτίνας που κάλυπτε εκεί και τη μεγάλη απόσταση μετακίνησης. Παραιτήθηκε από την εφημερίδα τον Νοέμβριο του 1997.

Οι έρευνες των Αρχών που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις του

Οι αποκαλύψεις του Γουέμπ προκάλεσαν τρεις έρευνες. Η έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης δημοσιεύτηκε στις 23 Ιουλίου 1998. Έκρινε ότι οι ισχυρισμοί που περιέχονται στα αρχικά άρθρα της Mercury News ήταν υπερβολικοί σε σχέση με τα πραγματικά γεγονότα.

Οι ισχυρισμοί ότι οι Blandón και Meneses ήταν υπεύθυνοι για την εισαγωγή κρακ κοκαϊνης στο Νότιο Κεντρικό Λος Άντζελες και την εξάπλωση της επιδημίας κρακ σε ολόκληρη τη χώρα, δεν επιβεβαιώθηκαν από την έρευνα του Υπουργείου.

Αν και διαπίστωσε ότι και οι δύο άνδρες ήταν μεγαλέμποροι ναρκωτικών, και «ένοχοι για πλουτισμό εις βάρος αμέτρητων χρηστών ναρκωτικών» και ότι είχαν συνεισφέρει χρήματα για τους σκοπούς των Κόντρας, δεν διαπιστώθηκε ότι οι δραστηριότητές τους ήταν υπεύθυνες για την επιδημία κρακ κοκαΐνης στο Νότιο Κεντρικό Λος Άντζελες, πόσο μάλλον για την άνοδο του κρακ σε όλη τη χώρα ή για το ότι αποτελούσαν σημαντική πηγή υποστήριξης των Κόντρας».

Η έκθεση αποκαλούσε πολλά από τα ευρήματά της «ενοχλητικά». Διαπίστωσε ότι ο Blandón έλαβε μόνιμη άδεια διαμονής «κατά τρόπο εντελώς ακατάλληλο» και ότι για κάποιο χρονικό διάστημα το Υπουργείο «δεν ήταν βέβαιο αν θα δίωκε τον Meneses ή θα τον χρησιμοποίησε ως συνεργαζόμενο μάρτυρα».

Σχετικά με τα ζητήματα που προέκυψαν από τις πιο σύντομες, παράπλευρες ιστορίες της σειράς άρθρων, διαπίστωσε ότι κάποιοι στην κυβέρνηση «δεν ήταν πρόθυμοι» να κάνουν τον πράκτορα της DEA, Celerino Castillo «να ερευνήσει ανοιχτά» τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο Ilopango στο Ελ Σαλβαδόρ, όπου γίνονταν μυστικές επιχειρήσεις υποστήριξης των Κόντρας και ότι η CIA πράγματι παρενέβη σε υπόθεση που αφορούσε τον λαθρέμπορο Julio Zavala.


Ο Julio Zavala, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης για διακίνηση ναρκωτικών, δήλωσε ότι «προσέφερε 500.000 δολάρια σε δύο ομάδες των Κόντρας με έδρα την Κόστα Ρίκα και ότι η πλειονότητά τους προέρχεται από την διακίνηση κοκαΐνης στην περιοχή Bay Area του Σαν Φρανσίσκο, το Μαϊάμι και τη Νέα Ορλεάνη».

Ωστόσο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτά τα προβλήματα απείχαν πολύ από το να υπάρχει ευρεία χειραγώγηση και διαφθορά του ομοσπονδιακού συστήματος ποινικής δικαιοσύνης που υπονοούνται στους αρχικούς ισχυρισμούς».

Οι αναφορές των ερευνών της CIA και την επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών του Κονγκρέσου απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Γουέμπ.

Σύμφωνα με τον Γουέμπ: «Η κυβερνητική πλευρά της ιστορίας έρχεται μέσω των Los Angeles Times, των New York Times, των Washington Post. Χρησιμοποιούν τον γιγαντιαίο συστημικό Τύπο αντί να πουν κάτι άμεσα.

Εάν δουλεύεις μέσω φιλικών δημοσιογράφων στις μεγάλες εφημερίδες, φαίνεται σαν να το λένε οι New York Times και όχι ένα φερέφωνο της CIA». Στο κεφάλαιο “The Mighty Wurlitzer Plays On”, που έγραψε για μια ανθολογία κριτικών του Τύπου γράφει:

«Αν είχαμε συναντηθεί πριν από πέντε χρόνια, δεν θα βρίσκατε ισχυρότερο υπερασπιστή της βιομηχανίας του Τύπου από μένα… Και μετά έγραψα κάποιες ιστορίες που με έκαναν να συνειδητοποιήσω πόσο λανθασμένη ήταν η ευδαιμονία μου.

Ο λόγος για τον οποίο είχα τόσο ομαλή πορεία για τόσο πολύ καιρό δεν ήταν, όπως είχα υποθέσει, επειδή ήμουν προσεκτικός και επιμελής και καλός στη δουλειά μου… Η αλήθεια ήταν ότι, σε όλα αυτά τα χρόνια, δεν είχα γράψει ο,τιδήποτε αρκετά σημαντικό για να το καταπνίξουν».


Η «αυτοκτονία» με δύο πυροβολισμούς στο κεφάλι

Μετά την παραίτησή του από την Mercury News, ο Γουέμπ δούλεψε στην Νομοθετικό Σώμα της Καλιφόρνια ως ερευνητής. Απολύθηκε τον Φεβρουάριο του 2004 όταν το μέλος της Βουλής της Καλιφόρνια, Φαμπιάν Νούνιεζ ,εκλέχθηκε Προέδρος της τοπικής Βουλής.

Τον Αύγουστο του 2004, εντάχθηκε στην Sacramento News & Review, μια εναλλακτική εβδομαδιαία εφημερίδα, όπου συνέχισε να κάνει ερευνητική δημοσιογραφία. Σ’ ένα από τα τελευταία του άρθρα εξέτασε το “America’s Army”, ένα βιντεοπαιχνίδι σχεδιασμένο από τον στρατό των Η.Π.Α.

Ο Webb βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Carmichael στις 10 Δεκεμβρίου 2004, έχοντας δύο τραυματισμούς από πυροβολισμούς στο κεφάλι. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε αυτοκτονία σύμφωνα με το γραφείο του ιατροδικαστή στην κομητεία του Σακραμέντο.

Αφότου μια τοπική εφημερίδα ανέφερε ότι είχε πεθάνει από πολλαπλούς πυροβολισμούς, το γραφείο του ιατροδικαστή έλαβε τόσες πολλές κλήσεις που ρωτούσαν για τον θάνατο του Webb που ο ιατροδικαστή της κομητείας του Sacramento, Robert Lyons, εξέδωσε μια δήλωση επιβεβαιώνοντας ότι ο Webb είχε αυτοκτονήσει.

Όταν ρωτήθηκε από τοπικούς δημοσιογράφους για το ενδεχόμενο αυτοκτονίας με δύο πυροβολισμούς, ο Lyons απάντησε: «Είναι ασυνήθιστο σε μια υπόθεση αυτοκτονίας να έχουμε δύο πυροβολισμούς, αλλά αυτό έχει συμβεί στο παρελθόν και είναι στην πραγματικότητα μια ξεχωριστή πιθανότητα».

Στις ειδήσεις σημειώθηκε ότι κυκλοφορούσαν εκτενείς φήμες τότε στο Διαδίκτυο ότι ο Webb δολοφονήθηκε ως εκδίκηση για τη σειρά του, «Σκοτεινή Συμμαχία» (Dark Alliance) που δημοσίευσε πριν από οκτώ χρόνια, αλλά η πρώην σύζυγος του Γουέμπ, Susan Bell δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πίστευε ότι ο Webb είχε αυτοκτονήσει.

«Ο τρόπος που ενεργούσε θα ήταν δύσκολο για μένα να πιστέψω ότι ήταν ο,τιδήποτε άλλο παρά αυτοκτονία», είπε. Σύμφωνα με την Bell, ο Webb ήταν για αρκετό καιρό δυσαρεστημένος με την αδυναμία του να βρει δουλειά σε άλλη μεγάλη εφημερίδα. Είχε πωλήσει το σπίτι του την εβδομάδα πριν από το θάνατό του, επειδή δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσει την υποθήκη.


Οι παρακολουθήσεις και οι απειλές

Ο Ricky Ross, μία από τις κύριες πηγές του Γκάρι Γουέμπ, είχε μιλήσει με τον Γκάρι τις ημέρες πριν από το θάνατό του. Ο Γκάρι είπε στον Ρίκι ότι είχε δει άνδρες να μικραίνουν τους σωλήνες έξω από το σπίτι του και ότι προφανώς δεν ήταν διαρρήκτες αλλά «άνθρωποι της κυβέρνησης».

Ο Γουέμπ είπε επίσης στον Ross ότι δεχόταν απειλές για την ζωή του και ότι τον παρακολουθούσαν τακτικά. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο Γουέμπ εργαζόταν πάνω σε μια καινούργια ιστορία σχετικά με τη CIA και τη διακίνηση ναρκωτικών. Ο Γουέμπ περιέγραψε τους άνδρες γύρω από το σπίτι του ως «επαγγελματίες» που πήδησαν από το μπαλκόνι του και το ‘σκασαν όταν αυτός εμφανίστηκε μπροστά τους.

Ο Robert Chambers από τον Βρετανικό Independent έγραψε: «Άκουσα για πρώτη φορά για τον Γουέμπ πριν από οκτώ χρόνια (σ.σ: το 1996)…από τον δημοσιογράφο Paul Moreira, που έχει έδρα το Παρίσι.

Ο Moreira, έμπειρος παραγωγός ειδήσεων για το Canal Plus, ήταν γνωστός για το θάρρος και την ανεξαρτησία του μυαλού στα ρεπορτάζ του για το εξωτερικό και πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Le Monde ως «ο Τσε Γκεβάρα των ειδησεογραφικών μέσων».

Λίγο πριν φύγω για το Σακραμέντο, ο Μορέιρα, που γνώριζε τον Webb, μου έδειξε βίντεο που δεν είχε μεταδοθεί που δείχνει τον Γάλλο δημοσιογράφο να τηλεφωνεί σε έναν σχολιαστή σε μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, ρωτώντας τον για το θάνατο του Γουέμπ».


«Είπα στον Gary να μην πλησιάσει αυτή την ιστορία», απαντά η πηγή του, με συναισθηματική φωνή. «Δεν καταλαβαίνετε τη δύναμη αυτών των ανθρώπων», προσθέτει, αναφερόμενος στις Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Μην με παραθέσετε (σ.σ: quote), μην με παραθέσετε σε τίποτα».

«Ακούγεσαι πολύ φοβισμένος», παρατηρεί ο Μορέιρα.

« Φοβάμαι», απαντάει η φωνή. «Κοίτα τι συνέβη στον Γκάρι Γουέμπ. Κάνε κάτι άλλο στη ζωή σου», λέει η φωνή. «Κάτι που να το απολαμβάνεις».

Την 1η Δεκεμβρίου 2005, η Charlene Fessa συνομίλησε με τον Ted Gunderson για το θάνατο του Webb. Ο κ. Gunderson είναι συνταξιούχος πράκτορας του FBI ο οποίος είχε μια διακεκριμένη καριέρα στο FBI για πάνω από 27 χρόνια.

Πριν από τη συνταξιοδότησή του το 1979, ο κ. Gunderson ήταν «ανώτερος ειδικός πράκτορας» με ετήσιο προϋπολογισμό 22 εκατομμυρίων δολαρίων και περισσότερους από 700 υπαλλήλους υπό την ευθύνη του.

Ο Gunderson δήλωσε: «Η ειδικότητά μου είναι να αναλύω και να κάνω αναπαράσταση στις σκηνές του εγκλήματος». 

Είπε: «ο Gary Webb ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ». Αυτός (σ.σ: ο Webb) αντιστάθηκε στον πρώτο πυροβολισμό (σ.σ: στο κεφάλι, που διέφυγε από το σαγόνι), οπότε ξαναπυροβολήθηκε με τη δεύτερη βολή να πηγαίνει μες στο κεφάλι (σ.σ: μυαλό)».

Η Fessa ρώτησε τον Gunderson αυτό που σκέφτηκε σχετικά με τις «δύο βολές» στη θεωρία αυτοκτονίας στο κεφάλι, που θέλει τον Webb «απλά να έχασε» στο σημάδι το μυαλό του στον πρώτο πυροβολισμό, οπότε έπρεπε να πυροβολήσει ξανά τον εαυτό του, αυτή τη φορά χτυπώντας με επιτυχία το μυαλό με ένα περίστροφο 38 χιλιοστών. Χωρίς ενδοιασμό, ο Gunderson αναφώνησε: «αδύνατο!»


ΥΓ.1: Είδος free base κοκαϊνης που καπνίζεται. O όρος “free base” αναφέρεται στη Χημεία σε ενώσεις που ονομάζονται αμίνες και είναι σε καθαρή μορφή. Οι ουσίες αυτές συχνά είναι πιο σταθερές σε μορφή άλατος και μία από τις πιο συνηθισμένες είναι όταν έχει προσκολληθεί ένα άτομο χλωρίου.

Η κοκαΐνη λοιπόν, που είναι αμίνη, ανεπεξέργαστη, βρίσκεται ενωμένη και με υδρο-χλώριο. Στη δεκαετία του ‘80 ανακαλύφθηκε από τους χρήστες της κοκαΐνης ότι χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο τη συνηθισμένη σόδα του μπακάλη μπορούσαν να πάρουν την κοκαΐνη καθαρή με βάση την αντίδραση: Κοκαΐνη-Η+Cl– + NaHCO3(Σόδα) à Κοκαΐνη + H2O + CO2 + NaCl.

ΥΓ.2: O Johnny Appleseed (πραγματικό όνομα: John Chapman) εισήγαγε την καλλιέργεια του μήλου σε αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ (Πενσυλβάνια, Οχάιο, Ιντιάνα, Ιλινόις, Δυτική Βιρτζίνια, καθώς και στο Οντάριο του Καναδά) με αποτέλεσμα να γίνει θρύλος.

thetruth.gr

https://www.makeleio.gr

Gary Stephen Webb - CIA Gary Stephen Webb - CIA Reviewed by diaggeleas on 7.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.