Amy Gutmann - Ruth Bader Ginsburg


Έιμι Γκούτμαν: Κόρη Γερμανού Εβραίου η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο…

Η διακεκριμένη καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια Έιμι Γκούτμαν θα είναι η νέα πρέσβης των ΗΠΑ στο Βερολίνο, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επικαλείται πηγές στην γερμανική και στην αμερικανική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει το Spiegel, η επιλογή του προσώπου έχει έντονα συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η κυρία Γκούτμαν είναι κόρη Εβραίου από τη Βαυαρία, ο οποίος διέφυγε από τη ναζιστική Γερμανία, πρώτα στην Ινδία και κατόπιν στις ΗΠΑ. Θα είναι, επιπλέον, η πρώτη γυναίκα πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία.

Ο διορισμός της κυρίας Γκούτμαν θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από την αμερικανική Γερουσία, αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έχει ενημερωθεί ήδη σχετικά ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. 

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θέλει προφανώς να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα και να αποστασιοποιηθεί από τον προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε στείλει στο Βερολίνο μια εξαιρετικά αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος τραβούσε την προσοχή κυρίως μέσω των προκλητικών συνεντεύξεών του, ενώ εγκατέλειψε τη θέση του πρόωρα, προκειμένου να υπηρετήσει τον Τραμπ στην Ουάσιγκτον ως συντονιστής των μυστικών υπηρεσιών», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Η 72χρονη Έιμι Γκούτμαν θεωρείται άριστη πολιτική επιστήμονας, με σπουδές στο Χάρβαρντ και στο London School of Economics, ενώ γνωρίζει καλά την Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία. Ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία για το Ολοκαύτωμα δημιουργήθηκε μάλιστα στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια με δική της πρωτοβουλία. Πολλοί ειδικοί της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν το προηγούμενο διάστημα τονίσει την ανάγκη στο Βερολίνο να σταλεί κάποιος με αποδεδειγμένα καλή γνώση των συνθηκών. Εκτός της κυρίας Γκούτμαν, σύμφωνα και πάλι με το Spiegel, για το πόστο είχαν εξεταστεί η πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζουλιάν Σμιθ, καθώς και η Πρόεδρος του German Marshall Fund Κάρεν Ντόνφριντ. Η πρώτη ωστόσο επελέγη τελικά ως πρέσβης των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, ενώ η δεύτερη ανέλαβε καθήκοντα βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.

Μετά τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ο οποίος είχε επανειλημμένα προκαλέσει από αμηχανία έως οργή στους διπλωματικούς κύκλους του Βερολίνου, η νέα πρέσβης αναμένεται να γίνει δεκτή με ικανοποίηση, αλλά και ανακούφιση. 

Οι σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, όπως φάνηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο Βερολίνο, δεν είναι ανέφελες. Κεντρικά σημεία τριβής παραμένουν ο αγωγός Nordstream 2, αλλά και οι σχέσεις με την Κίνα.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Αντρέα Ζάσε, ερωτηθείσα σχετικά κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το δημοσίευμα του Spiegel, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του πρέσβη αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

https://www.defence-point.gr
Amy Gutmann - Ruth Bader Ginsburg Amy Gutmann - Ruth Bader Ginsburg Reviewed by diaggeleas on 1.7.21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Παρακαλώ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και να είστε κόσμιοι στις εκφράσεις σας. Οποιοδήποτε άλλο σχόλιο με γκρικλις και ξένη γλώσσα θα διαγράφετε. Ευχαριστώ!

Από το Blogger.