ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ - Steven Karch


Steven Karch: ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης δηλητηριάστηκε


Όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή» της Κυριακής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Aμερικανού Steven Karch και του Έλληνα Θεόδωρου Βουγιουκλάκη, τεχνικών συμβούλων της οικογένειας στην υπόθεση, ο θάνατος του 39χρονου τότε Τσαλικίδη, λίγες μόλις ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου των υποκλοπών, το 2005.

«Το πιο πιθανό σενάριο, βάσει των στοιχείων, είναι ότι ο Κωνσταντίνος Τσαλικίδης δηλητηριάστηκε και εν συνεχεία, αφού είχε επέλθει ο θάνατος, τοποθετήθηκε σε θέση απαγχονισμού. Δεν διακρίνονται χαρακτηριστικά σημεία που να επιβεβαιώνουν με ασφαλή τρόπο την εκδοχή της αυτοκτονίας και να αποκλείουν εκείνη της ανθρωποκτονίας», αναφέρουν οι δύο ιατροδικαστές.

Ο Steven Karch, καθηγητής Ιατροδικαστικής στις ΗΠΑ και μέλος του Βασιλικού κολεγίου Εγκληματολογίας του Λονδίνου, είναι σαφής:

«Δεν υπάρχουν στοιχεία βίαιου στραγγαλισμού και δεδομένης της απουσίας τραυμάτων η ανθρωποκτονία διά απαγχονισμού μάλλον θα πρέπει να αποκλειστεί. Η υπόθεση έχει διάφορες παραλείψεις. Η αυτοψία είναι πλημμελής. Το χρώμα του προσώπου είναι κανονικό, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος είχε επέλθει πριν από το κρέμασμα, δεν υπήρχε συγκέντρωση αίματος στα κάτω άκρα, γεγονός που αμφισβητεί έντονα τη θεωρία του απαγχονισμού. Το σημάδι της αύλακας είναι σε θέση που συνηγορεί περισσότερο υπέρ του στραγγαλισμού παρά υπέρ της αυτοκτονίας. Δεν υπάρχουν σημάδια και εκδορές στο λαιμό, τα οποία παρατηρούνται όταν τα θύματα αυτοκτονούν διά απαγχονισμού, ούτε υπάρχουν τραυματισμοί μαλακών μορίων».

«Μπορούσε το θύμα να κάνει τον περίπλοκο κόμπο που εμφανίζεται στη θηλιά;», διερωτάται ο ίδιος, σημειώνοντας, πως «δεν έγινε πλήρης τοξικολογική εξέταση και αυτό είναι πολύ σοβαρή παράλειψη. Υπάρχουν πολλά δηλητήρια που δεν εντοπίζονται από τα τεστ ρουτίνας. Κατόπιν αυτών θα πρέπει να ερευνηθεί το ενδεχόμενο της δολοφονίας. Το πιο πιθανό σενάριο, βάσει των στοιχείων, είναι ότι το θύμα δηλητηριάστηκε και εν συνεχεία –αφού είχε επέλθει ο θάνατος– τοποθετήθηκε σε θέση απαγχονισμού».

«Η εικόνα του προσώπου δεν συνάδει με τον απαγχονισμό και, συν τοις άλλοις, δεν παρατηρείται προβολή της γλώσσας του έρκους των οδόντων, που αποτελεί στοιχείο απαγχονισμού. Δεν αναζητήθηκαν τα ευρήματα που θα διέκριναν εκ του ασφαλούς την εν ζωή από μια μετά θάνατον απαιώρηση του σώματος. Υπάρχουν όμως στοιχεία που δεν επιτρέπουν την υιοθέτηση μιας ασφαλούς εκδοχής για τον θάνατο του Τσαλικίδη και οπωσδήποτε αυτής της αυτοκτονίας», σημειώνει ο κ. Βουγιουκλάκης.


VODAFONE GATE ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ INTRACOM



«Η υπόθεση Τσαλικίδη να μην παραμείνει ένοχο μυστικό»

Ορμώμενοι από τα νέα στοιχεία, τις επόμενες ημέρες, η οικογένεια Τσαλικίδη αναμένεται να ζητήσει την ανάσυρση της υπόθεσης από το αρχείο, ώστε η υπόθεση να διερευνηθεί ως ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, ενώ οι συνήγοροι της οικογένειας, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος, αναμένεται να ζητήσουν τα αρχεία του από τη Vodafone τα αρχεία του, τα οποία όπως επισημαίνουν «έχουν παρανόμως παρακρατηθεί».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες, οι δικηγόροι και συγγενείς του Κώστα Τσαλικίδη, ο κ. Κωνσταντόπουλος, ανέφερε πως «στη μέχρι σήμερα διαδρομή της έρευνας δεν συνδέθηκαν και δεν αξιοποιήθηκαν τα στοιχεία του φακέλου “Θάνατος Τσαλικίδη”, μίας υπόθεσης στην οποία, σύμφωνα με τον τότε εισαγγελέα Διώτη, υπάρχει αιτιώδης συνάφεια θανάτου και υποκλοπών».

Ο ίδιος μάλιστα έκανε έκκληση «να μην παραμείνει ο θάνατός του ένοχο μυστικό», ενώ έδειξε στους παρόντες και το σκοινί, με το οποίο κρεμάστηκε.

«Για να σας δώσω ένα χειροπιαστό δείγμα του ότι δεν έγιναν στοιχειώδεις ενέργειες που έπρεπε να γίνουν για την διερεύνηση της αλήθειας αυτής της κρίσιμης υπόθεσης, σας δείχνω ότι ακόμα και το σκοινί, το πειστήριο του εγκλήματος, βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας και όχι όπως θα έπρεπε στο φάκελο της δικογραφίας προκειμένου να διερευνάται συστηματικά από την πρώτη στιγμή», ενώ πρόσθεσε πως όλα τα πειστήρια του εγκλήματος, δείγμα δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA διερευνήθηκαν από τους δικηγόρους και όχι την Ελληνική αστυνομία όπως θα έπρεπε να έχει γίνει.

https://filopatria.wordpress.com/
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ - Steven Karch ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ - Steven Karch Reviewed by diaggeleas on 22.6.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.