ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ "ΜΙΤ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Aξιωματικοί της MIT συμμετείχαν στη διακίνηση ναρκωτικών


«Μια διεξοδική έρευνα στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, Άγκυρα, στις αρχές του 2014, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματικοί της Υπηρεσίας Πληροφοριών της MİT, συμμετείχαν στη διακίνηση ναρκωτικών και στη μεταφορά ξένων μαχητών και κλεμμένων οχημάτων σε τζιχαντιστές στη Συρία», γράφει σε άρθρο του, ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ*.

Η εμπιστευτική έρευνα που διεξήγαγαν οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας σχετικά με τις δραστηριότητες των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και μια συμμορία κλεπτών στην Άγκυρα, εξέθεσε επτά πράκτορες της MİT, οι οποίοι παράνομα μετέφεραν ναρκωτικά και κλεμμένα οχήματα σε ομάδες τζιχαντιστών υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η παράνομη επιχείρηση ήταν κατάφωρη παραβίαση δεκάδων τουρκικών ποινικών νόμων καθώς και δεσμεύσεων της κυβέρνησης του Ερντογάν, βάσει διεθνών συνθηκών στις οποίες η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος.

Οι αξιωματικοί των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών που εργάζονταν στη Διοίκηση Χωροφυλακής στην επαρχία της Άγκυρας, παρακολουθούσαν μια συμμορία που έκλεβε αυτοκίνητα – κυρίως φορτηγάκια με καρότσα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης στην πλατφόρμα τους, πολυβόλου που είναι ένα δημοφιλές για τους τζιχαντιστές στη Συρία, όπλο.

Η συμμορία συμμετείχε επίσης στη διακίνηση ναρκωτικών. Οι εμπιστευτικές πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σημειώνουν ότι υπάλληλοι τους είχαν εμπλακεί στη μετακίνηση αλλοδαπών μαχητών μέσω της Τουρκίας στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονταν από τους τζιχαντιστές.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, στο πλαίσιο της έρευνας της Χωροφυλακής, τα τουρκικά δικαστήρια στην Άγκυρα εξουσιοδότησαν για την παρακολούθηση 42 κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνταν από 29 άτομα, τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως ύποπτα. Παρά του ότι τα άτομα εντοπίσθηκαν, δεν συνελήφθησαν επειδή ήταν υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών.

Το σκάνδαλο προκάλεσε αρκετές έρευνες, προτού ο Ερντογάν το αντιληφθεί και προσπαθήσει να ελέγξει τη δημοσιοποίηση στοιχείων. Η κυβέρνηση αμέσως εξέδωσε διαταγή για την αποφυγή διαρροών από την υπόθεση αλλά πολλά έγγραφα κατέληξαν σε χέρια δημοσιογράφων έρευνας, όπως εγώ, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Θα καταλήξει ο συντάκτης του άρθρου:

Ο Ερντογάν μπορεί να σκέπτεται ότι το παιχνίδι γύρισε προς όφελός του βραχυπρόθεσμα, αλλά θα απονεμηθεί η δικαιοσύνη όταν μια ημέρα το κράτος δικαίου αποκατασταθεί στην Τουρκία.

Ίσως, κληθεί να λογοδοτήσει σε ένα διεθνές δικαστήριο για τα εγκλήματα που διέπραξε αυτός και οι συνεργάτες του εναντίον πολιτών άλλων χωρών, προμηθεύοντας τις τρομοκρατικές ομάδες των τζιχαντιστών στη Συρία.

ΠΗΓΗ: Βαλκανικό Περισκόπιο

****************

ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ "ΜΙΤ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΕΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

Διεθνής κόμβος ναρκωτικών η Τουρκία: Η Δίωξη Ναρκωτικών της χώρας επιβεβαιώνει τον αρχινονό Σεντάτ Πεκέρ

Η Τουρκία έχει γίνει ενδιάμεσος σταθμός για μια νέα διαδρομή διακίνησης κοκαΐνης από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Δίωξη Ναρκωτικών της Τουρκίας, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας σε ένα βαθμό τους ισχυρισμούς του αρχινονού της Τουρκίας, Σεντάτ Πεκέρ, που ήρθαν στο φως με το νέο μαγνητοσκοπημένο του βίντεο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή το πρωί.
 
Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των περιστατικών με θέμα την κοκαΐνη μειώθηκε στη χώρα, ενώ σημειώθηκε αύξηση της κοκαΐνης που κατασχέθηκε από Τούρκους αξιωματούχους, ανέφερε το υπουργείο, επικαλούμενο μια ετήσια έκθεση.

Αυτός είναι ένας από τους δείκτες που δείχνουν ότι η Τουρκία γίνεται χώρα "διέλευσης" στη διακίνηση κοκαΐνης, ανέφερε.  

Η έκθεση έρχεται αφότου οι αρχές του Παναμά δέσμευσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ένα εμπορευματοκιβώτιο που έκρυβε 616 πακέτα κοκαΐνης κρυμμένα σε θηκές για μπανάνες με πλου από τον Ισημερινό προς ένα λιμάνι της Μερσίνας, στη νότια Τουρκία, σύμφωνα με την Εθνική Αεροναυτική Υπηρεσία της χώρας της Κεντρικής Αμερικής ( SENAN ).

Η δημοσίευση ήρθε αφότου ο Σεντάτ Πεκέρ σε ένα από τα βίντεό του είχε ισχυριστεί ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εμπλέκονται στο περιστατικό με την κατάσχεση μεγάλης ποσότητας κοκαΐνης από την Κολομβία, πέρυσι. Οι αρχές της Κολομβίας τον Ιούνιο του 2020 κατάσχεσαν 4,9 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι Buenaventura, που προορίζονταν για την Τουρκία.

Τα ναρκωτικά που κατασχέθηκαν στην αστυνομική επιχείρηση αξίζουν περίπου 265 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Κολομβίας, Κάρλος Χόλμεσ Τρουχίγιο.

Στο τελευταίο του βίντεο, ο Σεντάτ Πεκέρ, εμπλέκει τον γιο του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με τη ανακάλυψη και δημιουργία νέων οδών για τα ναρκωτικά, από τη Βενεζουέλα μέσω Κολομβίας.

Ο αριθμός περιστατικών που σχετίζονται με κοκαΐνη στην Τουρκία ήταν περίπου 3.886 το 2007, μειώθηκε σε 2.573 το 2020, ανέφερε η τουρκική αστυνομική έκθεση. 

Αυτό, την ώρα που η κατασχεθείσα κοκαΐνη στη χώρα αυξήθηκε από 1.485 σε 1.961 κιλά κατά την ίδια χρονική περίοδο, σύμφωνα με την έκθεση.

Πέτρος Κράνιας
https://www.capital.gr/
ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ "ΜΙΤ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ "ΜΙΤ" Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Reviewed by diaggeleas on 25.6.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.