MOSSAD


Ισραήλ-Mossad


Πολιτικό παιχνίδι με στόχο την αποτροπή επανεμφάνισης του “συστήματος Νετανιάχου” ή υπόθεση που έχει ουσία και θα οδηγήσει σε εξελίξεις στο Ισραήλ; Σε κάθε περίπτωση, η έρευνα που διατάχθηκε εναντίον του πανίσχυρου πρώην επικεφαλής της Mossad (20015-2021), Γιόσι Κοέν, “δεξιού χεριού” του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το αν αποδέσμευσε απόρρητες πληροφορίες σε επί διετία φερόμενη ως ερωμένη του αεροσνοδό, είναι φυσιολογικό να ταράζει τα νερά στο Ισραήλ. Μια χώρα στην οποία δεν έχει επανέλθει ακόμα η ηρεμία, μετά τη σύγκρουση στη Γάζα, ενώ και το βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, μοιάζει να διέρχεται περίοδο αφύπνισης…

Ο Γιόσι Κοέν, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ήταν επί δεκαετίες στέλεχος της Mossad (35 χρόνια, αποχώρησε το 2013 προσωρινά για να αναλάβει ως επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), που κατάφερε να ανελιχθεί στην κορυφή της ηγεσίας της. Προηγουμένως υπηρέτησε ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών στην ισραηλινή Αεροπορία.

Η ουσία είναι ότι η φερόμενη ως εξωσυζυγική σχέση διήρκεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγός της διαβόητης ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας εξωτερικού. Δεδομένου μάλιστα ότι το όνομά του έχει ακουστεί ευρέως για την ηγεσία του δεξιού κόμματος Λικούντ στο Ισραήλ, σε συνδυασμό με την καλή φήμη που τον συνοδεύει και αφορά την αποτελεσματικότητά του, θα πρέπει να διερευνηθεί το αν και κατά πόσον η πρωτοβουλία έχει και πολιτικά “χαρακτηριστικά”.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, Ο Γιόσι Κοέν, προς το παρόν τουλάχιστον δεν σκοπεύει να κατέλθει στον πολιτικό στίβο. Πολύ πρόσφατα αποδέχθηκε την πρόταση πολυεθνικής τράπεζας – εταιρίας συμμετοχών με έδρα την Ιαπωνία, να αναλάβει ως επικεφαλής τον επενδυτικό της βραχίονα στο Ισραήλ. η εταιρία εστιάζει και επενδύει εισερχόμενη μετοχικά σε εταιρίες στον οικονομικό, ενεργειακό και τεχνολογικό τομέα.

Η κυβέρνηση Νάφταλι Μπένετ – Γάιρ Λάπιντ δεν στέκεται καλά στα “πόδια” της και πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εκλογών, στο οποίο το Λικούντ θα μπορούσε να επικρατήσει, εάν για παράδειγμα είχε ως επικεφαλής ένα πρόσωπο σαν τον Γιόσι Κοέν. Άρα, οτιδήποτε έρχεται στο φως της δημοσιότητας πλήττοντας τη δημόσια εικόνα του εν λόγω, εξ ορισμού επηρεάζει και το εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ έχει κινητοποιηθεί μετά από επίσημη καταγγελία. Η υπόθεση έχει περάσει στη δικαιοδοσία του Γενικού Εισαγγελέα, Αβιχάι Μάντελμπλιτ που την διερευνά. Ο Κοέν αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες και υπογραμμίζει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν του έχει ζητήσει οτιδήποτε σχετικά με την υπόθεση. Η υπόθεση αυτή δεν φαίνεται πως θα “σβήσει” εύκολα. Οπότε χρήζει παρακολούθησης, με τη δέουσα πάντα επιφύλαξη…

MOSSAD MOSSAD Reviewed by diaggeleas on 21.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.