ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Osman Mehmedagić


Βοσνία: Συνελήφθη ο αρχικατάσκοπος για ξέπλυμα χρήματος


Κινητικότητα στο πλαίσιο καταπολέμισης της διαφθοράς, του βασικού τομέα που εντοπίζει off-balance η ΕΕ στη βαλκανική χώρα. Οι αρχές της Βοσνίας Ερζεγοβίνης συνέλαβαν τον αρχηγό της Υπηρεσίας Πληροφοριών, για ένα πλέγμα κατηγοριών που σχετίζεται με τη διαφθορά.

Η σύλληψη του Οσμάν Μεχμεντάγκιτς, έρχεται αμέσως μετά τα όχι ενθαρρυντικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Αν και ευθεία σύνδεση μεταξύ των δύο δεν προκύπτει, η αλήθεια είναι ότι η ΕΕ ανέκαθεν επένδυε πολιτικά στην τακτική της κινητροδότησης των υπό ένταξη χωρών.

Από πολιτική σκοπιά., η σύμπτωση αυτή φέρει σαφή μηνύματα τόσο για το εσωτερικό της χώρας όσο και διεθνώς. Η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης επιχειρεί να πείσει για την ισχυρή πολιτική βούληση στην προώθηση της κάθαρσης. Παράλληλα όμως θέλει να καταστήσει σαφές ότι η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Οικογένεια είναι αναπόδραστη.

Θέτοντας εκτός εικόνας έναν τόσο ισχυρό παράγοντα, η κυβέρνηση της Βοσνίας Ερζεγοβίνης επιδεικνύει αποφασιστικότητα και ότι απολαμβάνει της στήριξης της ΕΕ.

Με αυτό τον τρόπο, η Βοσνία -όπως και όλα τα Δυτικά Βαλκάνια το τελευταίο διάστημα- επιδιώκει να δείξει μια «καθαρή» εικόνα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ, εξαπολύοντας τη δική της επιχείρηση «καθαρών χεριών» μετά την Αλβανία, με στόχο την προσέγγιση της με την Ευρώπη.

Οι αντιδράσεις στο εσωτερικό; Αυτές μένει να εκδηλωθούν.

Η σύλληψη

Οι εισαγγελικές αρχές του Σεράγεβο εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης, το οποίο υλοποίησε η αστυνομία, για τη σύλληψη του Αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Οσμάν Μεχμεντάγκιτς. Στο κατηγορητήριο περιγράφεται η δράση του ως “νονού”, καθώς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας με στόχο την κάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων.

Ο αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βοσνίας συνελήφθη την Τετάρτη από αξιωματούχους του υπουργείου εσωτερικών ωε ύποπτος για κατάχρηση εξουσίας.

Όπως ανακοίνωσε η Εισαγγελία, κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας, την οποία διέπραξε με την πλαστογράφηση εγγράφων, με σκοπό την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μεχμεντάγκιτς εμπλέκεται σε σκάνδαλο κατάχρησης της θέσης του καθώς έχει συλληφθεί και στο παρελθόν. 

Παρόλα αυτά αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες.


~~~~~~~~~~~~~


Όταν η Εισαγγελία της B&H λάβει γραπτό αντίγραφο της ετυμηγορίας, θα υποβάλει ένσταση εντός της νόμιμης προθεσμίας, δήλωσε ο Boris Grubešić, εκπρόσωπος της Εισαγγελίας B&H.



ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Osman Mehmedagić ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ: Osman Mehmedagić Reviewed by diaggeleas on 21.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.