SIBEL EDMONDS: ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ


ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΥΞΕΙΣ ΗΠΑ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΙΣΡΑΗΛ – ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΗ ΣΙΜΠΕΛ ΕΝΤΜΟΝΤΣ;

Η μαρτυρία της φιμωμένης πληροφοριοδότριας καταγράφηκε.

Του Philip Giraldi (1η Νοεμβρίου, 2009)

Αναδημοσίευση από το The American Conservative


Η Σιμπέλ Έντμοντς έχει μία ιστορία να πει. Πήγε να εργαστεί ως μεταφράστρια Τουρκικών και Φαρσί (Περσικά) για το FBI πέντε ημέρες μετά την 9/11. Μέρος της δουλειάς της ήταν να μεταφράζει και να μεταγράφει τις ηχογραφημένες συνομιλίες μεταξύ υπόπτων Τούρκων πρακτόρων και των Αμερικανών επαφών τους. Τον Απρίλιο του 2002 απολύθηκε από το FBI όταν διατύπωσε ανησυχίες ότι μία από τις μεταφράστριες στο τμήμα της ήταν μέλος μιας Τουρκικής οργάνωσης που βρισκόταν υπό έρευνα για δωροδοκία ανωτέρων κυβερνητικών αξιωματούχων και μελών του Κογκρέσου, για διακίνηση ναρκωτικών, για παράνομη πώληση όπλων, για ξέπλυμα χρημάτων και για διάδοση πυρηνικών όπλων. Έκανε έκκληση για την απόλυσή της αλλά αυτό που την ανησύχησε περισσότερο ήταν ότι δεν έγινε καμία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η διαφθορά που εντόπισε.

H έκθεση ενός γενικού επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Έντμοντς ως «αξιόπιστους», «σοβαρούς» και ότι «χρήζουν διεξοδικής και προσεκτικής εξέτασης από το FBI». Προεξέχοντα μέλη της Δικαστικής Επιτροπής της Γερουσίας, ο Pat Leahy (Δημοκρατικός-Βέρμοντ) και ο Chuck Grassley (Ρεπουμπλικανός-Αϊόβα) την στήριξαν δημόσια. Η εκπομπή «60 Minutes» ξεκίνησε μια έρευνα βάσει των ισχυρισμών της και τους βρήκε βάσιμους. Κανείς δεν διέψευσε ποτέ καμία από τις αποκαλύψεις της Έντμοντς, η οποία ισχυρίζεται ότι μπορούν να επαληθευτούν από τα αρχεία της έρευνας του FBI.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης επί των ημερών του John Ashcroft, [Τζον Άσκροφτ] επιβεβαίωσε την ειλικρίνεια των λεγομένων της Έντμοντς με έναν ύπουλο ελιγμό επικαλούμενο δύο φορές το Προνόμιο των Κρατικών Μυστικών έτσι ώστε να μην αποκαλύψει αυτά που γνώριζε. Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών [ACLU] την αποκάλεσε «τo πιο φιμωμένο πρόσωπο στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.»

Όμως, στις 8 Αυγούστου κατάφερε τελικά να καταθέσει ενόρκως σε μια δικαστική υπόθεση που ξεκίνησε στο Οχάϊο και συμφώνησε σε μια συνέντευξη με το The American Conservative με θέμα αυτή τη μαρτυρία. Αυτό που ακολουθεί είναι η δική της κατάθεση την οποία κάποιοι θεωρούν την πιο απίστευτη ιστορία διαφθοράς και αθέμιτης άσκησης επιρροής των τελευταίων ετών. Όπως η ίδια η Σιμπέλ το θέτει, «Εάν αυτό το έγραφε κάποιος σαν ένα μυθιστόρημα, κανείς δεν θα το πίστευε.»

********

ΦΙΛΙΠ ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Ενδιαφερόμαστε πολύ να μάθουμε για την τετράωρη κατάθεσή σας στην υπόθεση που αφορά τους ισχυρισμούς ότι η Γερουσιαστής Jean Schmidt [Ζαν Σμιντ] δέχτηκε χρήματα από την τουρκική κυβέρνηση με αντάλλαγμα πολιτικές διευκολύνσεις. Για πρώτη φορά παρουσιάσατε πληθώρα ονομάτων και στοιχείων τα οποία καταγράφηκαν και δώσατε όρκο επιβεβαιώνοντας ότι η κατάθεσή σας ήταν αληθής.

Βασικά, σκιαγραφείτε ένα σχέδιο διαφθοράς που συμπεριλαμβάνει υπαλλήλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου και πράκτορες ξένων κυβερνήσεων. Αυτοί οι πράκτορες ήταν σε θέση να αποκτήσουν πληροφορίες οι οποίες είτε χρησιμοποιήθηκαν απ' ευθείας από τις ξένες κυβερνήσεις ή πωλήθηκαν σε τρίτους όπου τα έσοδα χρησιμοποιούνταν συχνά ως δωροδοκίες για να γεννούν περαιτέρω διαφθορά. Ας ξεκινήσουμε με τον πρώτο ανώτερο κυβερνητικό υπάλληλο που προσδιορίσατε, τον Marc Grossman [Μαρκ Γκρόσμαν], τότε, τον τρίτο στη σειρά αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Marc Grossman

ΣΙΜΠΕΛ ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Κατά τη διάρκεια της εργασίας μου με το FBI, ένα από τα σημαντικότερα επιχειρησιακά αρχεία στο οποίο έκανα μεταγραφή και μετάφραση ξεκινούσε από τα τέλη του 1996 και συνέχιζε μέχρι το 2002, όταν έφυγα από την Υπηρεσία. Επειδή το FBI δεν είχε τούρκους μεταφραστές αυτοί οι φάκελοι είχαν αρχειοθετηθεί αλλά θεωρούνταν πολύ σημαντικές επιχειρήσεις. Ως μέρος της προεργασίας ενημερώθηκα σχετικά με τους λόγους για τους οποίους αυτές οι επιχειρήσεις είχαν ξεκινήσει και ποιοι ήταν οι στόχοι τους.

Ο Γκρόσμαν παρουσίασε ενδιαφέρον από την αρχή του φακέλου όταν ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, [1994-1997] τότε που είχε εμπλακεί προσωπικά με πράκτορες τόσο της τουρκικής κυβέρνησης όσο και ύποπτων εγκληματικών ομάδων. Είχε επίσης ύποπτη επαφή με μια σειρά επισήμων και μη επισήμων Ισραηλινών. Ο Γκρόσμαν απομακρύνθηκε από την Τουρκία ξαφνικά κατά τη διάρκεια ενός σκανδάλου γνωστό από τα ΜΜΕ ως «Σουσουρλούκ». Σε αυτό το σκάνδαλο είχαν αναμειχθεί μία σειρά ‘υψηλόβαθμων’ εγκληματιών και ανώτερων αξιωματούχων του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με τους οποίους είχε έλθει σε επαφή.

Ένα άλλο άτομο που εργαζόταν για τον Γκρόσμαν, ο Επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Douglas Dickerson [Ντάγκλας Ντίκερσον], απομακρύνθηκε επίσης από την Τουρκία και στάλθηκε στη Γερμανία. Όταν αυτός και η τουρκάλα σύζυγός του Μελέκ Καν επέστρεψαν στις ΗΠΑ, αυτός πήγε να εργαστεί για τον Douglas Feith [Ντάγκλας Φέϊθ] και η σύζυγός του προσλήφθηκε ως μεταφράστρια από το FBI. 

Οι καταγγελίες μου για τη σύνδεσή της με τουρκικά λόμπυ οδήγησαν στην τελική απόλυσή μου.

O Γκρόσμαν και o Ντίκερσον αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα επειδή είχε ξεκινήσει μια μεγάλη έρευνα στην Τουρκία. Ειδικοί εισαγγελείς διορίστηκαν και η υπόθεση κοσμούσε τους τίτλους των εφημερίδων στην Αγγλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και σε ορισμένες Βαλκανικές χώρες, διότι οι εγκληματικές ομάδες βρέθηκαν να είναι ενεργές σε όλα αυτά τα μέρη. Ένα πρωταγωνιστικό πρόσωπο του σκανδάλου, ο Mehmet Eymür [Μεχμέτ Εϋμούρ], ηγούνταν μιας μεγάλης παραστρατιωτικής ομάδας για την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών. 


Για να μην καταθέσει, η τουρκική κυβέρνηση έστειλε τον Εϋμούρ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου εργάστηκε για οκτώ μήνες ως επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον. Αργότερα έγινε πολίτης των ΗΠΑ και τώρα ζει στο McLean της Βιρτζίνια. Η κεντρική φιγούρα σε αυτό το σκάνδαλο ήταν ο Abdullah Catli [Αμπντουλάχ Τσατλί]. Το 1989 και ενώ ήταν ο «πιο καταζητούμενος» από την Ιντερπόλ, ήρθε στις ΗΠΑ, πήρε άδεια παραμονής και εγκαταστάθηκε στο Σικάγο απ’ όπου συνέχισε τη διεξαγωγή των επιχειρήσεών του μέχρι το 1996.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή ο Γκρόσμαν σε αυτό το σημείο έρχεται πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανταμείβεται με την τρίτη υψηλότερη θέση στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ και φέρεται να χρησιμοποιεί αυτή τη θέση για να κάνει χάρες στα «τουρκικά συμφέροντα» – για την τουρκική κυβέρνηση και για πιθανά εγκληματικά συμφέροντα· μερικές φορές, τα δύο συγκλίνουν. Το FBI έχει επίγνωση των δραστηριοτήτων του και ακούει τις τηλεφωνικές του κλήσεις. Όταν κάποιος που είναι Τούρκος καλεί τον Γκρόσμαν, το FBI παρακολουθεί τα τηλεφωνήματα αυτού του ατόμου και όταν ο Τούρκος καλέσει ένα φίλο που είναι Πακιστανός ή Αιγύπτιος ή Σαουδάραβας παρακολουθεί και όλες αυτές τις επαφές διευρύνοντας το δίκτυο.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Σωστά.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Με αποτέλεσμα ο Γκρόσμαν να λάβει χρήματα. Σε μία περίπτωση, είπατε ότι ένας συνάδελφος του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ πήγε να πάρει μία τσάντα με χρήματα..

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: $ 14,000

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Τι είδους πληροφορίες έδινε ο Γκρόσμαν στις ξένες χώρες; Έδινε βοήθεια σε ξένα άτομα που διείσδυσαν στα εργαστήρια και στις αμυντικές εγκαταστάσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ όπως έχει αναφερθεί; Έχει επίσης αναφερθεί ότι ήταν η επαφή μίας ομάδας μελών του Κογκρέσσου που έγιναν, κατά μία έννοια, οι στόχοι που θα προσλαμβάνονταν ως «μεσάζοντες επιρροής.»

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι, αυτό είναι σωστό. Ο Γκρόσμαν βοήθησε τις τουρκικές και ισραηλινές επαφές του άμεσα και επίσης διευκόλυνε την πρόσβαση στα μέλη του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για τους δικούς τους λόγους ή θα μπορούσαν να δωροδοκηθούν για συνεργασία. Το κορυφαίο πρόσωπο που αποκτούσε απόρρητες πληροφορίες ήταν ο Tom Lantos [Τομ Λάντος], μέλος του Κογκρέσου. 


Ένας συνεργάτης του Lantos, ο Alan Makovsky [Άλαν Μακόβσκυ] εργαζόταν πολύ στενά με τον Δρ Sabri Sayari στο Πανεπιστήμιο Georgetown, ο οποίος πιστεύεται ευρέως ότι είναι Τούρκος κατάσκοπος. Ο Λάντος έδινε στον Μακόβσκυ άκρως απόρρητα έγγραφα τα οποία αποκτούσε κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στα θέματα άμυνας για να τα περάσει στο Ισραήλ, επειδή ο Μακόβσκυ εργαζόταν επίσης για την Αμερικανο – Ισραηλινή Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων (AIPAC).

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Ο Μακόβσκυ τώρα εργάζεται στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, ένα φιλοϊσραηλινό think tank.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι, ο Λάντος εκείνον τον καιρό ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ στο Κογκρέσο. Η AIPAC έπαιρνε τις πληροφορίες που αφορούσαν το Ισραήλ και τις υπόλοιπες τις έδινε στους Τούρκους συνεργάτες της. Οι Τούρκοι μετά κοιτούσαν τα περισσεύματα, έπαιρναν ό,τι ήθελαν και στη συνέχεια προσπαθούσαν να πουλήσουν τα υπόλοιπα. Αν υπήρχε κάτι σχετικό με το Πακιστάν θα επικοινωνούσαν με τον υπεύθυνο της Υπηρεσίας Πληροφοριών του Πακιστάν (ISI) στην πρεσβεία και θα του έλεγαν, «Έχουμε αυτό και αυτό, ας καθίσουμε να μιλήσουμε.» Και θα το πουλούσαν στους Πακιστανούς.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Η ISI έχει συνδεθεί με το πακιστανικό πρόγραμμα διάδοσης πυρηνικών όπως και με την Αλ-Κάίντα και τους Ταλιμπάν.

Δηλαδή το FBI παρακολουθούσε αυτές τις επαφές που ξεκινούσαν από μέλος του Κογκρέσσου προς το βοηθό του, προς ένα αλλοδαπό φυσικό πρόσωπο που συνδέεται πληροφοριακά με άλλους πληροφοριοδότες οι οποίοι βρίσκονται σε διαφορετικές πρεσβείες στην Ουάσινγκτον. Και όλες αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν σε κάποιο αρχείο του FBI;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Δύο σειρές αρχείων του FBI, αλλά οι φάκελοι που σχετίζονταν με την AIPAC και οι τουρκικοί φάκελοι κατέληξαν να γίνουν ένας. Οι πράκτορες του FBI πίστευαν ότι κοιτούσαν την ίδια επιχείρηση. Δεν ξεκίνησε με την AIPAC αρχικά. Η αρχή έγινε με την πρεσβεία του Ισραήλ. Οι αρχικοί στόχοι ήταν αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών με διπλωματική κάλυψη στην Τουρκική πρεσβεία και στην Ισραηλινή Πρεσβεία. Ήταν εκείνες οι επαφές που οδήγησαν στο Αμερικανο – Τουρκικό Συμβούλιο και στη Συνέλευση των Τουρκο – Αμερικανικών Ενώσεων και στη συνέχεια στο μέτωπο AIPAC για τους Ισραηλινούς. Συνέχισε από εκεί.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή το FBI παρακολουθούσε ανθρώπους από την Ισραηλινή Πρεσβεία και την Τουρκική Πρεσβεία και κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει, και από την Πακιστανική Πρεσβεία;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ήταν δευτερεύοντας στόχος. Έπαιρναν ότι περίσσευε από τους Τούρκους και τους Ισραηλινούς. Το FBI παρακολουθούσε τις επικοινωνίες για να προσδιορίσει ποιος ήταν ο επικεφαλής του πληροφοριοδότη διπλωμάτη αλλά πάλι, εκτός από αυτό, υπάρχουν άτομα εκεί ίσως στρατιωτικοί ακόλουθοι, οι οποίοι είχαν τις δικές τους επαφές και λειτουργούσαν ανεξάρτητα από τους άλλους στην πρεσβεία.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή το δίκτυο ξεκινά με ένα πρόσωπο όπως ο Γκρόσμαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ που παρέχει πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν στους υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας και του Ισραήλ να έχουν πρόσβαση σε ανθρώπους στο Κογκρέσο, οι οποίοι στη συνέχεια παρέχουν απόρρητες πληροφορίες που καταλήγουν στις ξένες πρεσβείες;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Απολύτως. Και είχαμε επίσης και αξιωματούχους του Πενταγώνου που έκαναν το ίδιο πράγμα. Ψάχναμε τον Richard Perle [Ρίτσαρντ Περλ] και τον Ντάγκλας Φέϊθ. Είχαν μια λίστα ατόμων του Πενταγώνου κατανεμημένους για πρόσβαση σε συγκεκριμένες πληροφορίες. Κάποιοι από αυτούς αφορούσαν την πολιτική, κάποιοι είχαν σχέση με όπλα τεχνολογίας, κάποιοι είχαν σχέση με πυρηνικά. Ο Περλ και o Φέϊθ παρέδιδαν τα ονόματα των Αμερικανών, των αξιωματούχων του Πενταγώνου, στον Γκρόσμαν, μαζί με εξαιρετικά ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες: το πρόσωπο αυτό είναι κρυφο-ομοφυλόφιλος· αυτό το πρόσωπο έχει χρόνιο πρόβλημα χαρτοπαιξίας· αυτό το πρόσωπο είναι αλκοολικός. Οι φάκελοι των αμερικανικών στόχων τους περιλάμβαναν πράγματα όπως το ποσό των στεγαστικών δανείων τους ή αν βρίσκονταν σε φάση διαζυγίου. Θυμάμαι έναν Επισμηναγό της Πολεμικής Αεροπορίας που περνούσε ένα πολύ δυσάρεστο διαζύγιο και μία πολύ σκληρή μάχη επιμέλειας του παιδιού. Έθεταν λεπτομερώς όλα τα διαφορετικά είδη των τρωτών σημείων.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή είχαν πρόσβαση στα προσωπικά τους αρχεία όπως και σε πληροφορίες της κοινωνικής τους ασφάλισης και παράνομα έπαιρναν αυτές τις πληροφορίες για να τις δώσουν σε ξένους πράκτορες οι οποίοι μετά εκμεταλλεύονταν τα τρωτά τους σημεία για να τους προσλάβουν ως πληροφοριοδότες;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι. Κάποια από αυτά τα άτομα που υπάρχουν στον κατάλογο εργάζονται επίσης για την Εταιρεία Έρευνας και Ανάπτυξης (RAND Corporation). Η RAND κατέληξε να γίνει ένας από τους πρωταρχικούς στόχους αυτών των ξένων πρακτόρων.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Η RAND ασχολείται με άκρως απόρρητη έρευνα για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Έστηναν αυτούς τους ανθρώπους για να τους προσλάβουν ως πράκτορες ή για να τους έχουν ως μεσάζοντες επιρροής;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι, και οι πηγές της RAND πληρωνόντουσαν ψίχουλα σε σύγκριση με την αξία των πληροφοριών όταν αυτές δεν ήταν άμεσα χρήσιμες για την Τουρκία ή το Ισραήλ. Είχαν επίσης πηγές που εργάζονταν σε ορισμένες μεσοδυτικές βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι πηγές παρείχαν τις πληροφορίες σε CD και DVD. Σε μία περίπτωση για παράδειγμα, ένας Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος πήρε το δίσκο και ανακάλυψε ότι ήταν κάτι πολύ σημαντικό και το πρόσφερε σε πρόσωπο της Πακιστανικής ISI στην πρεσβεία αλλά η τιμή ήταν πολύ υψηλή. Στη συνέχεια, μία Τουρκική επαφή στο Σικάγο είπε ότι γνώριζε δύο Σαουδάραβες επιχειρηματίες στο Ντιτρόϊτ που ενδιαφέρονταν πολύ για αυτές τις πληροφορίες και ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν. Έτσι, ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος πήγε αεροπορικώς στο Ντιτρόϊτ με το βοηθό του για να πραγματοποιήσει την πώληση.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Γνωρίζουμε ότι ο Γκρόσμαν έπαιρνε χρήματα για τις υπηρεσίες.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι. Μερικές φορές έδινε χρήματα σε αυτούς που δούλευαν μαζί του στους οποίους απευθυνόταν στις τηλεφωνικές κλήσεις με το μικρό τους όνομα, είτε επρόκειτο για έναν Τζον ή για κάποιον Τζο. Φρόντιζε επίσης και κάποιους άλλους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης της επαφής του στους New York Times. Ο Γκρόσμαν καυχιόταν, «Θα στείλουμε φαξ στους ανθρώπους μας στους New York Times. Το εκτυπώνουν κάτω από τα ονόματά τους.»

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Γνωρίζετε αν ο Φέϊθ και ο Περλ έλαβαν χρήματα;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Όχι.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή έκαναν χάρες για άλλους λόγους. Τόσο ο Φέϊθ όσο και ο Περλ ήταν λομπίστες για την Τουρκία και ασχολούνταν επίσης με το Ισραήλ στις αμυντικές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων για την Northrop Grumman, [Νόρθροπ Γκρούμαν] την οποία εκπροσωπούσε ο Φέϊθ στο Ισραήλ.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Είχαν συμφωνίες με διάφορες εταιρείες, ορισμένες εκ των οποίων ήταν μέλη του Αμερικανo – Τουρκικού Συμβουλίου. Είχαν συμφωνίες με την ομάδα του Κίσινγκερ, με την Νόρθροπ Γκρούμαν, με την ομάδα του James Baker [Τζέϊμς Μπέϊκερ], πρώην υπουργού εξωτερικών, καθώς επίσης και με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας τον Brent Scowcroft [Μπρεντ Σκόουκροφτ].

Η παρακολούθηση των Τούρκων εντόπισε επαφές με τους Φέϊθ, Wolfowitz [Πωλ Γούλφογουϊτς] και Περλ το καλοκαίρι του 2001, τέσσερις μήνες πριν από την 9/11. Συζητούσαν με τον Τούρκο πρέσβη στην Ουάσιγκτον μια συμφωνία βάσει της οποίας οι ΗΠΑ θα εισβάλλουν στο Ιράκ και θα διαιρέσουν τη χώρα. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπαιρνε το νότο ενώ το υπόλοιπο θα πήγαινε στις ΗΠΑ. Διαπραγματεύονταν τι ήθελε η Τουρκία ως αντάλλαγμα για να επιτρέψει την επίθεση από το δικό της έδαφος. Οι Τούρκοι υποστήριζαν πολύ την ιδέα αλλά ήθελαν να διαιρεθεί το Ιράκ σε τρία μέρη για να έχουν το δικό τους μερίδιο από την Κουρδική περιοχή. Οι τρεις αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας δήλωσαν ότι αυτό ήταν παραπάνω από αυτό που θα μπορούσαν να συμφωνήσουν αλλά συνέχισαν την καθημερινή επικοινωνία με τον πρέσβη και τον αμυντικό ακόλουθό του σε μια προσπάθεια να τους πείσουν να βοηθήσουν.

Εν τω μεταξύ ο Σκόουκροφτ, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος του Αμερικανο – Τουρκικού Συμβουλίου, o Μπέϊκερ, o Richard Armitage [Ρίτσαρντ Άρμιταζ] και o Γκρόσμαν άρχισαν να διαπραγματεύονται ξεχωριστά για ένα πιθανό Τουρκικό προτεκτοράτο. Τίποτα δεν αποφασίστηκε και μετά συνέβη η 9/11.

Ο Σκόουκροφτ ήταν υπέρ της εισβολής στο Ιράκ το 2001 και μάλιστα είχε γράψει και ένα βιβλίο για το Πεντάγωνο όπου εξηγούσε γιατί το βόρειο μέτωπο της Τουρκίας ήταν απαραίτητο. Γνωρίζω ότι ο Σκόουκροφτ έγινε ήρωας για μερικούς επειδή είχε πει ότι ήταν εναντίον του πολέμου αλλά ήταν πάρα πολύ υπέρ του πολέμου έως ότου οι όροι του πελάτη του δεν έγιναν αποδεκτοί από την κυβέρνηση Μπους.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Ο Άρμιταζ ήταν αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών την εποχή που οι Σκόουκροφτ και Μπέϊκερ είχαν τις δικές τους συμβουλευτικές εταιρείες και έκαναν συναλλαγές με την Τουρκία. Ο Γκρόσμαν μόλις είχε γίνει υφυπουργός, τρίτος στην ιεραρχεία του κράτους πίσω από τον Άρμιταζ.

Έχετε αναφερθεί στις προσπάθειες του Γκρόσμαν, καθώς και υψηλόβαθμων αξιωματούχων του Πενταγώνου, να τοποθετήσουν μαθητές που είχαν διδακτορικό. Μπορείτε να μας το περιγράψετε αυτό με περισσότερες λεπτομέρειες;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Η επιχείρηση σποράς ξεκίνησε πριν έρθει ο Μαρκ Γκρόσμαν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Οι Τούρκοι πράκτορες είχαν ένα δίκτυο Τούρκων καθηγητών σε διάφορα πανεπιστήμια που είχαν πρόσβαση σε κυβερνητικές πληροφορίες. Η κορυφαία τους πηγή ήταν ένας γεννημένος στην Τουρκία καθηγητής της πυρηνικής φυσικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης. Ήταν χρήσιμος επειδή η MIT θα μπορούσε να τοποθετήσει ένα μάτσο φοιτητές με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε διάφορες πυρηνικές εγκαταστάσεις, όπως στο Sandia ή στο Los Alamos και μερικοί από αυτούς ήταν σε θέση να εργαστούν για την Πολεμική Αεροπορία.

Αυτός έδινε τη λίστα των φοιτητών με διδακτορικό που έπρεπε να πάρουν αυτές τις θέσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος ζητούσε να τοποθετηθούν ορισμένοι φοιτητές σε σημαντικές θέσεις. Και δεν ήταν όλοι κατ’ ανάγκη Τούρκοι, αλλά εκείνοι που είχαν επιλεχθεί είχαν κλείσει συμφωνίες με τους Τούρκους πράκτορες να παρέχουν πληροφορίες με αντάλλαγμα το χρήμα. Εάν για κάποιο λόγο είχαν δυσκολία να πάρουν έγκριση ασφαλείας, ο Γκρόσμαν εξασφάλιζε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα κανόνιζε να τους τη δώσει.

Σε αντάλλαγμα για τις πληροφορίες οι μαθητές έπαιρναν $ 4,000 ή $ 5.000. Και οι πληροφορίες που πωλήθηκαν στους δύο Σαουδάραβες στο Ντιτρόϊτ κυμαίνονταν περίπου στα $ 350,000 ή $ 400,000.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Αυτή η διαφθορά δεν περιοριοριζόταν μόνο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και στο Πεντάγωνο – είχε μολύνει και το Κογκρέσο επίσης. Έχετε ονομάσει ανθρώπους όπως τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής Dennis Hastert, [Ντέννις Χάστερτ] τώρα εγγεγραμμένο πράκτορα της Τουρκικής κυβέρνησης. 

Dennis Hastert ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Στην κατάθεσή σας περιγράφετε τη διαδικασία του σπασίματος των χρημάτων που προέρχονταν από ξένους σε μικρές μονάδες των $ 200 ή λιγότερο έτσι ώστε να μην δηλωθεί η πηγή. Ήταν αυτό το κύριο μέσο επηρεασμού των ανθρώπων του Κογκρέσου ή μήπως οι ξένοι πράκτορες εκμεταλλεύονταν ευαίσθητα σημεία για να πάρουν αυτό που ήθελαν χρησιμοποιώντας κάτι σαν εκβιασμό;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Στις αρχές του 1997, λόγω των πληροφοριών που έπαιρνε το FBI για την Τουρκική διπλωματική κοινότητα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ήδη ξεκινήσει να ερευνά αρκετούς Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Το νούμερο ένα μέλος του Κογκρέσσου που είχε εμπλακεί με την τουρκική κοινότητα, τόσο όσον αφορά την παροχή πληροφοριών όσο και και στις χάρες, ήταν ο Bob Livingston [Μπομπ Λίβινγκστον]. 

Το νούμερο δύο μετά από αυτόν ήταν ο Dan Burton [Νταν Μπάρτον] και στη συνέχεια έγινε το νούμερο ένα μέχρι που ο Χάστερτ έγινε Πρόεδρος της Βουλής. Η Υπουργός Δικαιοσύνης του Μπιλ Κλίντον Janet Reno [Τζάνετ Ρίνο] ενημερώθηκε για τις έρευνες και επειδή όλοι αυτοί ήταν Ρεπουμπλικάνοι έδωσε τη συγκατάθεσή της να συνεχιστούν.

Λοιπόν, καθώς το FBI μάζεψε περισσότερες πληροφορίες, ο Τομ Λάντος προστέθηκε σε αυτή τη λίστα και βρήκαν πολλά για τον Ντάγκλας Φέϊθ, τον Ρίτσαρντ Περλ και τον Μαρκ Γκρόσμαν. Σε αυτό το σημείο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είπε ότι ήθελε το FBI να επικεντρωθεί μόνο στο Κογκρέσο αφήνοντας έξω τους ανώτερους εκτελεστικούς υπαλλήλους. Οι πράκτορες του FBI όμως που είχαν εμπλακεί ήθελαν να συνεχίσουν τη δίωξη του Περλ και του Φέϊθ διότι υπήρχε σύνδεση και με την Ισραηλινή Πρεσβεία. Τότε ξέσπασε το σκάνδαλο Μόνικα Λεβίνσκι και όλα μπήκαν στο συρτάρι.

Κάποιοι πράκτορες όμως συνέχισαν να ερευνούν τη σύνδεση του Κογκρέσου. Το 1999, παρακολούθησαν με συσκευές εγγραφής τους άντρες του Κογκρέσου. (Πριν από αυτό το σημείο έπαιρναν όλες τις πληροφορίες τους από δεύτερο χέρι με το νόμο FISA – Foreign Intelligence Surveillance Act, αφού οι πρωταρχικοί τους στόχοι ήταν αλλοδαποί.) Οι αμφίβολες νομικά υποκλοπές έδωσαν την τέλεια πρόφαση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Με το που το έμαθε αρνήθηκε να δώσει άδεια παρακολούθησης για τα μέλη του Κογκρέσου και για τον Γκρόσμαν. Η έρευνα όμως κρατήθηκε ζωντανή στο Σικάγο επειδή το γραφείο του FBI εκεί ακολουθούσε τη δική του έρευνα. Το επίκεντρο μεγάλου μέρους της δραστηριότητας των ξένων κατασκόπων ήταν το Σικάγο.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Έτσι η έρευνα σταμάτησε στην Ουάσινγκτον αλλά συνέχισε στο Σικάγο;


ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ναι, και το 2000, ένας άλλος εκπρόσωπος προστέθηκε στη λίστα, η Jan Schakowsky [Ζαν Σκάουσκϋ] το μέλος του Κογκρέσου από το Ιλινόϊς. Οι Τούρκοι πράκτορες άρχισαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες για αυτήν και βρήκαν ότι ήταν αμφιφυλόφιλη. Έτσι, μία τουρκάλα πράκτορας έκανε σχέση μαζί της. Όταν η μητέρα της Σκάουσκϋ πέθανε, η τουρκάλα πράκτορας πήγε στην κηδεία για να εκμεταλλευτεί την ευάλωτη θέση της. Αργότερα ‘βρέθηκαν κοντά’ στο σπίτι της Σκάουσκϋ στο οποίο είχαν φυτευτεί συσκευές εγγραφής και κρυφές κάμερες. Ήθελαν από την Σκάουσκϋ και το σύζυγό της Ρόμπερτ Κρίμερ να τους κάνουν κάποιες παράνομες εξυπηρετήσεις στο Ιλινόϊς. Είχαν ήδη στο χέρι τον Χάστερτ, τον δήμαρχο και αρκετούς άλλους γερουσιαστές. Δεν γνωρίζω αν η Σκάουσκϋ εκβιάστηκε πραγματικά ή αν έκανε κάποιες χάρες στην τουρκάλα.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Δηλαδή έχουμε ένα σχέδιο διαφθοράς που αρχίζει με κυβερνητικούς αξιωματούχους που παρέχουν πληροφορίες σε αλλοδαπούς και τους βοηθούν να έρθουν σε επαφή με άλλους Αμερικανούς που έχουν πολύτιμες πληροφορίες. Μερικοί από αυτούς τους υπαλλήλους, όπως ο Μαρκ Γκρόσμαν ελάμβαναν χρήματα άμεσα. Άλλοι ευνοούνταν στις επιχειρήσεις τους: Οι Ντάγκλας Φέϊθ και Ρίτσαρντ Περλ του Πενταγώνου είχαν συμφέροντα στο Ισραήλ και στην Τουρκία. Οι κλεμμένες πληροφορίες που πωλούνταν και τα χρήματα που δημιουργούνταν χρησιμοποιούνταν για να διαφθείρουν ορισμένους ανθρώπους στο Κογκρέσο έτσι ώστε να επηρεάσουν την πολιτική και να δώσουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες – σε πολλές περιπτώσεις πληροφορίες που σχετίζονται με την πυρηνική τεχνολογία.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Όπως και με την τεχνολογία των όπλων, με τη συμβατική τεχνολογία των όπλων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την πολιτική του Πενταγώνου.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Έχετε επίσης πληροφορίες σχετικά με την Αλ Κάιντα και συγκεκριμένα την Αλ Κάιντα στην Κεντρική Ασία και στη Βοσνία. Γνωρίζατε και συζητήσεις οι οποίες έδειχναν ότι η CIA υποστήριζε την Αλ Κάιντα στην Κεντρική Ασία και στα Βαλκάνια όπου εκπαίδευε ανθρώπους για χρήματα, για όπλα και όλο αυτό συνεχίστηκε μέχρι την 9/11..

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Δεν γνωρίζω αν ήταν η CIA. Υπήρχαν κάποιες δυνάμεις στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που συνεργάζονταν με τις τουρκικές παραστρατιωτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας του Αμπντουλάχ Τσατλί, Φετουλάχ Γκιουλέν.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Λοιπόν, αυτοί θα μπορούσαν να είναι ή η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων [Joint Special Operations Command – JSOC] ή η CIA.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ίσως σε πολλές περιπτώσεις όταν έλεγαν Στέϊτ Ντιπάρτμεντ εννοούσαν CIA;

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Όταν έλεγαν Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά πάσα πιθανότητα εννοούσαν CIA.

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Εντάξει. Αυτές οι συνομιλίες, μεταξύ 1997 και 2001 είχαν να κάνουν με μία επιχείρηση στη Κεντρική Ασία που ενέπλεκε τον Μπιν Λάντεν. Ούτε μία φορά δεν χρησιμοποίησε κάποιος τη λέξη «Αλ Κάϊντα» Ήταν πάντα «μουτζαχεντίν», πάντα «Μπιν Λάντεν» και στην πραγματικότητα δεν είναι «Μπιν Λάντεν» αλλά «Μπιν Λάντενς» στον πληθυντικό. Υπήρχαν αρκετοί Μπιν Λάντενς που έμπαιναν σε ιδιωτικά τζετ στο Αζερμπαϊτζάν και στο Τατζικιστάν. 

Ο Τούρκος πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν συνεργαζόταν μαζί τους.

Υπήρχαν Μπιν Λάντενς με τη βοήθεια των Πακιστανών ή των Σαουδάραβων, υπό τη δική μας διοίκηση (των αμερικανών). Ο Μαρκ Γκρόσμαν το καθοδηγούσε, 100 τοις εκατό, φέρνοντας ανθρώπους από το Ανατολικό Τουρκεστάν στο Κιργιστάν, από το Κιργιστάν στο Αζερμπαϊτζάν, από το Αζερμπαϊτζάν μερικοί διοχετεύονταν στην Τσετσενία κάποιοι άλλοι στη Βοσνία. Από την Τουρκία έβαζαν όλους αυτούς τους Μπιν Λάντενς στα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Οι άνθρωποι και τα όπλα έφευγαν προς μία κατεύθυνση τα ναρκωτικά έρχονταν πίσω.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Γνώριζε η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτήν την κυκλική μοιρασιά;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: 100 τοις εκατό. Πολλά από τα ναρκωτικά πήγαιναν στο Βέλγιο με αεροπλάνα του ΝΑΤΟ. Μετά, πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά ήρθαν στις ΗΠΑ με στρατιωτικά αεροπλάνα σε κέντρα διανομής στο Σικάγο και στην πόλη Paterson του Νιου Τζέρσεϋ. Τούρκοι διπλωμάτες που δεν μπορούσαν να τους ψάξουν έρχονταν με βαλίτσες γεμάτες ηρωίνη.

ΤΖΙΡΑΛΝΤΙ: Και φυσικά, τίποτα από αυτά δεν διερευνήθηκε. Ποιες νομίζετε είναι οι πιθανότητες ότι η κυβέρνηση του Ομπάμα θα προσπαθήσει να δώσει τέλος σε αυτές τις εγκληματικές δραστηριότητες;

ΕΝΤΜΟΝΤΣ: Ακόμη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα δεν είχα πειστεί με το σύνθημα της «αλλαγής» που προωθούσαν τα ΜΜΕ και δυστυχώς και η αφελής μπλογκόσφαιρα. Πρώτα απ’ όλα το ρεκόρ του Ομπάμα ως γερουσιαστής, σύντομο όπως ήταν, μίλησε ξεκάθαρα. Για όλες αυτές τις αλλαγές που ο ίδιος είχε υποσχεθεί δεν είχε κάνει τίποτα. Για του λόγου το αληθές είχε πάρει την αντίθετη θέση, είτε αυτή αφορούσε τις υποκλοπές της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA) είτε αφορούσε τις καταγγελίες των πληροφοριοδοτών (whistleblowers) στα θέματα της εθνικής ασφάλειας. Εμείς οι πληροφοριοδότες είχαμε στείλει αλληλογραφία στο γραφείο του στη Γερουσία. Δεν απάντησε ποτέ παρότι βρισκόταν στις σχετικές επιτροπές.

Από τη στιγμή που ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος μας έδειξε ότι το Προνόμιο των Κρατικών Μυστικών θα συνέχιζε να είναι εργαλείο επιλογής. Είναι ένα κρυφό εκτελεστικό προνόμιο κάλυψης αδικιών – σε πολλές περιπτώσεις εγκληματικών δραστηριοτήτων. Και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν έχει μόνο υπερασπιστεί το Προνόμιο των Κρατικών Μυστικών αλλά προσπαθεί να το πάει ακόμα παραπέρα από εκεί που το άφησε η προηγούμενη απαράδεκτη διοίκηση, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ασυλία. Αυτή είναι η αλλαγή του Ομπάμα: η κυβέρνησή του φαίνεται να πιστεύει ότι δεν χρειάζεται καν να επικαλεστεί κρατικά μυστικά αφού οι ηγέτες μας είναι αυτοκράτορες που έχουν ηγεμονική ασυλία. Αυτό δεν είναι το είδος της γλώσσας που κάποιος θα χρησιμοποιούσε σε μια δημοκρατία.

Το άλλο πράγμα που παρατήρησα είναι ότι το Σικάγο που καλλιεργεί πολιτική διαφθορά είναι κεντρικής σημασίας για τη νέα διοίκηση. Όταν είδα ότι η επιλογή του Ομπάμα για επικεφαλή του προσωπικού ήταν ο Rahm Emanuel [Ραμ Εμάνουελ], γνωρίζοντας τη σχέση του με το δήμαρχο Richard Daley [Ρίτσαρντ Ντέϊλϋ] και με την παρέα του Χάστερτ, ήξερα ότι δεν επρόκειτο να δούμε θετικές αλλαγές. Αλλαγές ενδεχομένως, αλλά αλλαγές προς το χειρότερο. Δεν ήταν τυχαίο που ο κεντρικός πυρήνας των εγκληματικών επιχειρήσεων της Τουρκίας βρισκόταν στο Σικάγο.

Μετάφραση Φαίη.

ΠΗΓΗ: The American Conservative

https://averoph.wordpress.com

SIBEL EDMONDS: ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ SIBEL EDMONDS: ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ Reviewed by diaggeleas on 2.6.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.