Οι Εβραίοι Ναζί και η Continental του Λουκά Τσούκαλη

10.000 άτομα σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Πυλώνας της πολεμικής μηχανής των Ναζί υπήρξε η Continental


Η γερμανική εταιρεία Continental, ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής ανταλλακτικών αυτοκινήτου στον κόσμο, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία πολέμου των Ναζί, χρησιμοποιώντας εργάτες σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας για την παραγωγή προϊόντων όπως μάσκες αερίων, αποκαλύπτει έρευνα που παρουσίασε η ίδια η εταιρεία σήμερα.

Η Continental ανέθεσε την ανεξάρτητη αυτή έρευνα στον ιστορικό Πάουλ Έρκερ, ώστε να φωτιστεί το σκοτεινότερο κεφάλαιο της ιστορίας της. Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, δίνεται έτσι μια ευκαιρία σε όλους να μάθουν από το παρελθόν και να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Η έρευνα, που αφορούσε και τις μονάδες VDO, Teves, Phoenix και Semperit, που δεν ανήκαν στην Continental εκείνη την εποχή, αποκαλύπτει τη μετάβαση της εταιρείας από την παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων στον πολεμικό εξοπλισμό.

Η εταιρεία χρησιμοποιούσε 10.000 άτομα σε καθεστώς καταναγκαστικής εργασίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόσο από τις υπό κατοχή περιοχές του Βελγίου και της Γαλλίας όσο και Σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου, αναφέρει η έρευνα που φέρει τον τίτλο «Προμηθευτές του πολέμου του Χίτλερ. Ο όμιλος Continental την εποχή των Ναζί».

Κατά τα τελευταία χρόνια του πολέμου, κρατούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κατασκεύαζαν μάσκες αερίων και η παραγωγή είχε μεταφερθεί σε υπόγειες εγκαταστάσεις με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

Πολλές γερμανικές επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από αυτό το καθεστώς, ενώ χρειάστηκε να φτάσουμε στο έτος 2000 μέχρι να δημιουργήσει η Γερμανία ένα ταμείο αποζημιώσεων για την καταναγκαστική εργασία. Έως το 2007, το ταμείο είχε πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 4,75 δις. ευρώ σε περίπου 1,7 εκατ. θύματα. 

Στη χρηματοδότηση του ταμείου συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Volkswagen, η Deutsche Bank και η Bayer.

Χιλιάδες επιχειρήσεις υποστήριξαν την οικονομία πολέμου του Χίτλερ. Κάποιες χρηματοδοτούσαν τις πολεμικές προσπάθειες, άλλες κατασκεύαζαν όπλα, ή ακόμα και χημικά όπως το Zyklon B, που χρησιμοποιήθηκε στους θαλάμους αερίων.

«Οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να βοηθούν στην διατήρηση της δημοκρατίας», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο διευθύνων σύμβουλος της Continental Έλμαρ Ντέγκενχαρτ, προσθέτοντας ότι η έρευνα θα αποτελέσει βάση για εκπαιδευτικά προγράμματα προώθησης της κοινωνικής ευθύνης και αντιμετώπισης ρατσιστικών και ακραίων απόψεων.

https://www.liberal.gr
Οι Εβραίοι Ναζί και η Continental του Λουκά Τσούκαλη Οι Εβραίοι Ναζί και η Continental του Λουκά Τσούκαλη Reviewed by diaggeleas on 9.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.